Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Pesto valmistuu yllättävistä raaka-aineista – kurkista keittiökaappiisi!

Kotitekoisen peston voi valmistaa kaapista löytyvistä raaka-aineista.
Kotitekoisen peston voi valmistaa kaapista löytyvistä raaka-aineista. Shutterstock
Julkaistu 18.07.2015 14:02
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Vaikka kaappisi ammottaisivatkin tyhjyyttään, maukas pestokastike valmistuu käden käänteessä kruunaamaan pasta-annoksen.

Oletko aina luullut, että peston valmistus onnistuu ainoastaan käyttämällä tuoretta basilikaa, hyvää oliiviöljyä, kypsytettyä juustoa ja pinjansiemeniä? Totuus kuitenkin on, että vihreää pestokastiketta voi valmistaa lukuisista eri raaka-aineista. 

Yrttejä ja kasviksia mielesi mukaan

Vaikka basilikasta valmistettu pesto onkin herkullista, aivan yhtä maistuvaa kastiketta valmistuu muistakin lehtivihreistä. Voit käyttää valmistukseen niin yrttejä kuin kasviksiakin.

Pehmeät yrtit sopivat valmistukseen sellaisenaan, mutta kovemmat kasvikset, kuten lehtikaali on hyvä esivalmistella ennen käyttöä. Kiehauta kovat kasvikset nopeasti suolavedessä, jotta niiden rakenne hieman pehmenisi ennen valmistusta. Muista kuitenkin kuivata kasvikset tarkkaan, jotta kastikkeen ei pääse ylimääräistä nestettä.

Lehtikaali
Lehtikaalista valmistuu terveellinen pastakastike.

Hieman erilaisempi, tavallista maistuvampi pesto valmistuu grillikasviksista. Käytä valmistukseen esimerkiksi grillattua kevätsipulia tai parsakaalia, jolloin pestoon saadaan mukaan hieman makeutta.

Sinun ei tarvitse käyttää ainoastaan yhtä raaka-ainetta, vaan voit yhdistellä yrttejä ja kasviksia mielesi mukaan.

Kokeile: persilja, korianteri, rucola, voikukka, parsakaali, lehtikaali, pinaatti, vesikrassi, salaatti

Paahdetut pähkinät tuovat makua

Perinteisesti peston valmistuksessa käytetään kalliita pinjansiemeniä, mutta se ne eivät ole todellakaan ainoa vaihtoehto. Maailma on täynnä mitä erilaisimpia pähkinöitä ja siemeniä, joten mikä estää sinua käyttämästä niitä pestossa.

pähkinät pannullaPähkinät kannattaa paahtaa ennen lisäämistä.colourbox.com

Lisää kastikkeen joukkoon lempipähköitäsi ja makuelämys on täydellinen. Mitä pähkinöitä tai siemeniä päätätkin käyttää, muista paahtaa ne kevyesti uunissa tai pannulla maun korostamiseksi. Muista jäähdyttää hyvin ennen tehosekoittimeen lisäämistä.

Kokeile: saksanpähkinä, manteli, macadamiapähkinä, pekaanipähkinä, pistaasipähkinä, auringonkukansiemen, kurpitsansiemen, seesaminsiemen 

Mikä tahansa suolainen juusto kelpaa

Vaikka parmesanjuusto kuuluu perinteisesti pestoon, se ei ole suinkaan ainoa juustovaihtoehto. Kaikki kovat ja kypsytetyt juustot sopivat pestoon erinomaisesti. Mitä suolaisempi ja kypsytetympi juusto on, sitä maukkaampi pestosta tulee.

cheddarKypsytetty cheddar sopii hyvin myös pestoon.Shutterstock

Jos et käytä maitotuotteita, voit yhtä hyvin jättää juuston kokonaan pois. Muista kuitenkin lisätä pähkinöiden tai siemenien määrää kompensoidaksesi juuston puuttumisen.

Kokeile: pecorino, manchego, ikääntynyt gouda ja cheddar, grana padano

Sitruunamehu tasapainottaa makua

Oliiviöljy sopii aromikkaan makunsa puolesta erinomaisesti pestoon, mutta sen omalaatuinen maku ei ole kaikkien mieleen. Voit käyttää pestoon myös neutraalimman makuisia öljyjä, kuten rypsiöljyä.

Kokeile lisätä joukkoon myös hieman sitruunamehua tai etikkaa tasapainoittamaan makua. Sitruunan lisäksi myös muut sitrushedelmät toimivat hyvin. 

Valmistus on helppoa

Sekoita vihreät kasvikset ja pähkinät tasaiseksi tehosekoittimessa. Lisää öljy ohuena nauhana kunnes pesto on koostumukseltaan sopivaa. Helppoa, vai mitä?

Voit säädellä ainesosien määrää omien mieltymyksiesi mukaan.

Lisää aiheesta:

Älä osta kaupasta valmiina! Tämä suosikkikastike sinun pitäisi ehdottomasti osata valmistaa itseResepti, joka saa ihosi ja sinut hehkumaan – tätä simppeliä pastaruokaa on pakko kokeilla!Talven paras purkkisalaatti on nerokas: Säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa – "helpottaa arkea ja on edullinen"Sesongin hittiherkku, jota kannattaa ostaa nyt kaupasta: Korvaa jopa spagetin!Maistuvat vinkit arkiruokaan – kokeile täydellisiä yhdistelmiä!10 ainesosaa, jotka keittiöstäsi pitäisi löytyä: Näiden avulla teet entistä parempaa ruokaa!
RuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • ma13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 2.11.09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 27.10.17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?