Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Henri Alén listaa kolme tärkeintä sääntöä arkiruokailuun: Sorrutko sinäkin suomalaisten yleiseen maustekaappimokaan?

7:41Arkiruokaan iloa ja makua - Henri Alén
Julkaistu 09.10.2019 17:05

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kokki Henri Alén vieraili keskiviikkona Huomenta Suomessa keskustelemassa arkiruoanlaitosta. Alénin uusi keittokirja Arkiruokaa ja makumuistoja (Readme 2019) julkaistiin lokakuun alussa. 

Televisiosta tuttu kokki Henri Alén antoi Huomenta Suomessa yksinkertaisia vinkkejä arkiruoanlaittoon. Alénin mielestä arkiruoanlaitossa on tärkeintä pysyä kärryillä siitä, mitä oma jääkaappi ja kuiva-ainekaappi sisältää.

Henri Alén arkiruokaa ja makumuistojaReadme

" Vaikka olen ollut kokkina yli 20 vuotta, on minullakin haaste. Arkiruoka. Lasittunut katse työpäivän jälkeen, ostoskori kädessä, huutava nälkä. Tilanteesta on luovuus ja ruoanlaiton ilo kaukana. Aloin miettiä, miten voisin värittää arjen harmautta kotikeittiössä ja tuoda sinne iloa ja makua – makua, joka olisi saatavilla helpoista aineksista kukkaroa kurittamatta. Siitä syntyi tämä kirja." 

Henri Alén, Arkiruokaa ja makumuistoja (Readme 2019)

– Kirjoitin arkiruokakirjan, koska  minullakin pyörivät ne samat tortillalätyt siellä ostoskorissa. Kun menet väsyneenä kauppaan, et muista, mitä siellä kotona kaapissa. Yhtäkkiä sulla on 16 pastapakettia kotona ja jääkaapissa menevät asiat vanhaksi. Ajattelin, että nyt minä pysähdyn ja kirjoitan kirjan, mietin ja testaan reseptejä, niin ei tarvitse hetkeen miettiä, mitä teen ruoaksi, Alén kertoi Huomenta Suomesssa kirjansa taustoista.

Alénilta kysyttiin haastattelussa, mitä kaikkea pitää huomioida, että arkiruoan tekemisessä onnistuu. Kokin mukaan arkiruoan laadun parantamiseen voi nimetä kolme tärkeää sääntöä:

1.  Suunnitelmallisuus.

–  Uhraa vaikka 10 minuuttia sunnuntai-iltana aikaa siihen, että mietit mitä syöt kaksi seuraavaa päivää. Katso, mitä on kaapissa. Tee inventaario, kuten ravintoloissa tehdään. Näin jää turhat ostokset pois, säästää rahaa ja ruokaa ei mene roskiin.

2.  Maustekaappi kuntoon

–  Hankkiudu eroon vanhoista mausteista. Kuivamaustekaappi on monella suomalaisella liesituulettimineen yläpuolella. Siellä ne mausteet nuivaantuvat, kuten tahmainen purkki isomummolta saatua Aromati. Hanki tilalle muutama tuore yrtti.

3. Vain kylläisenä kauppaan 

– Kun menet kauppaan, älä mene nälkäisenä. Silloin teet todella tyhmiä ostopäätöksiä.

Mitkä ovat Henri Alénin omia arkiruokasuosikkeja? Katso koko haastattelu videolta. 

Lisää aiheesta:

Ronja Salmi tuskastui monelle tuttuun kokkausongelmaan – kehitti helpottavan listan: "Niillä arkemme pyörii"Henri Alén vinkkaa "nälässä ja tyhjäpäisessä tilassa" keksimänsä arkiruoan: "Ensisijaisesti helppo ja nopea, mutta ihmeellisen hyvä – ihmelohi siis"Kari Aihisella yksi salaisuus täydelliseen bolognesekastikkeeseen – pitää sisältää tietyt perusjutut: "On kyllä ihan älyttömän hyvää"Henri Alén ylistää Raija-tädin helppoa kanaruokaa: "Ihanan mureaa ja suussa sulavaa – nopeaa, kohtuuhintaista ja ennen kaikkea täyttävää"Henri Alén paljastaa, miksi kasvikset maistuvat ravintolassa niin hyvältä – yksi kikka sen tekee: "Uskomattoman hyviä!"Henri Alén tyrmää yleisen harhaluulon paistinpannuista: "Sellaista ei ole olemassakaan"
RuokaHenri AlénMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 08:18
    Juusto

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • Eilen17:24
    Arkiruoka

    Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"

  • Eilen10:15
    Ravintolat

    Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa

  • Eilen08:20
    Ruokakauppa

    "Tofupervoilu" teki paluun – K-kaupoissa näkyy nyt selkeä proteiini-ilmiö

  • ke17:24
    Arkiruoka

    Yhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hitti