Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Ehkä maailman paras voileipä" – jokaisen tulisi maistaa tätä klassikkoa elämänsä aikana

Onko croque monsieur sinulle tuttu?
Onko croque monsieur sinulle tuttu? Shutterstock
Julkaistu 13.06.2019 20:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Mikko Takalan ja Sami Rekolan uunituoreessa Voileipäkirjassa (Readme 2019) esitellään maailman parhaat voileivät vietnamilaisista banh mi -subeista kotoisiin skageneihin. Mukana on myös juustoinen klassikko, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Ranskalainen brasserie-klassikko croque monsieur on leipä, joka kuuluu lähes yleissivistykseen. Croque monsieur on grillattu kinkkujuustovoileipä, jonka suosion salaisuus piilee epäilemättä sen yksinkertaisen täydellisissä raaka-aineissa.

Mikko Takalan ja Sami Rekolan tuoreessa Voileipäkirja-teoksessa (Readme 2019) herkkuleivän historian yltävän yli sadan vuoden päähän. Croque monsieur mainittiin ensimmäisen kerrn Marcel Proustin teoksessa Kadonnutta aikaa etsimässä.

– Ehkä maailman paras voileipä on yhtä kuin kaksi viipaleta paahtoleipää, juusto, kinkku ja se valkokastike, joka kohottaa leivän välipalasta kokonaiseksi ateriaksi, Voileipäkirjan tekijät hehkuttavat.

Leipää voi myös varioida esimerkiksi lisäämällä sen päälle paistetun kananmunan. Tällöin leivästä tulee virallisesti croque madame.

Jos haluat panostaa, tee leivän valkokastike itse. Jos laiskottaa, osta kastike valmiina.

Croque monsieur

Bechamel-valkokastike:

2 ½ dl maitoa
1 valkosipulinkynsi murskattuna
1 pieni sipuli kuutioituna
½ laakerinlehti
1 ½ rkl vehnäjauhoja
1 ½ rkl voita
raastettua muskottipähkinää
8 tippaa tabascoa

1. Mittaa maito, kerma, sipulit ja laakerinlehti kattilaan ja kiehauta. Anna maustua 10-15 min. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

2. Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Pidä seos miedolla lämmöllä ja sekoita tasaiseksi, tahnamiseksi puuroksi. Jauhoseos ei saa ruskistua.

3. Siivilöi kerma-maito kuumaan jauhoseokseen ja sekoita tasaiseksi. Anna hautua miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia.

4. Mausta kastike tabascolla ja hienoisella ripauksella raastettua muskottipähkinää.

Croque monsieur:

8 viipaletta levain-tyyppistä vehnähiivaleipää (tai paahtoleipää)
2 rkl voita
2 rkl dijon-sinaappia
100 g juustoraastetta (gruyere, comté, kypsennetty cheddar, mustaleima)
150 g mureaa saunapalvikinkkua

1. Voitele leipäviipaleet ja aseta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda leivät nopeasti uunin yläosassa (180 asteessa)

2. Käännä leipäsiivut ja sivele paahtamattomat pinnat dijonilla. Levitä seuraavaksi päälle puoleen leipäsiivuista kerros valkokastiketta, juustoraastetta, kinkkusiivut ja lisää juustoraastetta. Käännä loput hunnutetut leipäsiivut juustokerroksen päälle kerrosleivän tapaan. Sivele päällimmäinen pinta vielä ohuelti valkokastikkeella ja ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.

3.  Paahda leipiä uunin keskiosassa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti ruskistunut. Puolita leivät ja tarjoile.

Lähde: Mikko Takala & Sami Rekola, Voileipäkirja (Readme 2019)

Juureen leivottu leipä on nyt iso trendi. Katso aiheesta lisää videolta:

6:24Leipää juuresta

Lisää aiheesta:

Croque monsieur – ehkä maailman paras voileipäMelko nerokasta! Näin Jamie Oliver tekee pasta carbonaran: "Helppo ateria, joka ällistyttää kaikki"Julkkiskokki paljastaa täydellisten juustoleipien reseptin – tätä salaista ainesosaa et taatusti osannut odottaa! Jamie Oliverin nerokas pasta carbonara: "Helppo ateria, joka ällistyttää kaikki"Croque Monsieur - joulun tähteiden herkkusijoituspaikkaGrillattu juustoleipä päärynällä ja salvialla
RuokaLeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • pe17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • to09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!