Mainos

Et kai sinä jätä kauppaan edullista terveyspommia? Tämän huippuraaka-aineen suomalaiset ovat unohtaneet, ja aivan syyttä

Viiden jälkeen -ohjelma päätti tehdä Marttojen kanssa perinneruokien maineenpalautuksen. Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Marjo Ranta kokkasi unohdettuja ruokia, jotka ansaitsisivat paikkansa suomalaisten ruokapöydistä. 

Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntijan Marjo Ranta kokkasi viime viikolla Viiden jälkeen -ohjelmassa unohdettuja perinneherkkuja. Ranta suositteli nappaamaan kalatiskiltä rohkeasti kotimaisia järvikaloja, joista voi valmistaa helposti kalamurekepihvejä.

– Kalapihvit ovat siitä loistava ruoka, että siihen soveltuvat myös useat ruotoiset järvikalat. Ruokalajina se on kuitenkin kodeissa aika unohdettu, vaikka kyseessä on edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji, Ranta kehui.

Lanttu on edullinen terveyspommi

Herkullisten kalamurekepihvien kanssa Ranta valmisti lantturanskalaisia. Lantuista tai nauriista tehdyt ranskalaiset eivät kuulosta äkkiseltään perinneruoalta, mutta tässä juuri raaka-aineella on väliä.

– Ne ovat ekologisia, terveellisiä ja maukkaita kasviksia, joista voi valmistaa monipuolisesti ruokia. Niitä voi tarjota sekä raakoina että kypsennettyinä. Molemmat kuuluvat vanhastaan ruokakulttuuriimme, Ranta selittää.

Tässä lisukkeessa näkyy myös sesonkiajattelu. Nauris ja lanttu ovat hyvä esimerkki talveen sopivista varastovihanneksista. Lantusta valmistuukin yllättäen ihanan makeita ranskalaisia, joissa lantun maku pääsee Rannan mukaan hyvin esille ja käy yksiin kalaruokien kanssa. 

– Jos ensimmäisenä tulee lantusta mieleen ne sellaiset imelletyt ja pitkään kypsennetyt ruoat, niin nämä (ranskalaiset) ovat rapea ja kiva makukokemus.

Ranta muistuttaa, että lanttu on yksi paraita ravintojuureksistamme Suomessa.

– Lantun kuori säilyttää hyvin C-vitamiinipitoisuuden. Lanttu on terveellistä ruokaa syötäväksi. Myös nauriita suosittelen kokeilemaan ehdottomasti. 

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja