Hääruokatrendit 2015: Nämä ruoat ihastuttavat tämän vuoden hääjuhlissa

hääkakku
Kauniisti koristellut hääkakut pysyvät suosiossa vuodesta toiseen. Shutterstock

Tänä vuonna häätarjoiluilta halutaan yksilöllisyyttä ja persoonallisuutta, mutta ennen kaikkea rentoutta. Uudet hääruokatrendit saapuvat Suomeen lähinnä Yhdysvalloista. 

Useat hääparit haluavat pitää vihkimisseremonian hyvin intiiminä, ja vieraat kutsutaan vasta seremonian jälkeisiin juhliin, joissa teemana on hauskanpito ja hyvä ruoka. Ruokailusta halutaan tehdä vieraille ikimuistoinen elämys.  

Budjettihäissä tarjoillaan brunssia

Brunssiaikaan järjestettävissä häissä tarjoillaan omeletteja, pannukakkuja, voileipiä, croissanteja ja pekonia. Ideana on saada nämä brunssilta tutut ruoat näyttämään siltä, kuin ne olisivat alunperin tarkoitettukin hääruoiksi. Tärkeää on siis ennen kaikkea kaunis esillelaitto.

Hieman erikoisempi tarjoilunumero järjestyy helposti omelettipisteen avulla, jossa kokki paistaa häävieraille heidän mieltymyksiensä mukaisia munakkaita. Juomina tarjoillaan ihastuttavia mehun ja kuohuviinin yhdistäviä mimosoja. Aamupäivällä järjestettävät häät ovat nousseet suosituiksi niiden edullisen hintansa vuoksi, sillä illallishäät muodostuvat usein brunssihäitä kalliimmiksi.  

Tuoretta ja läheltä

Ihmiset ovat yhä enemmän kiinnostuneempia raaka-aineiden alkuperästä ja viljelytavasta. Lähiruoka-ajattelu on haluttu siirtää myös osaksi häätarjoiluja. Häissä tarjoiltavat ruoat valmistetaan tuoreista, paikallisista ja sesongin mukaisista raaka-aineista. Talvihäiden vieraille ei haluta tarjoilla väkisin mansikkakakkua, vaan raaka-aineet hankitaan ennen kaikkea saatavuuden mukaan. Myös itse tekeminen on muodostunut yhä suositummaksi vaihtoehdoksi.

Ruokarekat

Erilaisista tapahtumista tutut ruokarekat ovat nousseet Yhdysvalloissa erittäin suosituksi vaihtoehdoksi buffetpöytien rinnalle. Ruokarekat sopivat erityisen hyvin kesäisiin ulkohäihin, ja ne tekevät tarjoilujen järjestämisestä helppoa. Ruokarekka ajaa haluamallesi paikalle, eikä erillistä tarjoilupöytää tarvita, vaan ruoka tarjoillaan suoraan autosta.

Katuruokaa tarjoilevat ruokarekat sopivat hyvin rentoihin häihin, joissa yhteistä ruokailuaikaa ei välttämättä ole, vaan ruokaa haetaan rekasta omaan tahtiin. Jälkiruoan tarjoiluun sopii erinomaisesti vanhanajan jäätelökärry. 

Rentoa, käsin syötävää ruokaa

Jäykät samaa kaavaa toistavat häät ovat jäämässä historiaan, ja häihin halutaan nykyisin entistä enemmän kotoista tunnelmaa. Noutopöytien ja tarkkojen istumajärjestyksien sijaan häätarjoilujen avainsanana on rentous. 

Katuruokahenkiset annokset, kuten sanomalehdeltä tarjoiltavat hampurilaiset sopivat hyvin rentoihin häihin. Ruokailuvälineitä ei välttämättä tarvita, vaan ruoka valmistetaan käsin syötävään muotoon. Seisten syöminen antaa mahdollisuuden myös vapaampaan seurusteluun. Häätarjoiluissa halutaan korostaa myös yhä enemmän hääparin omia makumieltymyksiä.

Kultaa, kimallusta ja samppanjaa

Cocktaileja ja samppanjatorneja tarjoileva 20-luku on tämän vuoden yksi suosituimmista hääteemoista. Kiitos Gatsby-elokuvan, nyt yhä useampi haluaa viettää elämänsä tärkeintä päivää kimaltelevassa vintage-mekossa ja otsapannassa.

Tarjoiluihin kuuluu ehdottomasti aito samppanja, mutta myös taidokkaasti koristeltu suureellinen hääkakku. Ruokatarjoilut koostuvat erilaisista sormisyötävistä ja cocktailpaloista, mutta suosittua on järjestää myös paljon erilaisia juustoja sisältävä juustopöytä lisukkeineen. Vieraat voivat hakea suolapalaa omaan tahtiin. Juustopöydän etuna on, että juustot säilyvät pitkään huoneenlämmössä.  

Alkoholiton juomapöytä hurmaa

Juomapöydän mielletään sisältävän usein viiniä ja muita alkoholijuomia, mutta nyt halutaan kiinnittää yhä enemmän huomiota myös alkoholittomien juomien laatuun ja valikoimaan. Kahvi ja tee ovat löytäneet rinnalleen erimakuisia limonadeja ja kuohujuomia.

Juomien alkuperään kiinnitetään entistä enemmän huomiota, ja erityisen suosittua ovat hieman erikoisemman makuiset pientuottajien juomat. Myös värikkäät ja maistuvat alkoholittomat drinkit kuuluvat juomapöytään.

Hääkakkujen kaksi ääripäätä

Hääkakkutrendeissä vallitsee tällä hetkellä kaksi ääripäätä. Niin sanotut alastomat kakut, naked-caket, haluavat korostaa kakun makua, ei niinkään ulkonäköä. Näitä kakkuja ei kuorruteta tai koristella, vaan kakut saavat olla rustiikkisen kauniita sellaisenaan.

Toisaalta nyt ovat muodissa myös erilaiset geometriset, sokerikukkia, pitsikuvioita ja metallivärejä sisältävät näyttävät hääkakut. Hääkakkujen pinnoille maalattavien taideteoksien avulla kakuista halutaan tehdä erityisen näyttäviä ja ainutlaatuisia. Hääkakku on edelleen monille hääpareille juhlien kohokohta, johon he haluavat panostaa eniten. 

Lähteet: Theknot.com, Bridalguide.com, Dailymail

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja