1:56

Erikoinen tippihaaste leviää somessa – olisitko itse näin antelias edes hyvästä syystä?

Uusimmassa somehaasteessa ollaan ehdottoman anteliaita. Tarjoilijoita halutaan muistaa hyvästä työstä.

Ruokailu ravintoloissa on lisääntynyt, katso yllä oleva video!

Tippaamiseen eli juomarahan jättämiseen liittyvät tavat vaihtelevat paljon eri maissa. Vaikka suomalaisille tippaaminen on varsin tuntematon tapa, maailmalla se on paljon yleisempää.

Tavallisesti tippiä kuitenkin tulisi ravintolassa jättää noin 10–15 prosenttia laskun loppusummasta. Sosiaalisessa mediassa on kuitenkin nyt levinnyt trendi, jossa tippiä jätetään huomattavasti enemmän.

Independent kertoo "Tip the Bill Challenge" -nimellä kulkevasta haasteesta, jossa nimensä mukaisesti jätetään tippiä koko ruoan hinta eli 100 prosenttia laskun loppusummasta.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Brittilehden mukaan trendi on liikkunut maailmalla jo maaliskuusta lähtien, ja tähän mennessä jo sadat ihmiset ovat osallistuneet siihen jakamalla muun muassa Instagramiin ja Twitteriin kuvia kuiteistaan, jossa näkyy muhkea tippi.

Kalliiksi tulevalla trendillä hyvä ajatus takana

Trendi tulee helposti hintavaksi, jos syömässä käy hiukan tyyriimmässä paikassa. Esimerkiksi yhdessä kuvassa asiakas on jättänyt tarjoilijalle 100 prosentin tipin yli 70 dollarin ateriasta, toisessa taas lähes 90 dollarin ruoasta.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Haasteen takana on kuitenkin kaunis ajatus: Tarkoituksena on osoittaa kiitosta ja kunnoitusta asiakaspalvelussa oleville, hyville työntekijöille.

– Tarjoilu on kovaa työtä. Jokaisella, joka joutuu olemaan tekemisissä asiakkaiden kanssa, on rankka työ, kirjoittaa eräs haasteeseen osallistunut, joka jätti 54 dollarin tipin 42 dollarin ruoasta.

Tarjoilijoiden palkat matalat maailmalla

Haaste on levinnyt erityisesti Yhdysvalloissa, jossa tarjoilijoiden palkat eivät ole kovin korkeita. Pahimmillaan palkka voi olla vain muutamia dollareita tunnissa, mutta tipit kuuluvat perinteisesti työntekijöille.

Suosituimmat #tipthebillchallenge -hastagilla levinneet julkaisut ovat keränneet jo kymmeniä tuhansia jakoja ja tykkäyksiä. Kommenteissa monet ovatkin valitelleet matalaa palkkatasoa.

Olisitko itse valmis antamaan ravintola-annoksen hinnasta 100-prosentin tipin, jos palvelu on todella hyvää?

Lähteet: Independent, Twitter, Instagram

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja