Nyhtistä, härkistä vai linssejä? Valinnanvaikeus iskee myös kasvisproteiinien lähteitä miettiessä.
Vegebuumin myötä kauppojen hyllyille on ilmestynyt runsaasti niin sanottuja lihankorvikkeita. Kasvisproteiinien ravintoainesisällöt vaihtelevat suuresti keskenään, mutta yksikään ei ole ylivoimaisesti toista parempi: monipuolisuus on valttia ruokapöydässä.
Vertailimme uutuustuotteita sekä perinteisiä kasvissyöjien valintoja keskenään. Kisaan ottivat osaa härkis, nyhtökaura, quorn, tofu, soijarouhe sekä punaiset, keitetyt linssit.
Luvut ovat Finelin sivuilta, laskettu reseptistä ja ilmoitettu sataa grammaa kohden.
Proteiini
Ylivoimaisesti eniten proteiinia on soijarouheessa, josta sitä löytyy liki puolet painostaan. Kasvisproteiiniuutuuksien valkuaisainepitoisuus vaihteli suuresti, ja esimerkiksi härkäpavuista sekä kaurasta valmistetussa nyhtökaurassa proteiinia on tuplasti enemmän kuin sieniproteiinista tehdyssä quornissa.
1. Soijarouhe – 49,2 grammaa
2. Nyhtökaura – 30,9 grammaa
3. Härkis – 17,0 grammaa
4. Quorn – 13,7 grammaa
5. Tofu – 8,1 grammaa
6. Linssit – 7,6 grammaa
Energia
Proteiinipallilta tipahtaneet tofu sekä punaiset linssit kunnostautuivat olemalla listauksen vähäenergisimmät tuotteet. Runsaasti proteiinia sisältävä soijarouhe taas sisältää valkuaisaineiden vastineeksi paljon energiaa.


