Superruokien nimeen vannovien peruselintarvike kookosöljy on saanut suitsutuksen lisäksi osakseen myös rajua kritiikkiä. Onko kookosöljy terveellistä vai epäterveellistä?
Öljyjen ja rasvojen terveellisyydestä puhuttaessa keskiöön nousevat kovat, eli tyydyttyneet sekä pehmeät, eli tyydyttymättömät rasvat. Jälkimmäisiä pidetään hyvinä ja terveellisinä, kun taas ensimmäisten katsotaan vaikuttavan sydämeen ja verisuoniin haitallisesti. Kookosöljystä on niin sanottua kovaa rasvaa yli 90 prosenttia.
CocoVin ravintoasiantuntija Jaakko Halmetojan mukaan linjanveto hyvän ja huonon rasvan välillä ei ole näin yksinkertaista.
– Väestötason tutkijat yleistävät kaiken kovan rasvan huonoksi ja pehmeän hyväksi, sillä he kommunikoivat valtamedialle isoja linjoja. Varsinaisten rasvatutkijoiden keskuudessa taas kukaan ei ota näin yksioikoista kantaa.
Kovien rasvojen tutkimuksista puhuttaessa kyseessä onkin lähes aina eläinrasva, eikä esimerkiksi kookos.
– Eläinrasvoja ei voi niputtaa samaan ryhmään kookosöljyn kanssa. Suuria, väestötason tutkimuksia ei kookosöljyllä ole tehty, Halmetoja muistuttaa.
Vaikka kookosöljyn vaikutuksia terveyteen onkin tutkittu, ovat ryhmäkoot olleet niin pieniä, etteivät ne vielä täytä pätevän tieteellisen tutkimuksen kriteerejä.
– Näissä tutkimuksissa ei kuitenkaan ole havaittu minkäänlaisia viitteitä esimerkiksi kolesteroliongelmista. Vaikka kookoksesta on sen kasvualueilla saatu perinteisesti jopa puolet päivittäisestä kaloritarpeesta, ei paikallisilla havaita kovaan rasvaan yhdistettyjä terveysongelmia.
Mutkia vedetään suoriksi
Halmetojan mukaan rasvoista saamamme tieto on vajavaista. Pelkkään kovaan tai pehmeään rasvaan keskittymällä ei oteta huomioon sitä, että jokainen rasva koostuu monista pienistä osista, muun muassa erilaisista rasvahapoista.
