Henri Alén tyrmää yleisen harhaluulon paistinpannuista: "Sellaista ei ole olemassakaan"

Jauheliha paistinpannu liha
Henri Alén kertoo uutuukirjassaan, millainen on hyvä paistinpannu. Kuvituskuva. Shutterstock

Kuinka monta paistinpannua kotikokki tarvitsee? Millainen on hyvä paistinpannu? Kokki Henri Alén kertoo tiukkoja paistinpannufaktoja tuoreessa keittokirjassaan. 

Televisiosta tuttu kokki Henri Alén paljastaa tuoreessa Arkiruokaa ja makumuistoja -keittokirjassaan (Readme 2019) lempireseptiensä taustat ja salat. 

Henri Alén arkiruokaa ja makumuistoja

" Vaikka olen ollut kokkina yli 20 vuotta, on minullakin haaste. Arkiruoka. Lasittunut katse työpäivän jälkeen, ostoskori kädessä, huutava nälkä. Tilanteesta on luovuus ja ruoanlaiton ilo kaukana. Aloin miettiä, miten voisin värittää arjen harmautta kotikeittiössä ja tuoda sinne iloa ja makua – makua, joka olisi saatavilla helpoista aineksista kukkaroa kurittamatta. Siitä syntyi tämä kirja." 

Henri Alén, Arkiruokaa ja makumuistoja (Readme 2019)

Alén antaa kirjassa myös hyödyllisiä kokkausvinkkejä kotikokeille. Keittiömestari muistuttaa, että kotiin ei tarvitse hankkia kymmeniä pannuja tai kattiloita saadakseen aikaiseksi hyvää ruokaa. 

– Kenenkään ei myöskään tarvitse pitää sitkeästi kiinni vanhoista, vääntyneistä pannuista tai ohutpohjaisista kattiloista, joilla puuro palaa aina pohjaan. Yhdellä hyvällä pannulla ja muutamalla kunnon kattilalla pärjää jo oikein hyvin, Alén kertoo kirjassaan.

Alén neuvoo panostamaan laatuun ja pitämään hyvää huolta erityisesti pannuista. Ne pitäisi pestä heti käytön jälkeen ja muistaa välillä puhdistaa myös ulkopuolelta. Ajan saatossa niiden ulkopintoihin tarttuu rasvaa, joka jokaisen lämmityksen yhteydessä palaa pintaan entistä sitkeämmin kiinni. 

Pinnoitettu pannu ei kestä vuosia

Alén myös tyrmää yleisen uskomuksen, jonka mukaan laadukas pinnoitettu pannu kestää vuosikausia. 

– Muista myös, että sellaista pinnoitettua pannua, joka kestäisi ikuisuuden, ei ole olemassakaan. Hyväksy siis se fakta, että jos haluat pannusi tarttumattomalla pinnalla, joudut hankkimaan uuden aina parin vuoden välein. 

Pannujen kahvat ovat sen sijaan Alénin mukaan makuasia. Itse hän ei hanki muovikahvaista pannua, koska siihen tarttuu rasva helpommin ja muovi hapertuu lämmöstä. Muovikahvaista pannua ei voi laittaa uuniin.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!