Henri Alén kannustaa tekemään pienen muutoksen ruokatottumuksissa: "Ei elämä siitä pilalle mene"

shutterstock_162174416
Kala kuuluu monien inhokkiruokiin. Shutterstock

Usein ruokaa jää ravintolassa tai illallisvieraana lautaselle siksi, että ennakkoluulojen vuoksi tiettyjä ruokia ei uskalleta maistaa. Huippukokki Henri Alén kertoo Makuja.fi-sivustolle toivovansa tähän asiaan muutosta.

Arvostettua ravintola Murua luotsaava Henri Alén kertoo huomanneensa, että tietyt raaka-aineet jäävät helposti suomalaisilta syömättä. Usein näin tapahtuu yksinomaan siksi, että ihmiset kuvittelevat tietävänsä jo etukäteen, että eivät pidä jostakin tietystä ruokalajista. Huippukokki on tästä pahoillaan.

– Toivoisin vain sitä, että vaikka ihmiset eivät tykkäisi jostain, niin he kokeilisivat silti ja maistaisivat. Se voi laajentaa omaa makupalettia, Alén kannustaa.

Eroon ruokatraumoista

Alén uskoo, että syy ennakkoluuloihin ruokien suhteen löytyy tavallisimmin joko lapsuuden traumoista, huonosti tehdystä ruoasta tai muista huonoista muistoista. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että maku saattaa muuttua iän myötä, ja sitä kautta entinen inhokkiruoka voi parhaimmillaan muodostua jopa uudeksi suosikiksi.

– Oman nauttimisen takia kannattaa aina välillä heittäytyä, ja vaikka jostain ei tykkäisi, niin kannattaa kokeilla. Ei elämä siitä pilalle mene, jos ei vain ole allergioita, Alén toteaa.

Huippukokki toivoo myös jälkipolville annetun esimerkin nimissä, että myös aikuiset uhmaisivat ruokapöydässä ennakkoluulojaan.

– Se kannattaa muistaa, että jos haluamme, että tässä maassa kasvaa hyvää ruokaa monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti syöviä ihmisiä, niin ei kannata toistaa historiaa ja vuosikymmeniä, Alén kannustaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja