Kotipizzan uudessa pizzassa on todella hämmentävät täytteet: "Pelonsekaisin tuntein odotan palauteryöppyä"

be2d5438-b81e-4b95-bb9d-3b7d69b6898b
Risto Mikkolan ideoima poronkäristyspizza sisältää poronkäristyksen lisäksi Koskenlaskija-kastiketta, puolukkamajoneesia, kuivattua puolukkaa, perunalastuja, suolakurkkua, timjaminversoa ja poropölyä. Kotipizza

Kotipizza lanseerasi uuden perinneruoalla höystetyn pizzan, jossa on muun muassa poronkäristystä ja sipsejä. 

Kotipizza kertoo tuovansa myyntiin uuden poronkäristyspizzan. Ravintolaketju tiedotti asiasta omassa uutiskirjeessään.

– Jonkun se tämäkin oli ensimmäisenä maailmassa tehtävä ja se joku oli luova johtajamme, keittiömestari Risto "Ripe" Mikkola tuotekehitystiimeineen, ketjun sähköpostiviestissä todetaan.

Poronkäristyspizza sisältää poronkäristyksen lisäksi Koskenlaskija-kastiketta, puolukkamajoneesia, kuivattua puolukkaa, perunalastuja, suolakurkkua, timjaminversoa ja poropölyä.

Pizzan kehittäjä tyrmäsi ensin itsekin idean

Mistä ihmeestä idea tällaiseen pizzaan oikein syntyi?

– No sanopas muuta, Risto Mikkola nauraa.

Mikkola kertoo MTV:lle idean syntyneen jo reilu vuosi sitten keittiömestarin ollessa pororeissulla yhdessä Kotipizza-ketjun laatujohtaja Heikki "Hessu"  Sikströmin kanssa. 

– Oltiin Hessun kanssa katsastamassa, että mistä ne meidän porot tulevat ja miten ne elävät. Kodassa meille sitten tarjottiin illalla poronkäristystä ja heitin ilmoille, että mitäpä jos testattaisiin käristyksen laittamista pizzaan. Samaan hengenvetoon kuitenkin sanoin, että ei lähdetä sekoilemaan. Tämähän on kansallisaarre, Mikkola muistelee.

Idea jäi kuitenkin muhimaan ja tuotekehityskeittiöllä päätettiin lopulta kokeilla ideaa. Pizzan aineksiksi valikoituivat poronkäristyksestä tutut elementit. Tomaattikastikkeen sijaan pizzan pohjalle levitettiin sulatejuustoa.

– Pizza maistui todella hämmentävältä. Tiesit, että syöt pizzaa, mutta siinä oli kuitenkin poronkäristyksen maku. Vaikka se on pizza, niin se ei ole pizza, Mikkola nauraa.

"Pelonsekaisin tuntein odotan palauteryöppyä"

Koska poronkäristys syödään usein perunamuusin kanssa, oli pizzaan saatava myös perunaa. Varsinaista pottumuusia ei Mikkola kuitenkaan pizzaan laittanut, vaan keksi tuoda rasvaisen ja suolaisen elementin perunalastuilla.

Pizzaan sopivaa poronkäristyslihaa puolestaan säädeltiin yhdessä Lapin lihan kanssa, sillä tuotteessa ei saanut olla niin paljon pizzaa kosteuttavaa nestettä. 

– Siitä tuli oikeasti hieno pizza. Kyllä minä tässä itsekin odottelen, että onko selkä kohta täynnä puukkoja. Pelonsekaisin tuntein odotan palauteryöppyä, Mikkola naureskelee. 

Poronkäristystä käytetty pizzoissa ennenkin

Mikkola ei varmasti ole ensimmäinen suomalainen, joka on hoksannut käyttää poronkäristystä pizzassa. Oman versionsa on loihtinut jo vuonna 2018 esimerkiksi Perinneruokaa prkl -ruokabloggaaja Mika Rampa.

Kyseessä on kuitenkin tiettävästi ensimmäinen kerta, kun poronkäristys päätyy pizzatäytteeksi Kotipizzan kokoisessa maanlaajuisessa pizzaketjussa. 

Toki Kotipizzassa ja muissakin pizzerioissa on aiemmin kokeiltu muitakin poikkeuksellisia täytteitä. Iltalehden mukaan Järvenpään Kotipizzassa sekä Lappeenrannassa Don papa sataman -kesäpizzeriassa on aiemmin myyty muun muassa sushipizzaa.  

Porvoolaisilla sen sijaan on todella yllättävä pizzan täyte: ranskalaiset perunat.

– Muualla Suomessa annoksemme voi kuulostaa erikoiselta, mutta porvoolaisten suosiossa on ollut jo 13 vuotta Porvoon Pizza, jonka päällä on ranskalaisia perunoita, Viking Pizzeria Porvoon omistaja Bastret Dushi kertoi vuonna 2017.

Katso myös video: Pihlajanmarjoja pizzassa? Tammisaaren pienen pizzerian raaka-aineet vaihtuvat sesonkien mukaan

Pihlajanmarjoja pizzassa? Tammisaaren pienen pizzerian raaka-aineet vaihtuvat sesonkien mukaan 2:49


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.