Helpot itse tehdyt ruokalahjat jouluksi: Trendikäs keksivoi, perinteinen sinappi, kermalikööri ja muut

joululahjapurkki
Kaunis lasiastia viimeistelee ruokalahjan. Shutterstock

Joulu on ruokajuhla, mikä näkyy myös lahjavalinnoissa. Testaa trendikästä keksivoita, klassista saaristolaisleipää tai lämmittävää kermalikööriä omatekoisena lahjana joko itselle tai muille.

Itse tehdyt syötävät lahjat ovat herkullinen tapa muistaa läheistä jouluna. Vaikka seuraavat lahjaideavinkit ovat helppoja ja nopeita, lahjansaaja todennäköisesti arvostaa kotitekoisia herkkuja kaupasta ostettuja enemmän.

Muista ruokalahjoja valmistaessasi hygienia ja pese säilöntäastiat hyvin. Tämän jälkeen ne voi vielä steriloida uunissa. 

Cookie-butter

Trendikäs keksivoi on makea versio maapähkinävoista. Herkullisen voin resepti on helppo ja lopputulos herkullinen. Sitä voi käyttää sellaisenaan tai esimerkiksi leivonnaisten täytteenä. Itse tehty keksivoi säilyy viileässä säilytettynä hyvänä noin parin viikon ajan. Kokeile tätä K-Ruoka-lehden reseptiä.

Ainesosat:

265 g Speculaas-keksejä
100 g voita
1 prk (n. 400 g) kondensoitua maitoa

Ohje:

Murskaa keksit monitoimikoneen kulhossa. Sulata voi. Lisää voisula ja kondensoitu maito keksimurun sekaan monitoimikoneen käydessä. Sammuta kone ja purkita keksivoi puhtaisiin purkkeihin.

Sinappi

Sinappi kuuluu joulupöytään, ja mikä olisikaan mukavampaa kuin saada kinkun kylkeen läheisen tekemää maustekastiketta. Sinapin valmistaminen ei ole vaikeaa, ja sitä on helppo tehdä kerralla suurempi määrä. Katso tästä neljä nopeaa ja helppoa reseptiä sinapin valmistamiseen.

Keksiainespurkit

Jos et ehdi itse ryhtyä häärimään keittiössä, keksiainespurkki on hauska ja nopeasti toteutettava lahjaidea. Valitse vain kaunis purkki ja täytä se keksireseptin kuivilla ainesosilla. Viimeistele lahjaidea kauniilla etiketillä, johon kirjoitat keksien valmistusohjeen. Katso tästä vinkit ideoihin niin purkin sisälle kuin ulkopuolellekin.

Toffee

Toffeen valmistamiseen et tarvitse turhia raaka-aineita. Tällä helpolla reseptillä kotitekoinen fugde-toffee valmistuu viidessä minuutissa jääkaappiin viilentymään. Reseptiä on helppo varioida jouluisemmaksi korvaamalla pähkinät esimerkiksi karpaloilla tai manteleilla ja lisäämällä toffeemassaan kaakaojauhetta tai kanelia. Valmiit toffeet voi kääriä kauniiseen sellofaaniin.

Kermalikööri

Aikuiseen makuun sopii kotitekoinen kermalikööri. Mikäli läheinen on Baileys-liköörin ystävä, tämä kotitekoinen versio sopii hänelle lahjaksi kuin nappi silmään. Tämä kermainen juoma kestää jääkaapissa säilytettynä hyvänä noin kaksi viikkoa.

Ainesosat:

2,5 dl kermaa
1 prk (n. 400 g) kondensoitua maitoa
1–2 dl viskiä
1 tl kahvia tai pikakahvijauhetta
2 rkl kaakaojauhetta tai suklaakastiketta
1 tl vaniljaa

Ohje:

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tai vispilällä kulhossa. Säilö puhtaaseen pulloon ja säilytä viileässä.

Resepti on Facebookin Kotiruokaryhmä-yhteisöstä.

Saaristolaisleipä

Tumma ja makea saaristolaisleipä sopii erityisen hyvin jouluun. Mehevä limppu on helppo valmistaa, mutta sen kohottaminen ottaa oman aikansa. Katso tästä resepti joulupöytää täydentävään leipään.

Paholaisen hillo

Tulisenmakea hillo sopii nautittavaksi niin juuston, lihan, leivän kuin jäätelönkin kanssa. Resepti on yksinkertainen, nopea ja riittoisa. Tästä riittää lahjaksi monelle.

Ainesosat:

2 prk (à 400 g) kuorittuja tomaatteja mehussa
400 g punaista paprikaa silputtuna
4–6 punaista chiliä hienonnettuna
8 valkosipulin kynttä murskattuna
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl oreganoa
2 rkl etikkaa
330 g hillo-marmeladisokeria

Ohje:

Kuumenna etikkaa ja sokeria lukuun ottamatta kaikki ainekset kattilassa. Anna kiehua puolisen tuntia. Lisää sitten etikka sekä hillo-marmeladisokeri, ja keitä viitisen minuuttia. Purkita jäähtynyt hillo puhtaisiin purkkeihin.

Resepti on Facebookin Kotiruokaryhmä-yhteisöstä.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!