Huippuravintolat maksavat hurjia kilohintoja – ilmainen herkku kelpaa vain harvoille suomalaisille

Voikukka salaatti (1)
Shutterstock

Kotipihan rikkakasvi vai ruokapöydän herkullinen vitamiinipommi? Voikukka jakaa mielipiteet ja valtaosalle suomalaisista sen käyttö ruoanlaitossa on vielä vierasta.

Tiesitkö, että monen suomalaispihan vitsauksena pidetty voikukka on myös monipuolinen ruoanlaitto- ja lääkekasvi? Vitamiinipitoista voikukkaa on vuosien saatossa käytetty puhdistavana ja maksan terveyttä edistävänä rohdoskasvina ja sotien aikana jopa kahvinkorvikkeena. Maailmalla voikukka on edelleen arvossaan ja kasvista ollaan jopa valmiita maksamaan yllättävän paljon.

Huippuravintolat maksavat jopa 70 euroa kilolta

Muun muassa villikasvien, sienien ja marjojen poimintaan erikoistunut ruotsalaisyritys Roland Rittman on onnistunut kaupallistamaan rikkakasveiksi mielletyt voikukat. Maailmankuulut huippuravintolat, kuten tanskalainen Noma ja ruotsalainen Frantzén ostavat yritykseltä voikukkia gourmetruokiensa ainesosaksi.

Ronald Rittman kauppaa tätä ”luonnon puhdasta herkkua” suurissa erissä jopa noin 40 euron kilohintaan. Nuorien ja tuoreiden voikukannuppujen kilohinta voi sen sijaan kavuta jopa 70 euroon.

Ranskassa ja Italiassa voikukkia myydään muiden vihannesten ja kasvien lailla torilla. Karvaanmakuisen kasvin lehtiä käytetään Ranskassa pissenlit au lard -kevätsalaatissa pekonin, valkosipulin ja oliiviöljyn makuparina. Italialainen salata di tarassaco -salaatti saa sen sijaan makua voikukanlehdistä ja pancettasta.

Myös suomalaisravintolat hyödyntävät voikukkaa

Voikukat ovat tuttu raaka-aine myös suomalaiskokki Sasu Laukkoselle, joka pyörittää arvostettua Chef & Sommelier -ravintolaa Helsingissä. Ravintola on tunnettu kotimaisia raaka-aineita kunnioittavasta ruokalistastaan, jossa villivihannekset ja -yrtit ovat ennemminkin sääntö kuin poikkeus.

– Me poimimme voikukkamme ihan itse, mutta ymmärrän toki, että maailman huippuravintoloissa se ei aina ole kiireen takia mahdollista. Ja esimerkiksi jossain New Yorkissa poimimispaikat ovat niin pitkällä, että kannattaa mieluummin ostaa, Laukkonen kertoo.

Chef & Sommelier -ravintolan ruoissa hyödynnetään Laukkosen mukaan lähinnä voikukan nuppuja sekä nuoria lehtiä.

– Voikukan juurenkin käytöstä on ollut puhetta, mutta omat makukokemukseni ovat olleet tähän mennessä aika kitkeriä, Laukkonen nauraa.

Kyse ei siis suinkaan ole turhasta rikkakavsita, vaikka monelle kotipuutarhurille kasvin sitkeät juuret aiheuttavatkin ylimääräistä päänvaivaa täydellistä nurmikkoa tavoitellessa.

– Voikukkaa kannattaa syödä, sillä on puhdistava vaikutus, Laukkonen summaa.

Lähde: Hunger-magasinet

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat