Henri Alén listaa kolme tärkeintä sääntöä arkiruokailuun: Sorrutko sinäkin suomalaisten yleiseen maustekaappimokaan?

Arkiruokaan iloa ja makua - Henri Alén 7:41 Arkiruokaan iloa ja makua - Henri Alén

Kokki Henri Alén vieraili keskiviikkona Huomenta Suomessa keskustelemassa arkiruoanlaitosta. Alénin uusi keittokirja Arkiruokaa ja makumuistoja (Readme 2019) julkaistiin lokakuun alussa. 

Televisiosta tuttu kokki Henri Alén antoi Huomenta Suomessa yksinkertaisia vinkkejä arkiruoanlaittoon. Alénin mielestä arkiruoanlaitossa on tärkeintä pysyä kärryillä siitä, mitä oma jääkaappi ja kuiva-ainekaappi sisältää.

Henri Alén arkiruokaa ja makumuistoja

" Vaikka olen ollut kokkina yli 20 vuotta, on minullakin haaste. Arkiruoka. Lasittunut katse työpäivän jälkeen, ostoskori kädessä, huutava nälkä. Tilanteesta on luovuus ja ruoanlaiton ilo kaukana. Aloin miettiä, miten voisin värittää arjen harmautta kotikeittiössä ja tuoda sinne iloa ja makua – makua, joka olisi saatavilla helpoista aineksista kukkaroa kurittamatta. Siitä syntyi tämä kirja." 

Henri Alén, Arkiruokaa ja makumuistoja (Readme 2019)

– Kirjoitin arkiruokakirjan, koska  minullakin pyörivät ne samat tortillalätyt siellä ostoskorissa. Kun menet väsyneenä kauppaan, et muista, mitä siellä kotona kaapissa. Yhtäkkiä sulla on 16 pastapakettia kotona ja jääkaapissa menevät asiat vanhaksi. Ajattelin, että nyt minä pysähdyn ja kirjoitan kirjan, mietin ja testaan reseptejä, niin ei tarvitse hetkeen miettiä, mitä teen ruoaksi, Alén kertoi Huomenta Suomesssa kirjansa taustoista.

Alénilta kysyttiin haastattelussa, mitä kaikkea pitää huomioida, että arkiruoan tekemisessä onnistuu. Kokin mukaan arkiruoan laadun parantamiseen voi nimetä kolme tärkeää sääntöä:

1.  Suunnitelmallisuus.

–  Uhraa vaikka 10 minuuttia sunnuntai-iltana aikaa siihen, että mietit mitä syöt kaksi seuraavaa päivää. Katso, mitä on kaapissa. Tee inventaario, kuten ravintoloissa tehdään. Näin jää turhat ostokset pois, säästää rahaa ja ruokaa ei mene roskiin.

2.  Maustekaappi kuntoon

–  Hankkiudu eroon vanhoista mausteista. Kuivamaustekaappi on monella suomalaisella liesituulettimineen yläpuolella. Siellä ne mausteet nuivaantuvat, kuten tahmainen purkki isomummolta saatua Aromati. Hanki tilalle muutama tuore yrtti.

3. Vain kylläisenä kauppaan 

– Kun menet kauppaan, älä mene nälkäisenä. Silloin teet todella tyhmiä ostopäätöksiä.

Mitkä ovat Henri Alénin omia arkiruokasuosikkeja? Katso koko haastattelu videolta. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!