Henri Alén irvailee ruoanlaitosta: "Jos et heti ota selfietä israelilaisen ihmejyvän kanssa, niin et ole olemassa"

Kokki Henri Alénin simppeli "Mutti-soosi"-pastaresepti levisi sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin viime syksynä.

Kotiruokakirjan juuri julkaissut kokki Henri Alén toivoisi suomalaisten rentoutuvan hieman ruoanlaitossa.

Television ruoka-ohjelmista ja Twitterin hiteiksi nousseista somekokkausohjeistaan tuttu kokki Henri Alén kannustaa suomalaisia rohkeammin arkiruoanlaittoon. Kotiruokareseptejä sisältävän Vuoden keittokirja -teoksen (Readme, 2015) juuri julkaissut Alén muistuttaa, että ruoanlaittoa ei tarvitse ottaa niin vakavasti.

– Pääperiaatteeni ruoanlaitossa on, että "fresh is best". Ostat, valmistat ja syöt. Ja myös se, että arkiruokailun ei tarvitse olla yhtä ilotulitusta ja yhden käden kärrynpyörää joka hemmetin päivä, Alén muistuttaa.

Alénin mielestä eri mediat, kuten ruokaohjelmat ja ruokakirjat aiheuttavat usein ihmisille turhaan paineita ruoanlaittoon.

– Toitotetaan koko ajan, että oletko kokeillut jo uutta, orgaanista, jotain hemmetin israelilaista ihmejyvää. Jos et heti ota selfietä sen ihmejyvän kanssa, niin et ole käytännössä olemassa, Alén kärjistää.

– Ruoka on niin iso osa meitä nykyään ja meidän omaa minäkuvaamme. Välillä kannattaa muistaa, ettei joka ilta tarvitse olla se oman kodin huippukokki. Voi vaan kokata, syödä ja mennä nukkumaan, hän jatkaa.

"Suomalaiset, vaatikaa laatua!"

Helsinkiläisravintola Murua pyörittävä keittiömestari Henri Alén kannustaa suomalaisia kuitenkin panostamaan ruoan laatuun. Ruoka voi olla yksinkertaista ja muutamasta raaka-aineesta loihdittua, mutta samalla kuitenkin laadukasta.

– Toivon, että suomalaiset oppisivat vaatimaan laatua. Tilasin vähän aikaa sitten ravintolaan tomaatteja ja en ollut ihan varma mitä ne olivat saapuessaan. Ne olivat niin vaaleita ja kovia, että en ollut ihan varma olivatko ne vihreitä kuulaita omenoita vai tomaatteja. Nämä "tomaatit" lähtivät aika äkkiä takaisin tavarantoimittajalle.

Alén haluaakin viestittää kaikille yhden oleellisen asian:  suomalainen ruokakulttuuri ei kokin mielestä ikinä tule kehittymään yhtään mihinkään, jos emme vaadi parempaa laatua.

– Me emme vaan koskaan tietysti ole sitä oppineet, koska jokaiselle meistä on opetettu, että ruoasta ei saa valittaa. On sanottu, että kaikki pitää syödä ja päälle ruokarukous, koska pula-ajasta on niin vähän aikaa. Se on toki ymmärrettävää.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat