Helpot itse tehdyt ruokalahjat jouluksi: Trendikäs keksivoi, perinteinen sinappi, kermalikööri ja muut
Joulu on ruokajuhla, mikä näkyy myös lahjavalinnoissa. Testaa trendikästä keksivoita, klassista saaristolaisleipää tai lämmittävää kermalikööriä omatekoisena lahjana joko itselle tai muille.
Itse tehdyt syötävät lahjat ovat herkullinen tapa muistaa läheistä jouluna. Vaikka seuraavat lahjaideavinkit ovat helppoja ja nopeita, lahjansaaja todennäköisesti arvostaa kotitekoisia herkkuja kaupasta ostettuja enemmän.
Muista ruokalahjoja valmistaessasi hygienia ja pese säilöntäastiat hyvin. Tämän jälkeen ne voi vielä steriloida uunissa.
Cookie-butter
Trendikäs keksivoi on makea versio maapähkinävoista. Herkullisen voin resepti on helppo ja lopputulos herkullinen. Sitä voi käyttää sellaisenaan tai esimerkiksi leivonnaisten täytteenä. Itse tehty keksivoi säilyy viileässä säilytettynä hyvänä noin parin viikon ajan. Kokeile tätä K-Ruoka-lehden reseptiä.
Ainesosat:
265 g Speculaas-keksejä
100 g voita
1 prk (n. 400 g) kondensoitua maitoa
Ohje:
Murskaa keksit monitoimikoneen kulhossa. Sulata voi. Lisää voisula ja kondensoitu maito keksimurun sekaan monitoimikoneen käydessä. Sammuta kone ja purkita keksivoi puhtaisiin purkkeihin.
Sinappi
Sinappi kuuluu joulupöytään, ja mikä olisikaan mukavampaa kuin saada kinkun kylkeen läheisen tekemää maustekastiketta. Sinapin valmistaminen ei ole vaikeaa, ja sitä on helppo tehdä kerralla suurempi määrä. Katso tästä neljä nopeaa ja helppoa reseptiä sinapin valmistamiseen.
Keksiainespurkit
Jos et ehdi itse ryhtyä häärimään keittiössä, keksiainespurkki on hauska ja nopeasti toteutettava lahjaidea. Valitse vain kaunis purkki ja täytä se keksireseptin kuivilla ainesosilla. Viimeistele lahjaidea kauniilla etiketillä, johon kirjoitat keksien valmistusohjeen. Katso tästä vinkit ideoihin niin purkin sisälle kuin ulkopuolellekin.
Toffee
Toffeen valmistamiseen et tarvitse turhia raaka-aineita. Tällä helpolla reseptillä kotitekoinen fugde-toffee valmistuu viidessä minuutissa jääkaappiin viilentymään. Reseptiä on helppo varioida jouluisemmaksi korvaamalla pähkinät esimerkiksi karpaloilla tai manteleilla ja lisäämällä toffeemassaan kaakaojauhetta tai kanelia. Valmiit toffeet voi kääriä kauniiseen sellofaaniin.
Kermalikööri
Aikuiseen makuun sopii kotitekoinen kermalikööri. Mikäli läheinen on Baileys-liköörin ystävä, tämä kotitekoinen versio sopii hänelle lahjaksi kuin nappi silmään. Tämä kermainen juoma kestää jääkaapissa säilytettynä hyvänä noin kaksi viikkoa.
Ainesosat:
2,5 dl kermaa
1 prk (n. 400 g) kondensoitua maitoa
1–2 dl viskiä
1 tl kahvia tai pikakahvijauhetta
2 rkl kaakaojauhetta tai suklaakastiketta
1 tl vaniljaa
Ohje:
Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tai vispilällä kulhossa. Säilö puhtaaseen pulloon ja säilytä viileässä.
Resepti on Facebookin Kotiruokaryhmä-yhteisöstä.
Saaristolaisleipä
Tumma ja makea saaristolaisleipä sopii erityisen hyvin jouluun. Mehevä limppu on helppo valmistaa, mutta sen kohottaminen ottaa oman aikansa. Katso tästä resepti joulupöytää täydentävään leipään.
Paholaisen hillo
Tulisenmakea hillo sopii nautittavaksi niin juuston, lihan, leivän kuin jäätelönkin kanssa. Resepti on yksinkertainen, nopea ja riittoisa. Tästä riittää lahjaksi monelle.
Ainesosat:
2 prk (à 400 g) kuorittuja tomaatteja mehussa
400 g punaista paprikaa silputtuna
4–6 punaista chiliä hienonnettuna
8 valkosipulin kynttä murskattuna
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl oreganoa
2 rkl etikkaa
330 g hillo-marmeladisokeria
Ohje:
Kuumenna etikkaa ja sokeria lukuun ottamatta kaikki ainekset kattilassa. Anna kiehua puolisen tuntia. Lisää sitten etikka sekä hillo-marmeladisokeri, ja keitä viitisen minuuttia. Purkita jäähtynyt hillo puhtaisiin purkkeihin.
Resepti on Facebookin Kotiruokaryhmä-yhteisöstä.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan