Grillikastikkeet vertailussa: Kastike voi lisätä yli 400 kaloria annokseesi
Ruokakauppojen hyllyt ovat pullollaan erilaisia grilliruoalle tarkoitettuja valmiskastikkeita. Grilliruoka-annoksen kalorimäärät voivat nousta huimasti pienen kastikemäärän takia.
Grilliruoka itsessään voi olla terveellistä, jos sen valmistaa alusta loppuun itse ja suosii lisukkeena esimerkiksi kasviksia tai uusia perunoita. Luomuliha tai kala on yleensä parempi vaihtoehto, kuin pitkälle prosessoitu, valmiiksi marinoitu liha.
Viattoman oloiset valmiskastikkeet voivat jopa tuplata annoksesi rasva- ja kalorimäärän. Esimerkiksi vain sadassa grammassa tavallista majoneesia voi olla yli 700 kaloria. Määrä vastaa kokonaista hampurilaisateriaa.
Vertailun tulokset: yksi oli pahin kaloripommi ylitse muiden
Vertailimme kauppojen valmiskastikkeiden ravintosisältöjä keskenään. Majoneesikastikkeet osoittautuivat pahimmiksi kalori- ja rasvapommeiksi. Osassa majoneesikastikkeita oli myös runsas määrä sokeria: melkein 10 grammaa sataa grammaa kohden.
Eniten sokeria oli Felixin tomaattisessa chilikastikkeessa. Rasvaa ja kaloreita oli ylivoimaisesti eniten Hellmann'sin maustamattomassa majoneesissa.
Kermaviilipohjaiset valmiskastikkeet olivat vertailun vähäkalorisimpia vaihtoehtoja muille grillikastikkeille. Vähärasvaisin ja vähäkalorisin vaihtoehto on kuitenkin tavallinen luomu kermaviili, jonka voi maustaa itse makunsa mukaan tuoreilla yrteillä.
Vähärasvainen kastike onnistuu helposti
Valmiskastikkeet saattavat tuntua ainoalta vaihtoehdolta grilliruoalle, jos ei ole tottunut tekemään ruokaa alusta loppuun asti itse. Grillikastikkeen vähäkalorinen versio onnistuu kuitenkin todella helposti.
Vähärasvaiseen kermaviiliin kannattaa sekoittaa tuoreita yrttejä ja maustehyllystä löytyviä mausteita. Itsetehty tsatsiki maistuu mielettömältä hyvin paistetun grillilihan kanssa. Jos tsatsiki tuntuu liian haastavalta, sekoita turkkilaiseen jogurttiin vaikka vain tilkka sitruunamehua, rosmariinia ja timjamia.
Valmiskastikkeet, energiavertailu
Kaikki määrät on laskettu sataa grammaa kohden per tuote.
Becel Kevytmajoneesi
Energia 370 kcal
Rasva 37 g
Suola 4 g
Sokeri 0,25 g
Auran kurkkumajoneesi
Energia 485 kcal
Rasva 49,3 g
Suola 1 g
Sokeri 7,3 g
Hellmann’s real mayonnaise
Energia 721 kcal
Rasva 79 g
Suola 1,5 g
Sokeri 1,3 g
Hellmann’s mayonnaise with a spark of chili
Energia 290 kcal
Rasva 27 g
Suola 1,9 g
Sokeri 3,5 g
Felix aioli majoneesi
Energia 460 kcal
Rasva 46 g
Suola 1,1 g
Sokeri 8,5 g
Saarioinen spicy chili majoneesi
Energia 380 kcal
Rasva 38 g
Suola 1,1 g
Sokeri 8,7 g
Heinz Mexican Ketchup
Energia 106 kcal
Rasva 0,1 g
Suola Paketissa ei kerrota suolan määrää
Hiilihydraatit 24,5 g
Heinz Curry mango sauce
Energia 348 kcal
Rasva 28 g
Suola Paketissa ei kerrota suolan määrää
Hiilihydraatit 20 g
Felix tomaattinen chilikastike
Energia 105 kcal
Rasva 0,5 g
Suola 2,6 g
Sokeri 21 g
Blå Bland mausteinen paprikakastike
Energia 460 kcal
Rasva 45 g
Suola 1,8 g
Sokeri 9,8 g
Blå Bland kreikkalainen valkosipulikastike
Energia 590 kcal
Rasva 62 g
Suola 0,54 g
Sokeri 5,5 g
Rainbow grillauskastike
Energia 280 kcal
Rasva 25 g
Suola Paketissa ei kerrota suolan määrää
Hiilihydraatteja 12 g
Saarioinen marinointikastike
Energia 350 kcal
Rasva 36 g
Suola 2,8 g
Sokeri 2,9 g
Creme Bonjour Cuisine, valkosipuli & yrtit
Energia 140 kcal
Rasva 13 g
Suola 1,2 g
Sokeri 2 g
Valio Crea Creme Fraiche, pippuri
Energia 170 kcal
Rasva 15 g
Suola 0,9 g
Sokeri 4,8 g
Arla Ingman kermaviili kanalle, chili & inkivääri
Energia 117 kcal
Rasva 8 g
Suola 1,3 g
Sokeri 6,9 g
Luomu kermaviili, vähärasvainen
Energia 80 kcal
Rasva 6 g
Suola 0 g
Hiilihydraatit 4 g
Nita Makkonen, nita.makkonen(at)mtv.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan