Ei ehkä sittenkään niin epäterveellistä – tätä et tiennyt vaaleasta leivästä!
Vaalea vehnäleipä ei ehkä sittenkään ole niin epäterveellistä kuin on luultu. Siinä piilee nimittäin tutkimuksen mukaan ainakin yksi terveyshyöty.
Tiesitkö, että vaalealla vehnäleivällä voi olla suotuisia vaikutuksia ihmisen suolistobakteereihin?
Vuonna 2015 Journal of Agricultural and Food Chemistry -lehdessä julkaistussa tutkimuksissa havaittiin vaalean leivän syöjiltä löytyvän suolistosta enemmän hyödyllisiä laktobasilleja eli maitohappobakteereja. Nämä suoliston hyvät bakteerit ovat tärkeitä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille sekä erityisesti ruoansulatukselle. Tutkimus toteutettiin Espanjassa Oviedon yliopistossa.
Tarkkaile leivän kuitupitoisuutta
Vaalea leipä ei ole maitohappobakteereiden paras lähde, joten vehnäleipää ei kannata ahmia terveyshyötyjen toivossa mitenkään erityisen paljon. Hyvä maitohappobakteereiden lähde on esimerkiksi jogurtti.
Sokeripitoinen vehnäleipä häviää täysjyväleivälle myös monissa muissa terveysseikoissa. Vaaleassa vehnäleivässä on usein vähän kuitua, jota taas täysjyvästä löytyy runsaasti.
Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan ruokavaliossa kannattaa suosia erityisesti kuitupitoista leipää. Leipätiedotus ry muistuttaa, että leivän väri ei suinkaan aina kerro sen terveellisyydestä vaan nimenomaan täysjyväpitoisuus. Kannattaa siis kiinnittää huomiota leipäpakkauksen kuitumerkintään. Runsaskuituiseksi saa kutsua leipää, jossa on kuitua vähintään 6 grammaa sataa leipägrammaa kohden. Kuidun lähteeksi saa sen sijaan kutsua elintarviketta, jossa on kuitua vähintään 3 grammaa sadassa grammassa elintarviketta.
Lähde: Shape.com, Leipätiedotus
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan