Muista tärkeä työvaihe ennen lihan grillaamista! Suomalaiskokit kertovat, miten teet täydelliset ribsit
Maukkaat ja mehevät ribsit kruunaavat juhannuspöydän. Huippukokit Kari Aihinen ja Akseli Herlevi jakoivat takuuvarmat vinkkinsä ribsien grillaamiseen.
Täydellisten ribsien ensimmäinen salaisuus löytyy jo ostosreissulta.
– Kaikki alkaa siitä, että käytössä on hyvälaatuisia, lihaisia, tuoreita, kotimaisia ribsejä, Kari Aihinen sanoo.
Tärkeä työvaihe: Keitä ribsit liemessä ennen grillausta
Jotta ribseistä ei tulisi sitkeitä ja kuivia, Aihinen kehottaa kypsentämään lihat liemessä jo ennen grillausta. Liemen voi maustaa makunsa mukaan esimerkiksi timjamilla, paprikalla, cayennella, sipulilla tai valkosipulilla, mutta suolaa liemestä ei pidä unohtaa.
– Suolaton possu on hirveää, oli kyse sitten joulukinkusta tai ribseistä.
Keitä ribsejä miedosti kiehuvassa liemessä 1–1,5 tuntia. Kypsentämisen jälkeen anna ribsien jäähtyä rauhassa omassa liemessään.
– Kuumana ribsejä on vaikea käsitellä. Lihan kannattaa antaa jäähtyä, kunnes ribsit pystyy nostamaan vedestä ilman, että ne hajoavat, Akseli Herlevi neuvoo.
Akseli Herlevin bbq-kastike ribseille
Ainekset:
1 dl HP-kastiketta
1 dl tummaa siirappia
1 dl colajuomaa
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
2 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
Valmistusohje:
Hienonna timjami ja valkosipulinkynnet ja kiehauta kastikeainekset kattilassa. Halutessasi voit lisätä joukkoon myös savuaromia.
Glaseeraa ribsit makealla kastikkeella
Grillauksen on tarkoitus antaa ribseille kaunis väri, lisää makua ja saada grillauskastike tarttumaan lihoihin. Grillin lämpötila ei saa olla liian kuuma, etteivät kastikkeen sokerit pala, mutta toisaalta liian alhainen lämpötilakin on haitaksi. Sopiva lämpötila voi löytyä puolitehojen paikkeilta.
– Pitää muistaa, että hauduttaminen on eri asia kuin grillaaminen. Grillissä pitää olla lämpöä, jotta kyse on grillaamisesta, Aihinen muistuttaa.
Grillauskastikkeeksi Akseli Herlevi suosittelee makeaa barbeque-kastiketta, jota saa kaupasta valmiina, mutta on helppo tehdä myös itse. Kastikkeen on tarkoitus glaseroida ribsien pinta.
– Itse grillaan ribsejä ensin ilman kastiketta, jotta saan ne kuumiksi. Sen jälkeen lisään pullasudilla kastiketta. Kastiketta voi lisätä esimerkiksi viiden minuutin välein. Osa kastikkeesta tippuu grillin rakoihin, mutta osa keittyy kasaan ribsien pintaan, jolloin lopputuloksena on hyvät, tahmaiset ribsit.
Lisukkeeksi Herlevi suosittelee klassista, amerikkalaista kaalisalaattia.
– Coleslaw toimii ribsien kanssa todella hyvin!
Kesäuusinta: Juttu on julkaistu alun perin vuonna 2015.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan