Hämmästyttävä herkku: Näin voikukan nupuille kannattaa tehdä
Voikukkaa voi hyödyntää ruoanlaitossa monipuolisesti ja se sopii mainiosti vaikka pekonin tai pancettan makupariksi. Voikukan nupuista syntyy myös herkullinen lisä esimerkiksi risottoon.
Voikukka on suomalaisten kotipihojen vitamiinipommi, vaikka kasvi usein mielletäänkin lähinnä nurmikon riesaksi. Voikukan nupuista ja sen lehdistä voi kuitenkin loihtia monenlaisia herkkuja kotikeittiössä.
Helsinkiläisravintola Chef & Sommelierin keittiömestari Sasu Laukkonen suosittelee käyttämään ruoanlaitossa erityisesti nuoren voikukan nuppuja.
– Itse teen niin, että ryöppään niitä muutaman minuutin vedessä, jonka jälkeen heitän pannulle ja lisään esimerkiksi risoton joukkoon. Voikukan nuput ovat erinomainen lisuke ruokiin, vaikka parsakaalin tilalle, Laukkonen suosittelee.
Voikukan täydelliset makuparit
Missä muissa ruoissa voikukkaa kannattaa hyödyntää? Ruotsalainen ruokalehti Hunger listasi voikukan täydelliset makuparit:
Valkosipuli:
Kokeile voissa paistettuja voikukannuppuja valkosipulin kanssa. Poimi vain täysin umpinaisia nuppuja ja muistapoistaa kitkerä voikukan varsi.
Homejuusto:
Yhdistele voimakkaanmakuisia voikukanlehtiä esimerkiksi Stilton-juuston kanssa. Homejuuston suolaisuus antaa maukkaan kontrastin kasvin katkeruudelle.
Sitruuna:
Sitruuna antaa katkeralle voikukalle hyvää hapokkuutta. Kokeile esimerkiksi voikukalla maustettuja sitruunamarmeladeja!
Pekoni tai pancetta:
Italialaisten pekoni, pancetta sopii täydellisesti yhteen voikukanlehtien kanssa. Tee keväinen salaatti, johon lisäät myös valkosipulia, suolaa ja pippuria.
Sardellit:
Kevään nuoret voikukanlehdet sopivat yhteen rasvaisen kalan kanssa ja vaimentavat sardellien suolaisuutta.
Päärynä:
Ovatko karvaat maut sinulle vielä hieman tuntemattomampia? Kokeile karvaiden voikukanlehtien kanssa päärynää tai omenaa. Niiden makeus laimentaa katkeruutta hienosti.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa