Mainos

Hämmästyttävä herkku: Näin voikukan nupuille kannattaa tehdä

Voikukkaa voi hyödyntää ruoanlaitossa monipuolisesti ja se sopii mainiosti vaikka pekonin tai pancettan makupariksi. Voikukan nupuista syntyy myös herkullinen lisä esimerkiksi risottoon.

Voikukka on suomalaisten kotipihojen vitamiinipommi, vaikka kasvi usein mielletäänkin lähinnä nurmikon riesaksi. Voikukan nupuista ja sen lehdistä voi kuitenkin loihtia monenlaisia herkkuja kotikeittiössä.

Helsinkiläisravintola Chef & Sommelierin keittiömestari Sasu Laukkonen suosittelee käyttämään ruoanlaitossa erityisesti nuoren voikukan nuppuja.

– Itse teen niin, että ryöppään niitä muutaman minuutin vedessä, jonka jälkeen heitän pannulle ja lisään esimerkiksi risoton joukkoon. Voikukan nuput ovat erinomainen lisuke ruokiin, vaikka parsakaalin tilalle, Laukkonen suosittelee.

Voikukan täydelliset makuparit

Missä muissa ruoissa voikukkaa kannattaa hyödyntää? Ruotsalainen ruokalehti Hunger listasi voikukan täydelliset makuparit:

Valkosipuli:
Kokeile voissa paistettuja voikukannuppuja valkosipulin kanssa. Poimi vain täysin umpinaisia nuppuja ja muistapoistaa kitkerä voikukan varsi.

Homejuusto:
Yhdistele voimakkaanmakuisia voikukanlehtiä esimerkiksi Stilton-juuston kanssa. Homejuuston suolaisuus antaa maukkaan kontrastin kasvin katkeruudelle.

Sitruuna:
Sitruuna antaa katkeralle voikukalle hyvää hapokkuutta. Kokeile esimerkiksi voikukalla maustettuja sitruunamarmeladeja!

Pekoni tai pancetta:
Italialaisten pekoni, pancetta sopii täydellisesti yhteen voikukanlehtien kanssa. Tee keväinen salaatti, johon lisäät myös valkosipulia, suolaa ja pippuria.

Sardellit:
Kevään nuoret voikukanlehdet sopivat yhteen rasvaisen kalan kanssa ja vaimentavat sardellien suolaisuutta.

Päärynä:
Ovatko karvaat maut sinulle vielä hieman tuntemattomampia? Kokeile karvaiden voikukanlehtien kanssa päärynää tai omenaa. Niiden makeus laimentaa katkeruutta hienosti.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja