Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Pärämäts on Tampereen oma pikaruoka – oletko maistanut eksoottista lihapiirakkaa?

Pärämätsin sisus
Pärämätsin sisus
Julkaistu 28.03.2014 13:46(Päivitetty 28.03.2014 14:19)

Suomi on pullollaan erilaisia perinneruokia, mutta oletko koskaan törmännyt tamperelaiseen pärämätsiin?

Suurin osa suomalaisista on varmasti joskus elämänsä aikana maistanut karjalanpiirakoita, törmännyt kuopiolaiseen kalakukkoon tai kuullut puhuttavan tamperelaisista mustamakkaroista. Sen sijaan tamperelainen perinneherkku pärämäts voi olla monelle Suomen ruokakulttuurin tuntijallekin uusi juttu. Makuja.fi vieraili torstaina Tampereella ja selvitti pärämätsin salat.

Kun peremecistä tuli pärämäts

Aidot ja alkuperäiset pärämätsit ovat peräisin tamperelaisesta Linkosuon leipomosta ja niitä myydään vielä tänäkin päivänä Tampereen keskustassa sijaitsevassa Linkosuon Siilinkari Cafessa. Pärämätsejä ei tosin enää valmisteta paikan päällä, vaan ne tulevat Amissa Food Oy:n valikoimista.

Leipomon historiaan perehtyvässä, Pekka Vuosaran kirjoittamassa Kantapöydässä -teoksessa kerrotaan, että pärämätsit saapuivat Tampereelle islaminuskoisen tataariyhteisön myötä. Leivonnaisten alkuperäinen nimi on peremec, mutta tamperelaisten suussa ne taipuivat tietysti pärämätseiksi.

Pärämätsin sisus

"Peremec on eräs tataarien perinneleivonnaisista. Se on hieman meikäläistä karjalanpiirakkaa muistuttava, muodoltaan pyöreä piiras, jonka täytteenä on voimakkaasti maustettu, jauhettu naudanliha. Piiras on paistettu runsaassa öljyssä rapeakuoriseksi ja syödään mieluimmin tulikuumana", Vuosara kirjoittaa.

Piiras ilmestyi aikoinaan Linkosuon valikoimaan leipomossa työskennelleen Mönever Saadetdinin ansiosta.

"Saadetdin kehitteli yhdessä Jussin kanssa piirakasta oivallisen version lisäuutuutena grillissä kaupattavaksi. Peremecin valmistusta kävi Linkosuon leipomossa opettamassa itse äiti-Saadetdin. Uutuus otettiin hyväksyen vastaan ja monet nautiskelivat sen yhdessä kylmän maidon kanssa."

Kahden koulukunnan pärämäts-fanit

Pärämäts kuului ja kuuluu vielä tänäkin päivänä tilata joko "kuivien" tai "märkien" mausteiden kera. Ahneimmat herkkusuut valitsevat pärämätsiin tietysti molemmat. Kuivilla mausteitta tarkoitetaan talon omaa, hieman tulista mausteseosta ja märkä puolestaan merkitsee ketsuppia ja sinappia. Linkosuon Siilinkari Cafen kanta-asiakas, paljasjalkainen tamperelainen Olli-Pekka Norkko tietää, että pärämätsin nauttimiseen on olemassa kaksi eri koulukuntaa.

Olli-Pekka Norkko muistaa pärämätsin lapsuudestaan

– Kyllä tästä usein kiistellään kahvipöydässä. Minä olen oppinut syömään pärämätsin kuivilla mausteilla. Sinappi ja ketsuppi peittää mausteseoksen maun.

Norkolle pärämäts on tärkeä ja rakas muisto lapsuudesta: pikkupoikana uudenlaisen lihapiirakan saattoi saada Siilinkarin grillistä, kun oikein vanhemmilta kinusi.

– Pärämäts oli ensimmäinen eksoottinen herkku täällä, ennen kuin oli mitään hampurilaisia ja pizzapaikkoja. Nykyäänhän pärämätsiä voisi sanoa miedoksi, kun on kaiken maailman chilipäitä, jotka syövät todella tulista ruokaa. Mutta siihen aikaan mausteseos oli todella tulinen. Osa pyysi pärämätsin vähillä mausteilla, koska eivät olleet tottuneet niin tuliseen ruokaan, Norkko muistelee naureskellen.

Ex-tyttöystävä valmisti Hans Välimäelle pärämätsejä

Myös keittiömestari Hans Välimäki on alun perin Tampereen poikia ja muistelee lämmöllä kotikaupunkinsa perinneherkkua.

– Pärämäts on minulle erittäin tuttu. Minulla oli aikanaan tyttöystävä, joka vielä tekikin niitä minulle. Se on tataarien mukana tuoma, alun perin lampaan jauhelihaan perustuva lihapiirakka. Itse tehtynä se on mielestäni vielä parempaa kuin grilliruokana. Muistan lapsena syöneeni grillillä pärämätsiä.

Hans Välimäen mukaan pärämäts pitää nauttia ehdottomasti märkänä, siis ketsupin ja sinapin kera. Keittiömestarin versiossa mukana on ollut joskus myös muita mausteita.

– Piirakka uppopaistettiin ja sen jälkeen päälle vedettiin lammasliemi. Lisukkeena nautittiin kermaviiliä, sinappia ja ketsuppia. Ei mitään grillimausteita. Ainoastaan sisällä oleva jauheliha on hyvin maustettu, Välimäki tähdentää.

Makuja.fi:n toimitus kokeili Siilinkarin pärämätsiä sekä "kuivana" että "märkänä". Allekirjoittaneelle maistui paremmin kuiva, grillimaustettu piiras, mutta Makuja.fi -sivuston tuottaja Laura Kokko päätyi valitsemaan suosikikseen ketsupilla ja sinapilla höystetyn version.

Lähde: Kantapöydässä: Siilinkari, Cafe Linkosuo vuodesta 1960, Pekka Vuosara

Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi

Lisää aiheesta:

Hans Välimäki ylistää hämmentävää tamperelaista pikaruokaa – oletko koskaan maistanut?Timo löysi todellisen aarteen Hilja-mumminsa vanhasta vihosta vuodelta 1912 – nyt mummin hittiruoka päätyi Michelin-ravintolan listalle: "Aika huikea perintö"Kotipizzan uudessa pizzassa on todella hämmentävät täytteet: "Pelonsekaisin tuntein odotan palauteryöppyä"Näin "italialainen versio karjalanpiirakasta" nousi hittiruoaksi Suomessa – milloin sinä maistoit ensimmäistä kertaa?Suomalaiset kaipaavat rapeaa ranskista ja polakkaa: Miksi ranskanleipä oli ennen parempaa?"Suomipojat vetelivät ne kylmiltään silmät kiinni, eikä sanaakaan kuulunut" – kulttiruoka, joka ei suomalaisilta unohdu
Lifestyle
Olli-Pekka Norkko muistaa pärämätsin lapsuudestaan

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 09:15
    Takaisinvedot

    Älä hypi enää tällä hyppynarulla – Tukesilta varoitus

  • 08:19
    Koirat

    Kolme yllättävää faktaa koirien älykkyydestä – "Äärimmäisen vaikea nähdä koirasta"

  • 07:46
    Ruoka

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • 06:31
    Nettiporno

    Miten kumppanin pornon katseluun tulisi suhtautua? "Voitaisiin nähdä enemmän mahdollisuutena"

  • Eilen19:30
    Nuoret

    Positiivisia uutisia: Nuorilla pyyhkii aiempaa paremmin