Henri Alén paljastaa, miksi kasvikset maistuvat ravintolassa niin hyvältä – yksi kikka sen tekee: "Uskomattoman hyviä!"

porkkana uunissa
Paahda paahda porkkanaa! Shutterstock

Kokki ja ravintoloitsija Henri Alén kertoo tuoreessa keittokirjassaan, miten kasviksista saa tehtyä kotikeittiössäkin uskomattoman hyviä. 

Televisiosta tuttu kokki Henri Alén paljastaa tuoreessa Arkiruokaa ja makumuistoja -keittokirjassaan (Readme 2019) lempireseptiensä taustat ja salat. 

Henri Alén arkiruokaa ja makumuistoja

" Vaikka olen ollut kokkina yli 20 vuotta, on minullakin haaste. Arkiruoka. Lasittunut katse työpäivän jälkeen, ostoskori kädessä, huutava nälkä. Tilanteesta on luovuus ja ruoanlaiton ilo kaukana. Aloin miettiä, miten voisin värittää arjen harmautta kotikeittiössä ja tuoda sinne iloa ja makua – makua, joka olisi saatavilla helpoista aineksista kukkaroa kurittamatta. Siitä syntyi tämä kirja." 

Henri Alén, Arkiruokaa ja makumuistoja (Readme 2019)

Alén antaa kirjassa myös hyödyllisiä kokkausvinkkejä kotikokeille. Keittiömestari paljastaa muun muassa maukkaiden kasvisten salat. 

– Minulta kysytään usein, miksi ravintolassa kasvikset maistuvat niin hyviltä, mitä ihmettä niille on tehty, Alén kertoo kirjassaan. 

Alénin mukaan kasvikset on tarjottu Suomessa perinteisesti tasan kahdella tavalla: joko läpikypsäksi keitettynä tai runsaassa voissa paistettuna.

– Monella on varmasti muistoja lapsuuden unohtumattomista ruusukaalipäivistä, jolloin harmaaksi keitettyjen, löysien kaalien löyhkä tulvahti nenään jo pitkän matkan päästä. Tätä perinnettä ei välttämättä tarvitse viedä eteenpäin, jos haluamme, että tulevatkin sukupolvet syövät enemmän kasviksia. 

Paahda kunnolla!

Alén myöntää, että voissa paistetut kasvikset ovat toki hyviä, mutta voissa uittaminen ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto. On muitakin hyviä tapoja saada makua kasviksiin. Hän suosittelee kokeilemaan yrttien kera öljyssä paistamista tai uunissa paahtamista.

– Ja paahtamisella tarkoitan sitä, että kasvikset saavat kunnon paahtuneen värin pintaansa ja sitä kautta myös makua. Esimerkiksi kaalikasvit ovat uskomattoman hyviä, kun niiden pinta on kunnolla paahtunut, mutta sisus vielä rapsakan makea. 

Kasvikset pitää myös maustaa kunnolla. Se ei tarkoita, että niihin pitäisi käyttää kymmentä eri sorttia, vaan perusmausteet riittävät. Alén itse kertoo käyttävänsä hyvää suolaa, laadukasta oliiviöljyä viimeistelyyn ja joskus sitruunamehua tai tilkan etikkaa antamaan pientä potkua. 

Kokeile kasvisten paahtamisen lisäksi myös paahdettua kaurapuuroa:

Paahdettu kaurapuuro – näin helposti nostat tavallisen aamupuuron uudelle tasolle 0:51

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat