8:01

Eettistä ja ravintorikasta sapuskaa – ruokakirjailija toivoo: "Hyönteisistä pitää tehdä uusi normaali"

Viimeiset neljä vuotta hyönteisruoan parissa työskennelleen Topi Kaireniuksen mukaan hyönteisruoasta puhuttaessa seuraava askel on aiheen normalisoiminen. 

Huomenta Suomen lähetyksessä vieraillut Topi Kairenius tunnetaan hyönteisruoan edelläkävijänä. Vastikään hyönteisruokakirjan kirjoittaneen miehen mukaan hyönteiset ovat paitsi eettistä ja ekologista, myös hyvin ravintorikasta syötävää.

Hyönteiset ovat Kaireniuksen mukaan erinomainen tapa täydentää kasvisruokavaliota, sillä ne sisältävät runsaasti muun muassa proteiinia, rautaa, sinkkiä ja B12-vitamiinia. 

 – Niiden avulla on helppo lähteä rakentamaan täydellinen ruokaympyrä, Kairenius toteaa.

Vastaanotto ollut kiinnostanutta ympäri Suomen

Vaikka hyönteisillä on hieman pelottava maine, miehen mukaan meidän olisi opittava näkemään ne samanlaisena ruokana kuin vaikkapa äyriäiset. 

– Nyt kun Suomessa hyönteiset ovat luvanvaraisia, nyt on se vaihe, että hyönteisistä pitää tehdä uusi normaali, Kairenius kertoo.

Kaireniuksen mukaan suomalaiset ovat melko ennakkoluulottomia hyönteisten suhteen ja kiinnostus tätä uutta ravintoa kohtaan on ollut kovaa ympäri Suomen. Hyönteisruokia näkyy yhä useammissa tapahtumissa ja festareilla, mutta myös ravintoloiden ruokalistoilla

Artikkelin alusta löytyvällä videolla Kairenius paljastaa muun muassa sen, miten suomalaiset voitaisiin saada syömään enemmän hyönteisruokaa. Katso koko haastattelu ja makutesti videolta. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja