Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Martat vinkkaavat loistavan ruoan, joka on suomalaiskodeissa jostain syystä unohdettu: "Edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji"

5:17Perinneruokia ei arvosteta tarpeeksi – nyt on aika palauttaa niiden maine
Julkaistu 21.02.2020 17:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Salla Hekkala

salla.hekkala@mtv.fi

Viiden jälkeen -ohjelma päätti tehdä Marttojen kanssa perinneruokien maineenpalautuksen. Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Marjo Ranta kokkasi unohdettuja ruokia, jotka ansaitsisivat paikkansa suomalaisten ruokapöydistä. 

Usein kuuluu sanottavan, ettei Suomesta löydy samanlaista perinteistä ruokakulttuuria kuin vaikkapa Keski- ja Etelä-Euroopan maista. Marttojen mielestä suomalaisissa perinneruoissa on useita sellaisia piirteitä, jotka tekevät niistä ajankohtaisia juuri nyt.

Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntijan Marjo Rannan mukaan perinteet eivät tarkoita sitä, että pitäisi pärjätä pelkällä suolalla ja voilla. Perinneruoat antavat arvoa kotimaisille raaka-aineille, mutta luovuus on myös sallittua.

– Monia kotimaisia raaka-aineita voi hyödyntää vaikka muuten tykkäisi kokata maailman makuja. Lanttu taipuu niin lasagneen kuin curryyn, silakka sushiin ja cevicheen. Kannattaa kokeilla rohkeasti, Ranta vinkkaa.

Viiden jälkeen -ohjelma päätti tehdä Marttojen kanssa perinneruokien maineenpalautuksen. Perinteiselle herkkuaterialle valikoitui pääruoaksi luonnokaloista tehdyt kalamurekepihvit ja lantturanskalaiset.

"Edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji"

Luonnonkaloista tehtyjen kalamurekepihvien suuri valtti on niiden ekologisuus. Esimerkiksi silakan ja särjen pyynti vähentää ravinteita vesistöissä. Rannan mukaan kodeissa syödään nykyään pitkälti lohta, vaikka Suomessa on perinteisesti syöty runsaasti myös järvikaloja.

– Kalapihvit ovat siitä loistava ruoka, että siihen soveltuvat myös useat ruotoiset järvikalat. Ruokalajina se on kuitenkin kodeissa aika unohdettu, vaikka kyseessä on edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji, Ranta kehuu.

Monet kavahtavat järvikaloja niiden sisältämien ruotojen vuoksi. Kalamurekepihvien hyvä puoli onkin se, että pienet ruodot silppuuntuvat huomaamattomiksi tehosekoittimessa. 

Katso resepti: Kalamurekepihvit ja lantturanskalaiset – perinneruokaa Marttojen ohjeella

Lue myös: Kari Aihinen paljastaa, mistä tunnistaa tuoreen lohifileen, ja miten se kuuluu paistaa: "Tällainen on täydellinen lohi"

Lisää aiheesta:

Sannan helppo broileriruoka valmistuu yhdessä astiassa: "Jää annoshinnaltaan alle kahteen euroon"Mielettömän hyvä "kalapuikkojen korvike" – tämä ruoka valmistuu pienellä budjetilla!Arkiruokahitti! Mahtava vaihtoehto ainaisille kalapuikoille: "Edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji"Mieti kaksi kertaa, jos ostat aina vain lohta – tämän ruokalajin suomalaiset ovat totaalisesti unohtaneet: "Edullinen, erittäin maukas ja nopeakin"Löytyykö kaapistasi tämä unohdettu raaka-aine? Kotitalousasiantuntija ylistää lapsuudesta tuttua ruokaa: "Suuri herkku" Et kai sinä jätä kauppaan edullista terveyspommia? Tämän huippuraaka-aineen suomalaiset ovat unohtaneet, ja aivan syyttä
RuokaKalaViiden jälkeenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • Eilen17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy

  • Eilen09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen

  • 13.9.17:36
    Leivonta

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • 12.9.10:58
    EM-koripallo

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä