Kaupan paras ja halvin jauheliha? Vertailimme eri jauhelihatuotteita

Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa? 0:54 Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa?
KATSO MYÖS VIDEO: Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa?

Mitä jauhelihaa kannattaisi ostaa kaupasta? Vertailimme neljää eri jauhelihatuotetta.

Vinkkasimme elokuussa MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla parhaita jauhelihareseptejä. Jauhelihasta valmistuvat monet suomalaisten rakastamat klassikkoarkiruoat lihamakaronilaatikosta jauhelihakastikkeisiin sekä -murekkeisiin.

Ruokakauppojen hyllyillä erilaisia jauhelihatuotteita on nykypäivänä tarjolla runsaasti. Mitä jauhelihaa kaupasta sitten kannattaisi valita? Se riippuu toki ruokalajista, jota olet jauhelihasta valmistamassa. Esimerkiksi jauhelihan rasvaprosentilla on usein väliä ruokalajin onnistumisen kannalta.

Jauhelihojen ravintosisällöt vertailussa

Eri jauhelihojen kilohinta ja ravintosisältö poikkeavat myös toisistaan. Vertailimme suomalaiskaupoista löytyviä jauhelihatuotteita keskenään.

Broilerin jauheliha vertailussa on Kariniemen kananpojan jauhelihatuote. Naudan jauhelihaksi vertailuun valitsimme Atrian Parempi Nauta Jauheliha 10 % -tuotteen. Sika-nautajauheliha on Kotimaista-brändin tuote ja kasvisjauhista edustaa MUU Arkijauhis.

Ravintosisältö per 100 gBroilerin jauhelihaNaudan jauheliha (10 %)

Sika-nautajauheliha

(23%)

Kasvisjauhis
Kilokalorit (kcal)112 kcal168 kcal275 kcal243 kcal
Rasva4 g10 g23 g13,5
Tyydyttynyt rasva1,2 g5,2 g11 g4 g
Hiilihydraatit (joista sokereita)0 g0 g0 g10,7 g (1,5 g)
Proteiini19 g20 g17 g17,5 g
Ravintokuitu0 g0 g0 g4 g
Suola0 g0 g0 g1,2 g
Kilohinta*8,98 €/ kg8,73 €/ kg6,88 €/ kg8,91 €/ kg

*Kilohinnat tarkistettu 14.8.2023 s-kaupat.fi-palvelusta. Jauhelihojen pakkauskoko 400 g, paitsi vegetuotteessa 320 g.

Rasvamäärissä isot erot

Vertailu paljastaa jauhelihatuotteissa olevan eroja erityisesti niiden rasvan ja tyydyttyneen rasvan määrissä. Vähiten rasvaa ja tyydyttynyttä rasvaa sisältää broilerin jauheliha. 

Jauhelihoissa ei hiilihydraatteja ja ravintokuitua ole, mutta vehnästä ja herneproteiinista valmistettavassa kasvisversiossa molempia löytyy. On hyvä myös tiedostaa kasvistuotteen olevan jo valmiiksi suolapitoinen. 

Kilohinnaltaan edullisin vaihtoehto on runsaasti rasvaa sisältävä sika-nautajauheliha. Muiden tuotteiden osalta kilohinnoissa on tällä hetkellä yllättävän vähän eroa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat