Timo löysi todellisen aarteen Hilja-mumminsa vanhasta vihosta vuodelta 1912 – nyt mummin hittiruoka päätyi Michelin-ravintolan listalle: "Aika huikea perintö"

maksapiiras-pääkuva
Hilja-mummin vihosta löytynyt maksapiiraan ohje päätyi Michelin-ravintolan käsittelyyn. MTV/Finnjävel

Helsinkiläinen Michelin-ravintola Finnjävel järjesti perinnereseptikilpailun, jonka myötä 1900-luvun alun unohdettu hittiresepti nostetaan nyt uudelleen parrasvaloihin.

Suomalaiseen ruokaperinteeseen erikoistunut ravintola Finnjävel etsi kilpailun avulla vanhoja perinnereseptejä kehittääkseen entisajan mauista moderneja versioita. 

Ravintolan keittiömestari Tommi Tuomisen tavoitteena oli siis löytää vanhoja suomalaisia reseptejä, joista voisi kehitellä Michelin-ravintolaan sopivia versioita. Aiemmin ravintola Finnjävelissä on loihdittu Michelin-tähden arvoisia moderneja annoksia muun muassa läskisoosista ja kanaviillokista. 

– Aikataulullisesti ei ole mitenkään mahdollista, että matkustaisimme ympäri Suomea ja vierailisimme muorien ja mummien keittiössä opiskelemassa asioita. Mietimme sitten, voisivatko reseptit tulla jotenkin meidän luoksemme ja saimme ajatuksen kilpailusta, Tuominen avasi kilpailun taustaa keskiviikkona järjestetyssä mediatilaisuudessa.

"Tämän on pakko olla hyvää"

Tuominen kertoo reseptiehdotuksia tulleen kilpailuun ilahduttavan paljon. Keittiömestarin mukaan niiden joukosta huomasi, miten Suomessa vaalitaan edelleen ruokaperinteitä. Reseptikilpailun voiton nappasi lopulta yli 100 vuotta vanha maksapiiraan ohje.

– Vaikka olemme koko taipaleemme ajan keränneet vanhaa reseptiikkaa, oli maksapiiras tiimillemme jostain syystä ihan uusi tuttavuus. Resepti kiinnitti huomioni, sillä maistamattakin jo tiesin, että sen on pakko olla hyvää, Tuominen toteaa tiedotteessa.

Haluatko kokeilla Hilja-mummin maksapiirasta? Nappaa resepti: Hilja-mummin maksapiiras

Finnjävelistä kuvaillaan maksapiirasta "1900-luvun vaihteen unohdetuksi hittireseptiksi ja aikansa ilmiöksi". 

– Resepti on 1900-luvun alusta, mutta silti siinä on nykyaikaiseen maksapateeseen hyvin paljon kiinnekohtia. Ohje vaikutti yllättävän modernilta – tai itse asiassa siitä tuli ajatus, että onkohan nämä meidän moderniksi mielletyt keittiötekniikat ja valmistusmenetelmät sittenkään niin moderneja. 

Hilja-mummin maksapiirasohje yli 100 vuoden takaa

Maksapiiraan ohjeen lähetti kilpailuun Timo Immonen, mutta ohje ei kuitenkaan ole miehen itsensä käsialaa. Resepti löytyi Immosen isoäidin vanhasta vihosta, jonka kanteen nuori rantasalmelainen Hilja oli kirjannut koukeroisella käsialallaan vuosiluvun 1912.  

Vihko siirtyi perintönä ensin Hiljan miniälle eli Timo Immosen äidille, kunnes se päätyi Timon haltuun. Nyt Hilja-mummun maksapiiras pääsi yli vuosisadan jälkeen Michelin-ravintolan käsittelyyn.

– Pävitetyn version rakenne tehtiin paljon hienostuneemmaksi. Alkuperäisen maksapiiraan rakenne on aika rustiikkinen. Siinä on mukana savukylkeä ja paljon voimakkaita makuja, Tuominen kertoo piiraan päivittämisprosessista.

Alkuperäinen Hilja-mummin maksapiiras on Tuomisen mukaan ennemmin patee kuin piiras, sillä siinä ei ole varsinaista pohjaa. Tuominen halusi tehdä päivitetystä versiosta sellaisen, että nykyihminen mieltää sen piiraaksi. 

"Kyllä Hilja-mummi olisi varmasti tykännyt molemmista"

Immonen ei itse ollut koskaan aiemmin maistanut isoäitinsä Hiljan maksapiirasta.

– Olen kiinnostunut historiasta ja reseptivihkon löytyminen ja dokumentointi oli jo sinänsä hienoa. Upea huipentuma tarinalle on, että mummini muistiinpanoista löytyneestä reseptistä modernisoitua maksapiirasta pääsee nyt nauttimaan Michelin-tähtiravintolassa, Immonen sanoo tiedotteessa.

Keskiviikkona ravintola Finnjävelissä järjestetyssä mediatilaisuudessa Immonen pääsi ensikertaa maistamaan sekä Hiljan alkuperäisellä reseptillä valmistettua maksapiirasta että Michelin-ravintolan modernisoitua versiota.

– Kyllä nämä ovat hyviä. Kyllä Hilja-mummi olisi varmasti tykännyt molemmista. Kyllä aika huikea perintö on päästä tässä vaiheessa maistamaan tätä, Immonen totesi tilaisuudessa.

Nappaa resepti: Hilja-mummin maksapiiras


Katso myös video: Miten läskisoosi taipuu fine dining -ravintolan tarjontaan?

8:41
Finnjävelin Henri Alén ja Tommi Tuominen kertoivat ravintolansa filosofiasta vuonna 2020.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja