Mikko Takalan ja Sami Rekolan uunituoreessa Voileipäkirjassa (Readme 2019) esitellään maailman parhaat voileivät vietnamilaisista banh mi -subeista kotoisiin skageneihin. Mukana on myös juustoinen klassikko, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla.
Ranskalainen brasserie-klassikko croque monsieur on leipä, joka kuuluu lähes yleissivistykseen. Croque monsieur on grillattu kinkkujuustovoileipä, jonka suosion salaisuus piilee epäilemättä sen yksinkertaisen täydellisissä raaka-aineissa.
Mikko Takalan ja Sami Rekolan tuoreessa Voileipäkirja-teoksessa (Readme 2019) herkkuleivän historian yltävän yli sadan vuoden päähän. Croque monsieur mainittiin ensimmäisen kerrn Marcel Proustin teoksessa Kadonnutta aikaa etsimässä.
– Ehkä maailman paras voileipä on yhtä kuin kaksi viipaleta paahtoleipää, juusto, kinkku ja se valkokastike, joka kohottaa leivän välipalasta kokonaiseksi ateriaksi, Voileipäkirjan tekijät hehkuttavat.
Leipää voi myös varioida esimerkiksi lisäämällä sen päälle paistetun kananmunan. Tällöin leivästä tulee virallisesti croque madame.
Jos haluat panostaa, tee leivän valkokastike itse. Jos laiskottaa, osta kastike valmiina.
Croque monsieur
Bechamel-valkokastike:
