Koronapandemia runtelee Finnjävel-huippukokkien bisnestä – nämä vinkit he antavat hamstraajille

7:41
Millaisia vinkkejä huippukokki Henri Alénilla on arkiruokaan?

Keväällä Menu Finnjävel -ohjelmassa nähtävät huippukokit Henri Alén ja Tommi Tuominen kertovat, että koronapandemia on kolhinut kovasti ravintolabisnestä.

Muun muassa Finnjävel-televisiosarjasta tutut huippukokit Henri Alén ja Tommi Tuominen kertoivat MTV Uutisten haastattelussa viime viikolla, että ravintolat olivat hiljentyneet täysin koronaviruspandemian takia jo ennen kuin hallitus antoi tiistai-iltana linjauksensa, jonka mukaan ravintolat, kahvilat ja baarit tulee sulkea.

Alén ja Tuominen luotsaavat yhdessä Ismo Sipeläisen kanssa Helsingissä finedine-ravintola Finnjäveliä, jonka syntytarina nähtiin televisiossa. Lisäksi he omistavat myös liudan muita ravintoloita.

– Aika veitsenterällä ollaan, ei ole missään nimessä helppo paikka. Ja todennäköisesti tilanne tulee vielä pahenemaan ja kun omistaa useampia ravintoloita, se vaan kertaantuu, Tuominen huokaa.

Saman on huomannut myös Alén.

– Ei pidä kuitenkaan heittää hanskoja tiskiin. Siitähän Finnjävelin ideologiassa on kyse: Tuulta päin ja vaikeista paikoista on selvitty. Ruoat kertovat myös vaikeiden aikojen tarinoista, hän sanoo.

Vinkkejä hamstraajille

Huippukokit suosittelevat ihmisiä välttämään hamstraamista poikkeustilasta huolimatta.

– Mitään ei kannata hamstrata, jotta kaikille riittäisi kaikkea tasaisesti, sekä Alén että Tuominen toteavat ja vakuuttavat, ettei ruoka tule loppumaan.

– Suomella on todella hyvä omavaraisuusaste, kokit muistuttavat.

Moni kuitenkin tahtoo ostaa kerralla ruokaa useammaksi päiväksi. Kokeilla on mielessään muutama tuote, jotka ovat monikäyttöisiä ja säilyvät hyivn.

– Esimerkiksi säilykkeet ja kuivatut pavut ovat hyviä. Niillä pystyy luovimaan hyvin, säilykkeistä oman osion ruokakirjaansakin tehnyt Alén vinkkaa ja lisää, että myös pasta ja riisi säilyvät, jos kerralla tahtoo hankkia isomman erän.

Tuominen puolestaan muistuttaa juuresten monikäyttöisyydestä.

– Niistä voi ensin valmistaa yhdelle päivälle jotain ja seuraavana päivänä jalostaa johonkin toiseen. Esimerkiksi edellisen päivän uunijuureksista voi tehdä salaatin seuraavana päivänä, hän vinkkaa.

– Lisäksi juurekset säilyvät hyvin ja ovat edullisia ja kotimaisia.

Uusi televisiosarja tulossa

Molemmat kokit ovat mukana myös toukokuussa MTV3-kanavalla alkavassa Menu Finnjävel -sarjassa, joka kertoo ravintola Finnjävelin nimikkomenun syntyprosessin. 

Uuden menun luominen vaati matkaamista inspiraation lähteille ympäri Suomea, paljon makukokeiluja ja raaka-aineiden valitsemista. 

Voimakastahtoisilla kokeilla oli erilaisia näkemyksiä annoksista ja niiden toteuttamisista, mutta kaikkia heitä yhdistää intohimo: tehdä suomalaisesta perinneruoasta inspiroitunutta fine diningia.

– Kyllä erimielisyyksiäkin tuli ja niitä kuuluukin tulla, koska se on ainoa tie, joka vie kohti täydellistä tuotetta, Alén toteaa ja vertaa itseään ja Tuomista vanhaan aviopariin.

– Molemmat tietävät jo etukäteen, mitä toinen ajattelee.

Kokkeja lämmittivät erityisesti kohtaamiset ihmisten kanssa, joilla on kokemus tietyistä perinneruoista jo useiden vuosikymmenten ajalta.

– On yllättävää, että puhutaan suomalaisista ja hyvin perinteisistä asioista, jotka ainakin ammattikokin luulisi osaavan, mutta silti sieltä löytyi aina uusia asioita ja pieniä nyansseja, miten asioita voi miettiä toisellakin tavalla, Tuominen pohtii.

Menu Finnjävel maanantaisin 25.5. alkaen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja