Kasvisproteiinit MTV:n vertailussa: Nyhtökaura hävisi proteiinikisassa sokeripommille

tortiallakakku, härkis
Kuvituskuva: Härkiksestä valmistettu tortillakakku.

Nyhtistä, härkistä vai linssejä? Valinnanvaikeus iskee myös kasvisproteiinien lähteitä miettiessä.

Vegebuumin myötä kauppojen hyllyille on ilmestynyt runsaasti niin sanottuja lihankorvikkeita. Kasvisproteiinien ravintoainesisällöt vaihtelevat suuresti keskenään, mutta yksikään ei ole ylivoimaisesti toista parempi: monipuolisuus on valttia ruokapöydässä.

Vertailimme uutuustuotteita sekä perinteisiä kasvissyöjien valintoja keskenään. Kisaan ottivat osaa härkis, nyhtökaura, quorn, tofu, soijarouhe sekä punaiset, keitetyt linssit.

Luvut ovat Finelin sivuilta, laskettu reseptistä ja ilmoitettu sataa grammaa kohden.

Proteiini

Ylivoimaisesti eniten proteiinia on soijarouheessa, josta sitä löytyy liki puolet painostaan. Kasvisproteiiniuutuuksien valkuaisainepitoisuus vaihteli suuresti, ja esimerkiksi härkäpavuista sekä kaurasta valmistetussa nyhtökaurassa proteiinia on tuplasti enemmän kuin sieniproteiinista tehdyssä quornissa.

1. Soijarouhe – 49,2 grammaa
2. Nyhtökaura – 30,9 grammaa
3. Härkis – 17,0 grammaa
4. Quorn – 13,7 grammaa
5. Tofu – 8,1 grammaa
6. Linssit – 7,6 grammaa

Energia

Proteiinipallilta tipahtaneet tofu sekä punaiset linssit kunnostautuivat olemalla listauksen vähäenergisimmät tuotteet. Runsaasti proteiinia sisältävä soijarouhe taas sisältää valkuaisaineiden vastineeksi paljon energiaa.

1. Soijarouhe – 334 kilokaloria
2. Nyhtökaura – 212 kilokaloria
3. Härkis – 210 kilokaloria
4. Quorn – 111 kilokaloria
5. Linssit – 101 kilokaloria
6. Tofu – 82 kilokaloria

Rasva

Linssien energianiukkuus selittyy osin sillä, että ne ovat käytännössä rasvattomia. Vertailun rasvapommiksi osoittautui härkis, mutta leijonanosa sen sisältämästä rasvasta koostuu hyvänlaatuisista, tyydyttymättömistä rasvahapoista. Myös muissa vertailluissa kasviproteiineissa tyydyttyneitä rasvahappoja oli niukalti – kaikissa alle gramman.

1. Härkis – 9,0 grammaa
2. Nyhtökaura – 5,0 grammaa
3. Tofu – 4,8 grammaa
4. Quorn – 3,0 grammaa
5. Soijarouhe – 2,4 grammaa
6. Linssit – 0,4 grammaa

Sokeri

Sokerikammoisen kasvisproteiiniviholliseksi nousi soijarouhe ja pelastajaksi nyhtökaura. Suurimmassa osassa vertailtuja kasvisproteiineja sokeria ei ollut juuri nimeksikään. Jaettua kolmossijaa pitävät punaiset, keitetyt linssit quornin kanssa.

1. Soijarouhe – 8,0 grammaa
2. Härkis – 1,8 grammaa
3. Linssit – 0,8 grammaa
3. Quorn – 0,8 grammaa
4. Tofu – 0,6 grammaa
5. Nyhtökaura – 0,3 grammaa

​​​​​​​

Kuitu

Hiilihydraatteja ei kannata sokerin pelossa jättää ruokavaliosta, sillä hiilari-luokkaan tipahtaa myös suoliston toiminnalle tärkeä kuitu. Kuitupitoisuutta verrattaessa energia- ja proteiinipommi, soijarouhe, nousi jälleen kirkkaasti ykkössijalle – siinä on jopa enemmän kuitua kuin kaurapuurossa. Niukimmin kuituja löytyi tofusta.

1. Soijarouhe – 15,0 grammaa
2. Quorn – 4,8 grammaa
3. Härkis – 4,0 grammaa
4. Nyhtökaura – 2,4 grammaa
5. Linssit – 1,9 grammaa
6. Tofu – 0,3 grammaa

Muista monipuolisuus

Monipuolisesti aterioivan kasvissyöjän ei tarvitse huolehtia ravintoaineiden puutostiloista sen enempää kuin sekasyöjänkään. Varsinkin vegaanien tulee kuitenkin kiinnittää B12- sekä D-vitamiinien saantiin erityistä huomiota. Näitä kehon tarvitsemia yhdisteitä ei vertailluista kasvisproteiineistakaan löytynyt.

Lähde: Fineli

***


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja