Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä tee näin! Brittiravintolat pelkäävät kammottavaa ilmiötä kesälle: "Pahentaisi tilannetta valtavasti"

Niin sanotut no show -asiakkaat ovat nyt monen ravintolan pahin painajainen tulevaisuutta ajatellen.
Niin sanotut no show -asiakkaat ovat nyt monen ravintolan pahin painajainen tulevaisuutta ajatellen.Shutterstock
Julkaistu 15.03.2021 16:55

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ravintoloissa ympäri maailman pohditaan nyt erilaisia keinoja selviytyä kriisin yli ja sen jälkeen. Monissa englantilaisravintoloissa on päätetty ottaa käyttöön ruokien ennakkomaksaminen, kertoo muun muassa uutiskanava Fox.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu useaa otteeseen ravintola-alan haastavasta tilanteesta koronapandemian keskellä. Muun muassa Suomen palkituin sommelier ja useassa helsinkiläisravintolassa osakkaana oleva Samuil Angelov vieraili maaliskuun alussa MTV:n Uutisaamussa kertomassa alan tunnelmista vaikeassa tilanteessa. Kantaa hankalaan tilanteeseen on ottanut kovasanaisesti myös keittiömestari Hans Välimäki. 

Ravintoloiden tilanne on vaikea myös muualla maailmassa. Monissa maissa on koronarajoitusten vuoksi suljettu ravintoloita jopa kuukausien ajaksi. Vaikean tilanteen vuoksi ravintolat eivät nyt kerta kaikkiaan enää kestä niin sanottuja no show -asiakkaita, kertoo uutiskanava Fox. No show -asiakkailla tarkoitetaan ihmisiä, jotka ovat tehneet pöytävarauksen, mutta eivät syystä tai toisesta ilmesty paikalle, eivätkä edes peru varaustaan.

Lue myös: Keittiöpäällikkö Tomin vuodatus "ravintolan pahimmista asiakkaista" voi koskettaa sinuakin – karu ilmiö tuttu myös Suomesta: "Käytöksenne on häpeällistä"

Tapa ehkäistä haamuasiakkaita yleistyy: Maksa ravintolalasku ennakkoon

Briteissä ravintolat saavat avata ovensa ulkona syömiselle 12. huhtikuuta ja sisällä syömiselle näillä näkymin 17. toukokuuta.

Brittilehti The Sunin mukaan moni suosittu ravintola on jo lähes täyteen buukattu koko kesän ajaksi. Ravintoloiden omistajat ovat kuitenkin huolissaan siitä, että ihmiset ovat nyt varailleet innoissaan pöytiä eri ravintoloista, mutta tehneet mahdollisesti tuplabuukkauksia, ja jättävät menemästä paikalle.

– No showt aiheuttavat hyvinäkin aikoina haittaa, mutta nyt kun ravintola-alan yritykset ovat todella hauraita, niiden vaikutus pahentaisi tilannetta valtavasti, Ison-Britannian UK Hospitality -ammattiliiton puheenjohtaja Kate Nicholls totesi brittilehti The Sunille.

Tämän vuoksi useat ravintolat ovatkin nyt ottaneet käyttöön ”ravintolalaskun ennakkomaksun”. Ravintolat siis perivät maksun ateriasta jo varauksen yhteydessä, jolloin riski illallisen perumiselle pienenee.

– Se on kuin ostaisi lipun teatteriin, 10 annoksen maistelumenuita ravintolastaan ennakkoon myyvä ravintoloitsija Kray Treadwell toteaa.

Tuttu ilmiö Suomestakin 

Idea ei ole uusi ja samantyyppisiä ratkaisuja on nähty Suomessakin. Nyt tavan uskotaan yleistyvän entisestään maailmanlaajuisesti.

Esimerkiksi helsinkiläisravintolat Ask ja Palace ovat ottaneet asiakkailta varausmaksuja. Palacessa otettiin vuonna 2017 käyttöön 150 euron "sakko" haamuasiakkaille. Jos varauksen peruu itse, silloin maksua ei peritä. Myös äkillinen sairastuminen muodostaa poikkeuksen. 

Kokki Akseli Herlevi kommentoi helmikuussa MTV:lle, että pahinta, mitä ravintolalle tällä hetkellä voi tehdä on jättää menemättä paikalle varauksesta huolimatta. 

– Ymmärrän peruutukset, mutta no show -asiakkaat sietäisivät saada jonkun leiman otsaan, sanoi Naughty BRGR -hampurilaisketjun perustaja, kokki Akseli Herlevi.

Lue myös: Suomalaisravintolat ovat pulassa, mutta sinäkin voit auttaa – lue tämä, jos haluat käydä ravintoloissa jatkossakin: "Alkuviikko on katastrofi"

***

8:44Erikoishaastattelussa Hans Välimäki: Miten ravintolat selviävät?

Lisää aiheesta:

Suomalaisravintolat ovat pulassa, mutta sinäkin voit auttaa – lue tämä, jos haluat käydä ravintoloissa jatkossakin: "Alkuviikko on katastrofi" Ravintolalle rapsahti tonnin sakot, koska asiakas sai hampurilaisensa 4 minuuttia myöhässäKeittiöpäällikkö Tomin vuodatus "ravintolan pahimmista asiakkaista" voi koskettaa sinuakin – karu ilmiö tuttu myös Suomesta: "Käytöksenne on häpeällistä"Rajoituksia, mutta ei tuottoa – ravintoloitsijat kertovat karun totuuden, miksi avaaminen ei nyt kannata: "Miten sitä voisi selvitä 15 asiakkaalla ja 1,5 metrin turvaväleillä?"Suomalaisravintolat koronakriisin keskellä – Henri Alén keksi, miten asiakkaat säilytetään ja kassavirta ei pysähdy: "Se maksaa työntekijöiden palkat tällä viikolla"Brittiravintoloitsijat turhautuneita vegaaneihin – jopa porttikiellolla uhkailtu
RavintolatRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • Eilen10:29
    Ruoka

    Lounasravintoloissa kiistaton ilmiö – oletko huomannut tätä maanantaisin?

  • 23.9.13:43
    Ruoka

    Nohon ravintola sulkee yllättäen ovensa Helsingissä

  • 23.9.09:24
    Ruoka

    Tässä on Suomen paras lounasravintola

  • 22.9.16:06
    Ruoka

    Taas jysähti! Huippuravintola konkurssiin Helsingissä

  • 19.9.07:58
    Ruoka

    Kozeen Shiwanin ravintolan varauskalenterissa tapahtuu kummia – Yle: Yllätysavautuminen