Kesä on parasta aikaa kotimaisten kasvisten nauttimiseen. Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry kertoo, miten poikkeuksellinen kevät vaikutti uuden sadon kasviksiin ja mitä herkkuja juhannuspöytään saadaan.
Videolla esitellään keittiömestari Pekka Terävän lyömätön tapa keittää varhaisperunat.
Kevät on ollut monessa mielessä haastava myös kotimaisille viljelijöille. MTK:n mukaan toukokuu oli tänä vuonna kylmempi kuin vuosikymmeniin. Yöpakkaset kurittivat esimerkiksi perunaa. Nyt kuitenkin viljelijöiden kova uurastus palkitaan ja sadonkorjuu avomaalla päästään aloittamaan.
– Niin kasvit kuin viljelijätkin ovat sitkeitä, ja kuluttajat voivat luottaa siihen, että hartaasti odotettuja varhaisvihanneksia ja varhaisperunoita avomaalta saadaan pöytiin juhannusta edeltävällä viikolla, MTK:stä kerrotaan.
Varhaisperunaa juhannuspöytään
MTK:n mukaan yöpakkaset viivästyttivät ensisatojen valmistumista noin viikolla. Ensimmäisinä uuden kauden herkkuina on jo nostettu valkosipulia ja retiisejä. Varhaiskaali, avomaan jäävuorisalaatti ja raparperi saadaan myyntiin puolitoista viikkoa ennen juhannusta.
Kaikkia ensisadon kasviksia ja perunoita on käsiteltävä varoen niin kuljetuksessa, kaupassa kuin kotikeittiössäkin. Kolhuja ja kovaa valoa ne eivät kestä. Varhaisvihannesten rakenne on rapea, kuiva-ainepitoisuus alhainen ja kuori ohut. Tuotteet on suojattava kosteuden haihtumiselta. Naatit kannattaa mahdollisen kotisäilytyksen ajaksi poistaa, koska kosteus haihtuu tehokkaimmin juuri naattien kautta.
