Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Koronapandemia runtelee Finnjävel-huippukokkien bisnestä – nämä vinkit he antavat hamstraajille

7:41Arkiruokaan iloa ja makua - Henri AlénMillaisia vinkkejä huippukokki Henri Alénilla on arkiruokaan?
Julkaistu 30.03.2020 18:01
Toimittajan kuva

Katariina Karjalainen

katariina.karjalainen@mtv.fi

Keväällä Menu Finnjävel -ohjelmassa nähtävät huippukokit Henri Alén ja Tommi Tuominen kertovat, että koronapandemia on kolhinut kovasti ravintolabisnestä.

Muun muassa Finnjävel-televisiosarjasta tutut huippukokit Henri Alén ja Tommi Tuominen kertoivat MTV Uutisten haastattelussa viime viikolla, että ravintolat olivat hiljentyneet täysin koronaviruspandemian takia jo ennen kuin hallitus antoi tiistai-iltana linjauksensa, jonka mukaan ravintolat, kahvilat ja baarit tulee sulkea.

Alén ja Tuominen luotsaavat yhdessä Ismo Sipeläisen kanssa Helsingissä finedine-ravintola Finnjäveliä, jonka syntytarina nähtiin televisiossa. Lisäksi he omistavat myös liudan muita ravintoloita.

LUE MYÖS: Hallitus vahvistaa uuden koronarajoituksen: Ravintoloihin ei saa jäädä syömään, mutta noutoruokaa voi hakea - rajoitus voimassa toukokuun loppuun saakka

– Aika veitsenterällä ollaan, ei ole missään nimessä helppo paikka. Ja todennäköisesti tilanne tulee vielä pahenemaan ja kun omistaa useampia ravintoloita, se vaan kertaantuu, Tuominen huokaa.

Saman on huomannut myös Alén.

– Ei pidä kuitenkaan heittää hanskoja tiskiin. Siitähän Finnjävelin ideologiassa on kyse: Tuulta päin ja vaikeista paikoista on selvitty. Ruoat kertovat myös vaikeiden aikojen tarinoista, hän sanoo.

Vinkkejä hamstraajille

Huippukokit suosittelevat ihmisiä välttämään hamstraamista poikkeustilasta huolimatta.

– Mitään ei kannata hamstrata, jotta kaikille riittäisi kaikkea tasaisesti, sekä Alén että Tuominen toteavat ja vakuuttavat, ettei ruoka tule loppumaan.

Finnjävel-kokit Henri Alén ja Tommi Tuominen eivät suosittele hamstraamaan ruokaa.MTV Oy, All rights reserved

– Suomella on todella hyvä omavaraisuusaste, kokit muistuttavat.

LUE MYÖS: Ravintoloiden sulkeminen lisää ruokakauppojen asiakasmääriä – kasvavaan kysyntään on varauduttu

Moni kuitenkin tahtoo ostaa kerralla ruokaa useammaksi päiväksi. Kokeilla on mielessään muutama tuote, jotka ovat monikäyttöisiä ja säilyvät hyivn.

– Esimerkiksi säilykkeet ja kuivatut pavut ovat hyviä. Niillä pystyy luovimaan hyvin, säilykkeistä oman osion ruokakirjaansakin tehnyt Alén vinkkaa ja lisää, että myös pasta ja riisi säilyvät, jos kerralla tahtoo hankkia isomman erän.

Tuominen puolestaan muistuttaa juuresten monikäyttöisyydestä.

– Niistä voi ensin valmistaa yhdelle päivälle jotain ja seuraavana päivänä jalostaa johonkin toiseen. Esimerkiksi edellisen päivän uunijuureksista voi tehdä salaatin seuraavana päivänä, hän vinkkaa.

– Lisäksi juurekset säilyvät hyvin ja ovat edullisia ja kotimaisia.

Uusi televisiosarja tulossa

Molemmat kokit ovat mukana myös toukokuussa MTV3-kanavalla alkavassa Menu Finnjävel -sarjassa, joka kertoo ravintola Finnjävelin nimikkomenun syntyprosessin. 

Uuden menun luominen vaati matkaamista inspiraation lähteille ympäri Suomea, paljon makukokeiluja ja raaka-aineiden valitsemista. 

Voimakastahtoisilla kokeilla oli erilaisia näkemyksiä annoksista ja niiden toteuttamisista, mutta kaikkia heitä yhdistää intohimo: tehdä suomalaisesta perinneruoasta inspiroitunutta fine diningia.

LUE MYÖS: Ovensa sulkenut suomalaisravintola tekee yllättäen paluun – keittiömestariksi kansainvälisesti palkittu kokki: "Jäi iso nälkä kehittää suomalaista ruokakulttuuria"

– Kyllä erimielisyyksiäkin tuli ja niitä kuuluukin tulla, koska se on ainoa tie, joka vie kohti täydellistä tuotetta, Alén toteaa ja vertaa itseään ja Tuomista vanhaan aviopariin.

– Molemmat tietävät jo etukäteen, mitä toinen ajattelee.

Kokkeja lämmittivät erityisesti kohtaamiset ihmisten kanssa, joilla on kokemus tietyistä perinneruoista jo useiden vuosikymmenten ajalta.

– On yllättävää, että puhutaan suomalaisista ja hyvin perinteisistä asioista, jotka ainakin ammattikokin luulisi osaavan, mutta silti sieltä löytyi aina uusia asioita ja pieniä nyansseja, miten asioita voi miettiä toisellakin tavalla, Tuominen pohtii.

Menu Finnjävel maanantaisin 25.5. alkaen.

Lisää aiheesta:

Jopa 30 ravintolaa kiinni joka kuukausi – Henri Alén: "On kyllä asiat niin sekaisin kuin olla ja voi"Henri Alén metsästää edelleen yhtä täydellistä ateriaa – intohimo kokkaamiseen lähti kotitaloustunneilta: "Ruoassa on vapaus"Suomalaisravintolat ovat pulassa, mutta sinäkin voit auttaa – lue tämä, jos haluat käydä ravintoloissa jatkossakin: "Alkuviikko on katastrofi" Huippukokki Henri Alén muistelee kaikkien aikojen erikoisinta luomaansa annosta: "Se oli kyllä aika eksoottinen"Ravintolat kiinni, silti jopa 60 000 euron juoksevat kulut kuukaudessa – Henri Alén heittää ilmoille yhden ratkaisun: "Auttaisi ihan älyttömästi"Henri Alén keksi yllättävän lisän ravintolaruokaan – uskoo ihmisillä olevan nyt valtava tarve: "Ei ole taidettu ennen tehdä maailmassa"
Henri AlénRavintolatKoronavirusTV-ohjelmat

Tuoreimmat aiheesta

Henri Alén
  • 06:39
    Ruoka

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

  • Eilen16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • 30.10.09:39
    MasterChef

    Jättiyllätys! Vappu Pimiästä uusi MasterChef Suomi -tuomari – päätyi mukaan hauskan tarinan myötä

  • 27.10.07:00
    Ravintolat

    Neljän ruokalajin illallinen alle 13 eurolla – Henri Alénin ravintolassa tapahtuu marraskuussa kummia

  • 14.8.19:15
    Sosiaalinen media

    Henri Alénin Selja-koiran Instagram-tili hakkeroitiin – voro vaatii 700 euroa