1:43

Tämä halpa raaka-aine kannattaisi napata nyt ostoskoriin joka kauppareissulla: "Sen parempaa salaattiainesta ei kesäpöytään ole olemassakaan"

Kesä on parasta aikaa kotimaisten kasvisten nauttimiseen. Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry kertoo, miten poikkeuksellinen kevät vaikutti uuden sadon kasviksiin ja mitä herkkuja juhannuspöytään saadaan.

Videolla esitellään keittiömestari Pekka Terävän lyömätön tapa keittää varhaisperunat.  

Kevät on ollut monessa mielessä haastava myös kotimaisille viljelijöille. MTK:n mukaan toukokuu oli tänä vuonna kylmempi kuin vuosikymmeniin. Yöpakkaset kurittivat esimerkiksi perunaa. Nyt kuitenkin viljelijöiden kova uurastus palkitaan ja sadonkorjuu avomaalla päästään aloittamaan. 

– Niin kasvit kuin viljelijätkin ovat sitkeitä, ja kuluttajat voivat luottaa siihen, että hartaasti odotettuja varhaisvihanneksia ja varhaisperunoita avomaalta saadaan pöytiin juhannusta edeltävällä viikolla, MTK:stä kerrotaan.

Varhaisperunaa juhannuspöytään

MTK:n mukaan yöpakkaset viivästyttivät ensisatojen valmistumista noin viikolla. Ensimmäisinä uuden kauden herkkuina on jo nostettu valkosipulia ja retiisejä. Varhaiskaali, avomaan jäävuorisalaatti ja raparperi saadaan myyntiin puolitoista viikkoa ennen juhannusta.

Kaikkia ensisadon kasviksia ja perunoita on käsiteltävä varoen niin kuljetuksessa, kaupassa kuin kotikeittiössäkin. Kolhuja ja kovaa valoa ne eivät kestä. Varhaisvihannesten rakenne on rapea, kuiva-ainepitoisuus alhainen ja kuori ohut. Tuotteet on suojattava kosteuden haihtumiselta. Naatit kannattaa mahdollisen kotisäilytyksen ajaksi poistaa, koska kosteus haihtuu tehokkaimmin juuri naattien kautta.

Entäpä sitten ne kaikkien odottamat kotimaiset varhaisperunat? Pottujen nostot aloitettiin toukokuun viimeisellä viikolla, mutta kilomäärät ovat kylmyyden takia alkuun vielä melko pieniä. Pian perunaakin alkaa kuitenkin saada taas kilopaupalla. Nuoria kukka-, parsa- ja kiinankaaleja aletaan saada juhannuksen tienoosta alkaen, viimeistään kesäkuun loppuun mennessä. Kotimaiset mansikat ja vadelmat tulevat juhannuspöytiin kasvutunneleista.

Viljelijät toivovat, että kuluttajat eivät lomien alettua unohtaisi uuden sadon kasviksia vaan nauttisivat niistä, koska heinäkuussa kotimaisia kasvissatoja valmistuu hyvin, ja ne ovat herkkua.

Poimi edullista varhaiskaalia ostoskassiin jokaisella ostosreissulla

Nippuina myytäviä kelta- ja punasipuleita kuluu kesäkeittiössä ja grilliruokien kavereina. Myös porkkana- ja naurisniput kannattaa muistaa. Niitä voi syödä ihan sellaisenaan. Maku on kokemisen arvoinen ja unohtumaton makuelämys myös lapsille.

Varhaiskaalin kausi kestää vain rajoitetun ajan, joten varhaiskaali kuuluu MTK:n mukaan poimia ostoskassiin joka kaupassa käynnillä.

– Sen parempaa salaattiainesta ei kesäpöytään ole olemassakaan kuin varhaiskaali. Se kestää hyvin myös mökkiolosuhteissa. Varhaiskaalipata ja -keitto tai kaalilaatikko sopivat viileän päivän ruuiksi

Varhaiskaali sopii mainiosti myös grillattavaksi.

Testaa herkullinen ja helppo resepti: Varhaiskaalipihvit


Lähde: MTK

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja