Mainos
Mainos

Pääsiäisen perinneherkut pitävät pintansa – näin tuunaat niistä vieläkin parempia!

Pääsiäisenä tarjoillaan perinteisiä herkkuja päivitetyillä mauilla.

Perinteiset pääsiäisen herkut, kuten karitsa ja valkosipuliperunat, saavat tänä vuonna reippaan piristyksen rohkeista makuyhdistelmistä. Huhtikuussa ruokakauppojen hyllyt täyttyvät satokauden vihanneksista ja tuoreista yrteistä, joita kannattaa hyödyntää pääsiäisaterialla.

Lämpimät päivät ja kirkkaalta taivaalta paistava aurinko houkuttelevat myös korkkaamaan grillikauden. Grillissä valmistuu helposti pääsiäisen ykkösherkku eli karitsa.

– Yhä useampi grillaa nykyisin läpi vuoden, mutta monille grillikauden avaus tapahtuu edelleen pääsiäisenä, sanoo Itäkeskuksen K-Citymarketin kauppias Anne Timonen.

– Suosittelen grilliin lampaankaretta ja lisukkeeksi rosmariinilla tai muilla yrteillä maustettuja perunoita. Parsaa tarjoaisin kevyempänä vaihtoehtona.

Joka viides valitsee karitsaa

Keskon Ruokailmiöt-tutkimus paljastaa, että karitsa on suositumpaa kuin koskaan ennen. Joka viides suomalainen aikoo tarjoilla tänä pääsiäisenä karitsaa.

– Lihamestarimme mukaan karitsan suosio kasvaa vuodesta toiseen, ja sitä kysytään ympäri vuoden. Suomalaiset haluavat suomalaista lihaa ja se saa mielellään olla myös luomua.

– Pääsiäisenä kokeillaan yhä useammin uudenlaisia makuja ja liha halutaan maustaa itse. Liha valitaankin mieluiten maustamattomana valmiiksi marinoidun sijaan.

Perinteisesti pääsiäispöytään kuuluvat valkosipuliperunat pitävät edelleen pintansa. Lisukkeeksi sopii parsa. Tänä keväänä tuore, vihreä parsa paahdetaan aasialaisittain seesamiöljyssä ja maustetaan suolalla, pippurilla ja seesaminsiemenillä.

​​​​​​​

Kansainväliset maut ovat tänä pääsiäisenä erityisen trendikkäitä. Makumaailmaa haetaan niin Aasiasta kuin Afrikastakin. Esimerkiksi pohjois-afrikkalainen tulinen harissatahna sopii hyvin lampaankareen kaveriksi.

Mango sopii makeisiin herkkuihin

Pääsiäismakeiset menevät K-kauppiaan mukaan kaupaksi yleensä ennen pääsiäistä, kun taas perinteisillä rahkaleivonnaisilla herkutellaan nimenomaan pääsiäisenä.

– Tänä pääsiäisenä vanhoja klassikoita viritellään uusiin suuntiin. Pashan sijaan moni tarjoilee rahkaa eri tavoin maustettuna. Mangon satokausi on parhaimmillaan juuri nyt, ja esimerkiksi mangorahka sopii hyvin pääsiäiseen.

Pääsiäisen herkkuhetkiin sopivat viime vuonna ruokakauppojen hyllyistä kesken loppuneet töhnämunat, jotka valmistuvat käden käänteessä myös kotikeittiössä. Mämmistä saa suussa sulavan trendiherkun mämmimudcake-reseptillä.

Resepteistä inspiraatiota

Pääsiäinen on yhdessäolon aikaa, ja silloin myös kokkaillaan yhdessä. Usein aterian valmistelu eritoten isommalle poppoolle vaatii jopa useamman päivän. Kauppareissullekin täytyy varata aikaa. Itäkeskuksen K-Citymarket avasi helmikuussa upouuden verkkokaupan, jonka kautta on tilattavissa lähes koko kaupan valikoima.

Verkkokauppa voi osaltaan helpottaa ajankäyttöä, kun pääsiäisen ruokalistan saa suunnitella rauhassa kotoa käsin.

Timonen kertoo huomanneensa, että ihmiset hyödyntävät entistä innokkaammin reseptejä ruokalistaa suunnitellessa. Aiemmin ravintolatasoisen ruoan tekoa pidettiin haastavana, mutta nykyään uusia reseptejä kokeillaan entistä rohkeammin.

– Kynnys ruoanlaittoon ei ole enää niin korkea. Ei tarvitse olla huippukokki tehdäkseen hyviä ruokia. Ihmiset myös kyselevät ruokaostosten lomassa yhä enemmän vinkkejä ruoanlaittoon.

Kokkausvinkkejä haetaan myös ahkerasti netistä ja resepteistä poimitaan vinkkejä tuttuihinkin ruokiin.

Tiedostava kuluttaminen näkyy ruokaostoksilla

Tarkka kuluttaja suosii lähellä tuotettua ruokaa ja luomua. Myös taloudellinen ajattelu on lisääntynyt. Itäkeskuksen K-Citymarketissa on huomattu, että esimerkiksi lihansyöjät arvostavat yhä enemmän erilaisia ruhonosia.

Tiedostava kuluttaja valitsee pääsiäispöytään vegaanisen pashan, suosii sesongin kasviksia ja korvaa lihan enenevissä määrin lihan suomalaisella siialla tai ahvenella.

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja