Katkaravut ovat olleet suomalaisten suosikkeja ja vuosikymmenten ajan. Tiedätkö, miten katkaravut alun perin esiteltiin suomalaisille, ja miten nykypäivän pakastekatkaravut päätyvät ruokapöytiimme?
Katkarapu on yksi suomalaisten selkeistä äyriäissuosikeista. Popsimme katkarapuja keskimäärin 1,6 kiloa henkeä kohden vuosittain. Pro Kala ry:n mukaan joka kolmas suomalainen syö katkarapuja vähintään kerran kuukaudessa.
Katkarapuja nautitaan useimmiten pizzan päällä ja erilaisissa katkarapusalaateissa. Ehkä olet maistanut katkarapuleipiä risteilylaivoilla tai tehnyt itse joskus herkullista katkarapuskagenia?
Kokosimme yhteen mielenkiintoisia faktoja katkaravuista.
Lue myös: Yhdellä laivaherkulla järjetön menekki: Suomalaiset risteilymatkustajat ahmivat kuin pyhää ruokaa
Katkarapujen ja pizzan pitkä liitto
Katkaravut esiteltiin suomalaisille 1970-luvulla tietysti pizzan päällä! Katkarapua alkoi tuolloin tuomaan Suomeen kala- ja äyriäistukku Arvo Kokkonen oy. Katkaravut olivat yrityksen ensimmäinen myyntituote, ja Arvo Kokkonen toimitti niitä yhteistyössä edesmenneen Kotipizzan perustajan Rabbe Grönblomin kanssa.
Norwegian Seafood Councilin vuonna 2023 teettämän kyselyn mukaan katkaravut ovat todella vakiinnuttaneet paikkansa nimenomaan pizzatäytteenä, sillä se on suomalaisten suosituin tapa syödä katkarapuja.
Pakastekatkarapujen matka suomalaisten lautasille
Suomalaiset suosivat etupäässä kuorittuja pakastekatkarapuja. Toiseksi eniten ostetaan katkarapuja osana valmisaterioita, salaatteja ja voileipiä.
Suurin osa Suomessa myytävistä katkaravuista tulee Norjasta. Nämä pohjankatkaravut (Pandalus borealis) pyydystetään troolareilla jopa satojen metrien syvyydestä.
Villi pohjankatkarapu voi elää jopa 10-vuotiaaksi ja viihtyä Norjan vuonojen ja rannikkoalueiden jääkylmissä vesissä sekä Pohjanmerellä ja Barentsinmerellä.
Kun katkaravut on troolattu ylös, ne pakastetaan välittömästi. Tehtaalle saapuessaan katkaravut sulatetaan nopeasti, jonka jälkeen niille tehdään pikainen höyrykypsennys. Seuraavaksi on vuorossa koneellinen kuorinta sekä lajittelu koon mukaan. Lopuksi katkaravut vielä suolataan ja pakastetaan.
Pakastekatkarapujen sulattamiseen kotona on useita vaihtoehtoja: voit liottaa niitä kylmässä vedessä 90 sekuntia, ottaa ne huoneenlämpöön astiaan puoleksi tunniksi tai antaa sulaa jääkaapissa yön yli.
Lue myös: "Taivaalliselta" maistuva toast skagen valmistuu helposti Harri Syrjäsen ohjeella
Ovatko katkaravut terveellisiä?
Kun puhutaan katkaravuista ravitsemuksellisesta näkökulmasta, monille nousee mieleen kysymys niiden kolesterolipitoisuudesta.
Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan katkarapujen ja muiden äyriäisten kohtuullista nauttimista ei tarvitse välttää, vaikka ne sisältävät kolesterolia. Ne sisältävät runsaasti myös pehmeitä rasvoja, ja siten kokonaisvaikutukset veren kolesterolipitoisuuteen ovat edullisia.
Kylmän veden katkaravuissa on runsaasti proteiinia, A-, D-, E- ja B12-vitamiineja sekä kalsiumia ja seleeniä.
Lue myös: Ruotsinlaivan buffetista poistettiin suosittu ruoka – lopputuloksena palautevyöry: "Kokeilimme, ei toiminut"
Katso myös: Näin valmistuu tajuttoman hyvä toast skagen
8:54Kokki Minna Railo paljasti salat täydelliseen toast skageniin.