Halpa raaka-aine, joka kannattaa nyt napata ostoskoriin: "Niin helppoa ja hyvää, että ehdottomasti ihan jokaisen syytä kokeilla"

4:02 Kari Aihisen fenkolislaw

Onko varhaiskaali jo sinulle tuttu raaka-aine? Testaa alkukesän kasvisten ykkönen, joka sopii mainosti vaikka grillattavaksi. 

Videolla Kari "Kape" Aihisen coleslaw-ohje, jossa hyödynnetään myös varhaiskaalia!

Kevät ja alkukesä on kotimaisten varhaiskasvisten kulta-aikaa! Pian herkutellaan kotimaisilla varhaisperunoilla ja popsitaan porkkana- sekä naurisnippuja. Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry muistutti jo viime keväänä, että porkkanoita ja nauriita voi popsia ihan sellaisenaan. Maku on kokemisen arvoinen ja unohtumaton elämys myös lapsille.

Varhaiskaalin kausi kestää vain rajoitetun ajan

Yksi alkukesän mahtavimmista kasvisherkuista on varhaiskaali. Herkullisen varhaiskaalin kausi kestää vain rajoitetun ajan, joten varhaiskaali kuuluu MTK:n mukaan poimia ostoskassiin joka kauppakäynnillä.

Tiesitkö? Satokausikalenterin mukaan varhaiskaali on kerä- eli valkokaalia, mutta varhaiskaaliksi viljelijät valitsevat aivan oman lajikkeensa. Varhaiskaalin tulee kasvaa nopeasti. Sen maun tulee olla makea ja rakenteen kevyen rapea. ’Jetma’ on esimerkki tällä hetkellä Suomessa yleisesti käytetystä varhaiskaalilajikkeesta.

– Sen parempaa salaattiainesta ei kesäpöytään ole olemassakaan kuin varhaiskaali. Se kestää hyvin myös mökkiolosuhteissa. Varhaiskaalipata ja -keitto tai kaalilaatikko sopivat viileän päivän ruoiksi.

Satokausikalenterin mukaan kotimaiseen varhaiskaaliin on syytä suhtautua kunnioituksella, sillä niin ainutlaatuista se on. Koko varhaiskaalisato kasvatetaan täysin harsojen alla, ja näin ollen sato on mahdollisimman puhdasta. Kasvatuksen aikana ei käytetä mitään kasvinsuojeluaineita.

Varhaiskaali sopii mainiosti myös grillattavaksi. Grillissä öljyttyä kaalilohkon pintaa paahdetaan ja kaalin voi sitten tarjoilla esimerkiksi suolaisen pekonin kaverina. Grillattu varhaiskaali sopii myös salaattien ainekseksi.

Paahdettua varhaiskaalia ylistää Satokausikalenterin sivuilla Rouva Kasviksena tunnettu ruokatoimittaja Pirjo Toikkanen

– Paahdetut kaalinlohkot ovat niin helppoa ja hyvää ruokaa, että niitä on ehdottomasti ihan jokaisen syytä kokeilla. Ihastuminen on taattua. Grillaa öljyllä ja halutessasi hunajalla sipaistut kaalinlohkot ulkogrillissä tai kuumassa uunissa lisäkkeeksi, joka sopii niin liha-, kala- kuin kasvisateriallekin.

Testaa helpot varhaiskaalireseptit:


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja