Ei ehkä sittenkään niin epäterveellistä – tiesitkö tätä vaaleasta leivästä?

shutterstock_204684469
Vaalealla vehnäleivällä voi olla suotuisia vaikutuksia suolistobakteereihin. Shutterstock

Vaalea venhäleipä ei ehkä sittenkään ole niin epäterveellistä kuin on luultu. Siinä piilee nimittäin tutkimuksen mukaan ainakin yksi terveyshyöty.

Tiesitkö, että vaalean vehnäleivällä voi olla suotuisia vaikutuksia ihmisen suolistobakteereihin?

Viiem vuonna Journal of Agricultural and Food Chemistry -lehdessä julkaistussa tutkimuksissa havaittiin vaalean leivän syöjiltä löytyvän suolistosta enemmän hyödyllisiä laktobasilleja eli maitohappobakteereja. Nämä suoliston hyvät bakteerit ovat tärkeitä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille sekä erityisesti ruoansulatukselle. Tutkimus toteutettiin Espanjassa Oviedon yliopistossa.

Kuitupitoisuus leivän tärkein ominaisuus

Vaalea leipä ei ole maitohappobakteereiden paras lähde, joten vehnäleipää ei kannata ahmia terveyshyötyjen toivossa mitenkään erityisen paljon. Hyvä maitohappobakteereiden lähde on esimerkiksi jogurtti.

Sokeripitoinen vehnäleipä häviää täysjyväleivälle myös monissa muissa terveysseikoissa. Vaaleassa vehnäleivässä on usein vähän kuitua, jota taas täysjyvästä löytyy runsaasti.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan ruokavaliossa kannattaa suosia erityisesti kuitupitoista leipää. Leipätiedotus ry muistuttaa, että leivän väri ei suinkaan aina kerro sen terveellisyydestä vaan nimenomaan täysjyväpitoisuus. Kannattaa siis kiinnittää huomiota leipäpakkauksen kuitumerkintään. Runsaskuituiseksi saa kutsua leipää, jossa on kuitua vähintään 6 grammaa sataa leipägrammaa kohden. Kuidun lähteeksi saa sen sijaan kutsua elintarviketta, jossa on kuitua vähintään 3 grammaa sadassa grammassa elintarviketta.

Lähde: Shape.com, Leipätiedotus

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja