Haluatko valmistaa koko aterian grillissä? Huippukokit neuvovat!

grilli,-vinkit, huippukokki
Huippukokkien vinkeillä takaat elämäsi grillikesän! Shutterstock

Huippukokit paljastivat muutamia vinkkejä, joilla voit taata kaikkien aikojen grillikesän.

Grillimaisteri-kiertueella tuomaroivat Henrik ”Roope” Rehbinder, Janne Pekkala ja Hans Välimäki ovat kovia grillimiehiä myös työaikojen ulkopuolella. Kokit kannustavat kotigrillaajia kokeilemaan rohkeasti eri ruokia. Myös kypsennystapoja kokit suosittelevat muuntelemaan. Suora kypsentäminen punaisella hiilloksella ei nimittäin ole ainoa tapa valmistaa grilliherkkuja. Grillatessa voi myös käyttää mielikuvitustaan.

– Pizzakivenhän voi ostaa lisäosana, tai sitten voi napata omalta tai naapurin pihapolulta sopivan kokoisen liuskekiven, puhdistaa ja öljytä sen. Olen kokeillut, ja pizzasta tuli erinomaista, Välimäki kertoo.

Kokit listasivat kukin neljä vinkkiä, joilla grilliateriasta rakennetaan raikas kokonaisuus, ja kypsennys onnistuu kömmähdyksittä. Lue huippukokkien makoisat vinkit.

1. Uusia makuja

Iske grilliin uusia makuja, jotta grilliruoat eivät kyllästytä.

– Lisukkeisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Grilliruokia valmistellessa voi samalla pyöräyttää hiivaleipätaikinan, se ei vaadi paljoa vaivaa. Kohotetusta taikinasta muotoillaan suunnilleen sikarin kokoisia pötkylöitä, jotka kypsyvät grillin mietolämpöisellä reunalla pikku leipäsiksi. Ne toimivat mainiosti grillisalaattien kyljessä. Monikäyttöisin lisuke on ehdottomasti tsatsiki – jugurtista, kurkusta ja valkosipulista valmistettu paksu kastike. Se käy niin kalalle, lihalle kuin kasviksillekin ja maistuu ihanan kesäiseltä, Janne kertoo.

– Kalaa grillataan turhan vähän. Se soveltuu mitä mainioimmin grillattavaksi, hieman öljyttynä ja pinta suolattuna paistaa grillissä muurikalla tai valurautalevyllä. Myös ahven, siika ja lohi toimivat kokonaisena paistettuna, sillä kalan nahka pitää lihan mehevänä, Roope muistuttaa.

– Ylikypsennetyt lihat ovat tänä kesänä kovassa huudossa. Esimerkiksi pulled porkia saa myös valmiina, jos ei jaksa tuntien kypsentelyä. Kypsä liha leikataan sopiviksi paloiksi, marinoidaan ja lämmitetään nopeasti grillissä folioalustalla öljyn ja yrttien kanssa – sitten vain ääntä kohti, Hans kertoo.

2. Turhaan hyljeksityt

Huippukokkien mielestä grillissä pitäisi valmistaa entistä enemmän muun muassa kasviksia. Lue myös muut miesten vinkit!

– Grillissä kannattaa suosia niin kutsuttuja vähempiarvoisia, rasvaisia ruhonosia. Niiden rasva suojaa niitä grillauksen aikana toisin kuin vähärasvaisia fileitä, joissa kuivahtamisen riski on suurempi, Janne kertoo.

– Kasvispuolta vaivaa turha yksitoikkoisuus. Ei ole olemassa kasvista, joka ei grilliin sopisi. Esimerkiksi retiisi ja purjo sopivat grilliruokien kaveriksi. Fenkoli on aivan loistava, se ei tarvitse kuin hiukan suolaa ja pippuria päälleen. Myös juureksia voi grillata ohuina viipaleina, Roope vinkkaa.

– Grillissä voi mainiosti tehdä pizzaa, kun grillissä on pizzakivi. Pizzabileissä saa myös valmistelut jaettua mukavasti, kun tarjoilee vain täytteitä ja kaikille taikinapallon. Siinä on lapsillekin kivaa tekemistä, Hans muistuttaa.

3. Jälkiruokavinkki

Melko harva uskaltautuu tekemään myös jälkiruokia grillissä, mutta tässä on muutama huippukokkien mahtava jälkiruokavinkki.

– Grilliä voi käyttää jopa uunin tapaan, kunhan pitää huolen, ettei lämpö ole liian kovalla. Itse olen tehnyt grillissä jopa suklaakakkua. Kätevin ja maukas grillijälkkäri on kuitenkin grillatut hedelmät vaikka jäätelön kanssa, Janne kertoo makean vinkin.

– Grillissä pystyy jopa leipomaan! Leivonnaisista tikkupulla on vanha klassikko, ja nykyään pullataikinaa saa vaikka pakasteena. Grilliin voi myös laittaa hedelmän kuin hedelmän, esimerkiksi ananasta tai banaania, Roope kertoo.

– Usein grilliaterian jälkeen keho kaipaakin jotain raikasta jälkiruoaksi. Silloin toimii parhaiten perinteinen jäätelö ja kotimaiset marjat -kombo.

– Hedelmät ovat aina hyviä. Kokonaisen ananaksen voi esikeittää rommi-vaniljaliemessä. Keitetty ananas paloitellaan ja grillataan, ja grillikastikkeena voi käyttää siirapiksi kokoon keitettyä rommilientä. Grillatut ananakset tarjoillaan esimerkiksi vaniljajäätelön tai -vaahdon kanssa, Hans vinkkaa.

4. Kiire ei kuulu grillaukseen

Kaikki huippukokit ovat yhdestä asiasta täysin samaa mieltä. Grillatessa ei nimittäin saa olla yhtään kiire!

– Hätäily ja kiire tuntuvat olevan kotigrillaajien yleisin kompastuskivi. Esimerkiksi lihan olisi aina annettava vetäytyä hetken vaikka foliossa sen jälkeen, kun se on otettu pois grillistä. Muuten ensimmäinen veitsenviilto vuodattaa kaikki nesteet pois lihasta. Toinen on se, että pihvit ja isot lihat leikataan usein liian pieniksi. Kannattaisi malttaa kypsentää isoja lihoja tarpeeksi hitaasti, Pekkala kertoo.

– Tätä jauhan vuodesta toiseen: lihat, kana tai kala pitää ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin, etteivät ne ole jääkaappikylmiä grilliin laitettaessa. Toinen on possun ja kanan kohdalla pelko lihan raa’aksi jäämisestä. Sitten käy niin, että ne grillataan ylikypsiksi ja kuiviksi. Vetäytyessään lihan sisälämpötila nousee aina vielä muutaman asteen, Roope sanoo.

– Yleisin kömmähdys on se, että kun grilli alkaa olla sopivan kuuma, keräillään jo astioita pois. Sopiva tahti grillaamiseen on siis se, että ensin istutaan pihalle mietiskelemään ja suunnittelemaan. Sen jälkeen sytytetään grilli. Sitten voikin rauhassa ottaa lasillisen, katsella maisemia ja pohtia elämää. Sen jälkeen on sopiva hetki tarkastella grillihiilloksen kuntoa ja ottaa grillattavat tuotteet esiin. Eli kiire ei voi eikä kannata olla, Välimäki kertoo.

Haluatko nähdä lisää Hansin vinkkejä? Katso viimeisin Hansin grillibileet -jakso.


Lähde: Lidl 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja