Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Croque monsieur – ehkä maailman paras voileipä

Croque monsieur valmistuu helposti.
Croque monsieur valmistuu helposti.Shutterstock
Julkaistu 03.06.2020 20:17

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Bechamel-valkokastike

  • 2 ½ dl maitoa
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna
  • 1 pieni sipuli kuutioituna
  • ½ laakerinlehti
  • 1 ½ rkl vehnäjauhoja
  • 1 ½ rkl voita
  • raastettua muskottipähkinää
  • 8 tippaa tabascoa

Croque monsieur

  • 8 viipaletta levain-tyyppistä vehnähiivaleipää (tai paahtoleipää)
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl dijon-sinaappia
  • 100 g juustoraastetta (gruyere, comté, kypsennetty cheddar, mustaleima)
  • 150 g mureaa saunapalvikinkkua

Valmistusohje

Croque monsieur -leipä valmistuu näin:

Bechamel-valkokastike:

  1. Mittaa maito, kerma, sipulit ja laakerinlehti kattilaan ja kiehauta. Anna maustua 10-15 min. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
  2. Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Pidä seos miedolla lämmöllä ja sekoita tasaiseksi, tahnamiseksi puuroksi. Jauhoseos ei saa ruskistua.
  3. Siivilöi kerma-maito kuumaan jauhoseokseen ja sekoita tasaiseksi. Anna hautua miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia.
  4. Mausta kastike tabascolla ja hienoisella ripauksella raastettua muskottipähkinää.

Croque monsieur:

  1. Voitele leipäviipaleet ja aseta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda leivät nopeasti uunin yläosassa (180 asteessa)
  2. Käännä leipäsiivut ja sivele paahtamattomat pinnat dijonilla. Levitä seuraavaksi päälle puoleen leipäsiivuista kerros valkokastiketta, juustoraastetta, kinkkusiivut ja lisää juustoraastetta. Käännä loput hunnutetut leipäsiivut juustokerroksen päälle kerrosleivän tapaan. Sivele päällimmäinen pinta vielä ohuelti valkokastikkeella ja ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.
  3. Paahda leipiä uunin keskiosassa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti ruskistunut. Puolita leivät ja tarjoile.

Lähde: Mikko Takala & Sami Rekola, Voileipäkirja (Readme 2019)

Lisää aiheesta:

Kari Aihisen melkoiset maksamakkaraohjeet "Ehkä maailman paras voileipä" – jokaisen tulisi maistaa tätä klassikkoa elämänsä aikanaUudenvuoden pikkusuolaiset valmistuvat helposti ja nopeasti – poimi talteen maukkaat reseptitTörkeän hyvä lihamureke: Jos et vielä ole kokeillut tätä, tee se nyt!AnjovisöljypitsatGluteeniton voileipäkakku à la Hellapoliisi
LeipäLeipäVälipalatLiharuoka

Croque monsieur on ranskalainen brasserie-klassikko. Kyseessä on kinkku-juustovoileipä, jonka välissä maistuu myös vastustamaton valkokastike. Resepti on Mikko Takalan ja Sami Rekolan Voileipäkirjasta (Readme 2019)

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 03.06.202020:17
    Leipä

    Croque monsieur – ehkä maailman paras voileipä

  • 04.03.201911:03
    Leivonta

    Ruisleipä juureen leivottuna

  • 22.11.201808:01
    Heidi Leipoo

    Heidi leipoo: Hermannin herkkuleipä

  • 26.01.201820:00
    Samassa liemessä

    Ricottacrostinit campariherukkahillolla