Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Et kai sinä jätä kauppaan edullista terveyspommia? Tämän huippuraaka-aineen suomalaiset ovat unohtaneet, ja aivan syyttä

5:17Perinneruokia ei arvosteta tarpeeksi – nyt on aika palauttaa niiden maine
Julkaistu 24.02.2020 08:58

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Viiden jälkeen -ohjelma päätti tehdä Marttojen kanssa perinneruokien maineenpalautuksen. Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Marjo Ranta kokkasi unohdettuja ruokia, jotka ansaitsisivat paikkansa suomalaisten ruokapöydistä. 

Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntijan Marjo Ranta kokkasi viime viikolla Viiden jälkeen -ohjelmassa unohdettuja perinneherkkuja. Ranta suositteli nappaamaan kalatiskiltä rohkeasti kotimaisia järvikaloja, joista voi valmistaa helposti kalamurekepihvejä.

Lue lisää: Martat vinkkaavat loistavan ruoan, joka on suomalaiskodeissa jostain syystä unohdettu: "Edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji"

– Kalapihvit ovat siitä loistava ruoka, että siihen soveltuvat myös useat ruotoiset järvikalat. Ruokalajina se on kuitenkin kodeissa aika unohdettu, vaikka kyseessä on edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji, Ranta kehui.

Lanttu on edullinen terveyspommi

lanttu juurekset
Shutterstock

Herkullisten kalamurekepihvien kanssa Ranta valmisti lantturanskalaisia. Lantuista tai nauriista tehdyt ranskalaiset eivät kuulosta äkkiseltään perinneruoalta, mutta tässä juuri raaka-aineella on väliä.

– Ne ovat ekologisia, terveellisiä ja maukkaita kasviksia, joista voi valmistaa monipuolisesti ruokia. Niitä voi tarjota sekä raakoina että kypsennettyinä. Molemmat kuuluvat vanhastaan ruokakulttuuriimme, Ranta selittää.

Tässä lisukkeessa näkyy myös sesonkiajattelu. Nauris ja lanttu ovat hyvä esimerkki talveen sopivista varastovihanneksista. Lantusta valmistuukin yllättäen ihanan makeita ranskalaisia, joissa lantun maku pääsee Rannan mukaan hyvin esille ja käy yksiin kalaruokien kanssa. 

LantturanskalaisetLantusta voi valmistaa myös ranskalaisia. Maku on ihanan makea, lupaa Marttojen Marja Ranta.Shutterstock

– Jos ensimmäisenä tulee lantusta mieleen ne sellaiset imelletyt ja pitkään kypsennetyt ruoat, niin nämä (ranskalaiset) ovat rapea ja kiva makukokemus.

Ranta muistuttaa, että lanttu on yksi paraita ravintojuureksistamme Suomessa.

– Lantun kuori säilyttää hyvin C-vitamiinipitoisuuden. Lanttu on terveellistä ruokaa syötäväksi. Myös nauriita suosittelen kokeilemaan ehdottomasti. 

Katso resepti: Kalamurekepihvit ja lantturanskalaiset – perinneruokaa Marttojen ohjeella

Lue myös: Kari Aihinen vinkkaa mahtavan kasvisruoan: "Rehellisesti sanottuna yksi maailman parhaista"

Lisää aiheesta:

Mielettömän hyvä "kalapuikkojen korvike" – tämä ruoka valmistuu pienellä budjetilla!Arkiruokahitti! Mahtava vaihtoehto ainaisille kalapuikoille: "Edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji"Ruokakaupassa odottaa nyt todellinen kultakaivos! Nappaa nämä hevi-herkut ostoskoriin: "Yksi maukkaimmista..."Mieti kaksi kertaa, jos ostat aina vain lohta – tämän ruokalajin suomalaiset ovat totaalisesti unohtaneet: "Edullinen, erittäin maukas ja nopeakin"Löytyykö kaapistasi tämä unohdettu raaka-aine? Kotitalousasiantuntija ylistää lapsuudesta tuttua ruokaa: "Suuri herkku" Martat vinkkaavat loistavan ruoan, joka on suomalaiskodeissa jostain syystä unohdettu: "Edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji"
RuokaViiden jälkeenJuureksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 1.11.17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • 30.10.17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!