Martat vinkkaavat loistavan ruoan, joka on suomalaiskodeissa jostain syystä unohdettu: "Edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji"

Perinneruokia ei arvosteta tarpeeksi – nyt on aika palauttaa niiden maine 5:17 Perinneruokia ei arvosteta tarpeeksi – nyt on aika palauttaa niiden maine

Viiden jälkeen -ohjelma päätti tehdä Marttojen kanssa perinneruokien maineenpalautuksen. Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Marjo Ranta kokkasi unohdettuja ruokia, jotka ansaitsisivat paikkansa suomalaisten ruokapöydistä. 

Usein kuuluu sanottavan, ettei Suomesta löydy samanlaista perinteistä ruokakulttuuria kuin vaikkapa Keski- ja Etelä-Euroopan maista. Marttojen mielestä suomalaisissa perinneruoissa on useita sellaisia piirteitä, jotka tekevät niistä ajankohtaisia juuri nyt.

Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntijan Marjo Rannan mukaan perinteet eivät tarkoita sitä, että pitäisi pärjätä pelkällä suolalla ja voilla. Perinneruoat antavat arvoa kotimaisille raaka-aineille, mutta luovuus on myös sallittua.

– Monia kotimaisia raaka-aineita voi hyödyntää vaikka muuten tykkäisi kokata maailman makuja. Lanttu taipuu niin lasagneen kuin curryyn, silakka sushiin ja cevicheen. Kannattaa kokeilla rohkeasti, Ranta vinkkaa.

Viiden jälkeen -ohjelma päätti tehdä Marttojen kanssa perinneruokien maineenpalautuksen. Perinteiselle herkkuaterialle valikoitui pääruoaksi luonnokaloista tehdyt kalamurekepihvit ja lantturanskalaiset.

"Edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji"

Luonnonkaloista tehtyjen kalamurekepihvien suuri valtti on niiden ekologisuus. Esimerkiksi silakan ja särjen pyynti vähentää ravinteita vesistöissä. Rannan mukaan kodeissa syödään nykyään pitkälti lohta, vaikka Suomessa on perinteisesti syöty runsaasti myös järvikaloja.

– Kalapihvit ovat siitä loistava ruoka, että siihen soveltuvat myös useat ruotoiset järvikalat. Ruokalajina se on kuitenkin kodeissa aika unohdettu, vaikka kyseessä on edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji, Ranta kehuu.

Monet kavahtavat järvikaloja niiden sisältämien ruotojen vuoksi. Kalamurekepihvien hyvä puoli onkin se, että pienet ruodot silppuuntuvat huomaamattomiksi tehosekoittimessa. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.