Tiesitkö? Pesto valmistuu yllättävistä raaka-aineista – kurkista keittiökaappiisi!

pesto
Kotitekoisen peston voi valmistaa kaapista löytyvistä raaka-aineista. Shutterstock

Vaikka kaappisi ammottaisivatkin tyhjyyttään, maukas pestokastike valmistuu käden käänteessä kruunaamaan pasta-annoksen.

Oletko aina luullut, että peston valmistus onnistuu ainoastaan käyttämällä tuoretta basilikaa, hyvää oliiviöljyä, kypsytettyä juustoa ja pinjansiemeniä? Totuus kuitenkin on, että vihreää pestokastiketta voi valmistaa lukuisista eri raaka-aineista. 

Yrttejä ja kasviksia mielesi mukaan

Vaikka basilikasta valmistettu pesto onkin herkullista, aivan yhtä maistuvaa kastiketta valmistuu muistakin lehtivihreistä. Voit käyttää valmistukseen niin yrttejä kuin kasviksiakin.

Pehmeät yrtit sopivat valmistukseen sellaisenaan, mutta kovemmat kasvikset, kuten lehtikaali on hyvä esivalmistella ennen käyttöä. Kiehauta kovat kasvikset nopeasti suolavedessä, jotta niiden rakenne hieman pehmenisi ennen valmistusta. Muista kuitenkin kuivata kasvikset tarkkaan, jotta kastikkeen ei pääse ylimääräistä nestettä.

Hieman erilaisempi, tavallista maistuvampi pesto valmistuu grillikasviksista. Käytä valmistukseen esimerkiksi grillattua kevätsipulia tai parsakaalia, jolloin pestoon saadaan mukaan hieman makeutta.

Sinun ei tarvitse käyttää ainoastaan yhtä raaka-ainetta, vaan voit yhdistellä yrttejä ja kasviksia mielesi mukaan.

Kokeile: persilja, korianteri, rucola, voikukka, parsakaali, lehtikaali, pinaatti, vesikrassi, salaatti

Paahdetut pähkinät tuovat makua

Perinteisesti peston valmistuksessa käytetään kalliita pinjansiemeniä, mutta se ne eivät ole todellakaan ainoa vaihtoehto. Maailma on täynnä mitä erilaisimpia pähkinöitä ja siemeniä, joten mikä estää sinua käyttämästä niitä pestossa.

Lisää kastikkeen joukkoon lempipähköitäsi ja makuelämys on täydellinen. Mitä pähkinöitä tai siemeniä päätätkin käyttää, muista paahtaa ne kevyesti uunissa tai pannulla maun korostamiseksi. Muista jäähdyttää hyvin ennen tehosekoittimeen lisäämistä.

Kokeile: saksanpähkinä, manteli, macadamiapähkinä, pekaanipähkinä, pistaasipähkinä, auringonkukansiemen, kurpitsansiemen, seesaminsiemen 

Mikä tahansa suolainen juusto kelpaa

Vaikka parmesanjuusto kuuluu perinteisesti pestoon, se ei ole suinkaan ainoa juustovaihtoehto. Kaikki kovat ja kypsytetyt juustot sopivat pestoon erinomaisesti. Mitä suolaisempi ja kypsytetympi juusto on, sitä maukkaampi pestosta tulee.

Jos et käytä maitotuotteita, voit yhtä hyvin jättää juuston kokonaan pois. Muista kuitenkin lisätä pähkinöiden tai siemenien määrää kompensoidaksesi juuston puuttumisen.

Kokeile: pecorino, manchego, ikääntynyt gouda ja cheddar, grana padano

Sitruunamehu tasapainottaa makua

Oliiviöljy sopii aromikkaan makunsa puolesta erinomaisesti pestoon, mutta sen omalaatuinen maku ei ole kaikkien mieleen. Voit käyttää pestoon myös neutraalimman makuisia öljyjä, kuten rypsiöljyä.

Kokeile lisätä joukkoon myös hieman sitruunamehua tai etikkaa tasapainoittamaan makua. Sitruunan lisäksi myös muut sitrushedelmät toimivat hyvin. 

Valmistus on helppoa

Sekoita vihreät kasvikset ja pähkinät tasaiseksi tehosekoittimessa. Lisää öljy ohuena nauhana kunnes pesto on koostumukseltaan sopivaa. Helppoa, vai mitä?

Voit säädellä ainesosien määrää omien mieltymyksiesi mukaan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat