Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ovatko siniset Dipper-patukat oikeasti vaarallisia? Karkkikohu lässähti Espanjassa jo vuonna 2018 – riskit tyrmätään: "Ei voi pitää paikkaansa"

3:26Kielen siniseksi värjäävää toffeepatukkaa tutkitaan parhaillaan tullilaboratoriossa – yksi asia on erityissyynissä
Julkaistu 08.06.2020 11:46

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Siniset Dipper-toffeepatukat ovat tällä hetkellä Suomen Tullin ja Ruokaviraston syynissä. Valmistajan mukaan väitteet riskeistä eivät voi pitää paikkaansa, eivätkä tutkimustuloksetkaan tämän hetkisten tietojen perusteella osoita makeista vaaralliseksi. 

Videolla Ruokaviraston ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen kertoo Dipper-patukkaan liittyvistä tutkimuksista.

Ruokavirasto tiedotti toukokuun lopussa alkaneensa selvittää Dipper-patukoista tehtyjä ilmoituksia. Ruokavirastolle tulleiden ilmoitusten mukaan ihmiset ovat saaneet erilaisia oireita, kuten vatsavaivoja, ihottumaa ja päänsärkyä, syötyään Vidal Dipper XL Vadelma -toffeetankoja. Viraston tiedotteessa todettiin tuolloin, ettei oireiden syytä tiedetä, eikä niiden yhteyttä Dipper-patukoihin voida toistaiseksi todistaa. Varotoimenpiteenä Ruokavirasto kuitenkin suositteli maahantuojia ja vähittäismyyjiä lopettamaan kyseisen patukan myynnin toistaiseksi.

Ruokaviraston ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa, miten asia päätyi viranomaisten käsittelyyn: 

– Kaikki lähti siitä, kun Kemikaalicocktail-blogin Noora Shingler otti meihin yhteyttä. Sivustolla oli käyty keskustelua patukoista ja kuluttajat kertoivat saamistaan oireista. Me sitten ohjeistimme olemaan yhteydessä kunnallisiin valvontaviranomaisiin, jos ilmenee oireita. Sitä kautta alkoi tulla lisää ilmoituksia.

Tullilaboratorio ei ole löytänyt syytä oireille

Erityisesti lasten keskuudessa suositut siniset Dipper-patukat päätyivät Tullin laboratoriotesteihin. Yle uutisoi viime torstaina, että tullilaboratorio ei  ole toistaiseksi löytänyt patukoista syytä oireille. Tutkimuksissa on keskitytty tutkimaan sinistä väriainetta E133 ja sen mahdollista liikakäyttöä. Kyseiselle väriaineelle on asetettu EU:ssa enimmäismäärärajat.

– Muut ainesosat eivät ole niin kiinnostavia. Patukoissa on karkeille tyypillinen koostumus. Ajattelemme, että jos jokin ainesosa aiheuttaa oireet, niin väriaine, sanoo Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling  Ylelle.

Nefflingin mukaan on mahdollista, että oireet ovat johtuneet myös joidenkin herkkyydestä väriaineisiin tai patukoiden suuresta syöntimäärästä. Tulli kuitenkin jatkaa vielä tutkimuksiaan muun muassa mikrobiologisen laadun osalta, ja tuloksista kerrotaan tällä viikolla. 

Valmistaja: "Väitteet riskeistä eivät voi pitää paikkaansa"

Tuotteen valmistajan, Vidal Golosinas S.A.:n mukaan Dipper XL -toffeetangon nauttiminen on täysin turvallista. Yhtiö tiedotti viime perjantaina, että sosiaalisen median keskustelun sekä kyseenalaisten uutisotsikoiden vuoksi kuluttajille on voinut jäädä väärä vaikutelma.

–  Tuotteen valmistajana voimme vahvistaa, että Dipper XL -toffeetankojen nauttiminen on kuluttajille turvallista. Väitteet Dipper XL -toffeetankojen nauttimiseen liittyvistä riskeistä eivät voi pitää paikkaansa, laatupäällikkö Javier Nieto sanoo viitaten useisiin riippumattomiin laboratoriotesteihin.

Yritys on teettänyt kolmessa riippumattomassa laboratoriossa (Eurofins, Merieux, Aquimisa) testit viidestä eri makeiserästä. Tutkimustuloksissa, jotka on luovutettu eteenpäin Suomen viranomaisille, todetaan, että tuote on turvallinen nautittavaksi.   

–  Olemme pitäneet tiiviisti yhteyttä Suomen Ruokavirastoon. Olemme luottavaisia siitä, että heidän pian valmistuvien tutkimustulostensa avulla voimme yhdessä selvittää tämän hämmennyksen, joka on syntynyt tuotteemme ympärille. 

Valmistaja muistuttaa, että toffeetangon kaikki ainesosat on hyväksytty elintarvikekäyttöön. Samoja ainesosia käyttävät myös lukuisat muut makeisvalmistajat.

Samanlainen kohu Espanjassa vuonna 2018

Valmistajan edustajan tietojen mukaan Ruokaviraston antama suositus lopetti Suomessa tuotteen myynnin joidenkin jälleenmyyjien osalta välittömästi. Osa on kuitenkin jatkanut myyntiä, sillä Ruokaviraston suositus ei velvoita toimenpiteisiin. Vidal Golosinas S.A. myy Dipper XL -toffeetankoja parhaillaan useissa maissa, eikä huolta tuotteen käytöstä ole tällä hetkellä ilmennyt missään muualla. 

Siniset Dipper-patukat joutuivat kuitenkin samanlaisen kohun keskelle vuonna 2018 Espanjassa. Karkkikohusta on raportoitu muun muassa Espanjan Melillan kaupungin uutissivustolla. 

"Haluamme selventää, että väite, joka leviää Dipper-tuotteistamme on täysin väärä. Kaikki Dipperin sisältämät ainesosat ovat ihmisille sopivia ja niiden käytön on hyväsytty EU-direktiiveissä", valmistajan espanjankielisessä Twitter-päivityksessä todettiin vuonna 2018.

Keväällä 2018 espanjalaisilla sosiaalisen median sivustoilla alkoi levitä huhu, jonka mukaan Dipper-patukat olisivat aiheuttaneet lapsille oireita. Useat äidit kertoivat tuolloin sosiaalisessa mediassa joutuneensa viemään lapsiaan jopa päivystykseen patukan aiheuttamien allergisten oireiden vuoksi. Lapsilla oli somekirjoitusten mukaan muun muassa iho-oireita, kuten ihottumaa ja käsien turpoamista.

Kohu paisui ja aktiiviset vanhemmat jakoivat kouluissa lentolehtisiä, joissa varoitettiin makeisen aiheuttamista oireista. Kahden espanjalaislaboratorion riippumattomat tutkimukset kuitenkin osoittivat tuolloin, ettei makeinen aiheuta allergisia reaktioita tai vaaraa terveydelle. Espanjan kuluttajaviranomaiset totesivat tuotteen täysin turvalliseksi. Valmistajan edustaja kertoo, että asiaa tutkittiin tuolloin jopa paikallisen poliisin toimesta ja huhun epäiltiin lähteneen liikkeelle muun muassa kilpailevan makeisyrittäjän toimesta.

Tuotteen valmistajan Suomen edustaja sanoo, että aihe on "herkullinen leviämään someilmiönä". Nyt valmistaja odottaa Suomen viranomaisilta päätöstä taloudellista vahinkoa aiheuttavaan kohuun. Tullilaboratorion lopulliset tulokset julkaistaan valmistajan tietojen mukaan tällä viikolla.

Lue myös: Kielen siniseksi värjäävää lasten suosikkikarkkia tutkitaan parhaillaan Tullilaboratoriossa – yksi asia on erityissyynissä

Lisää aiheesta:

Pakastealtaiden uusi hittituote loppui kaupoista Voiko Suomessa myytävissä nuudeleissa olla ötököitä? Näin vastaa Tullin laboratorioMustin ja Mirrin kohutuotteesta oire-epäilyjä jo kaksi vuotta sitten – nyt tutkittavaa raaka-ainetta on käytetty alle vuosi"Saimme useita yhteydenottoja" – Lidl poisti kissanruohon myynnistä varotoimenpiteenäDipper-patukat saatiin tutkittua: Määräystenvastaisia ainesosia ei löytynyt – Ruokavirasto sai ilmoituksia oudoista oireistaEläinlääkäri huolestui: Koirat sairastuvat kanaherkuista? Evira tyrmää tiedon – "Tapetilla kymmenen vuotta, mutta mitään ei ole löytynyt"
RuokaMakeisetTurvallisuusTulliMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 06:51
    Jouluruoka

    Vappu Pimiä hankkii aina yhden valmisruoan joulupöytäänsä: "Niin hyvä, ettei ole mitään järkeä"

  • Eilen17:01
    Leivonta

    Helppo resepti suklaakekseihin – kananmunaa ei tarvita

  • Eilen13:56
    Maatalous

    Miten käy kotimaisen ruoan? MTK:n uusi isäntä kertoo, mikä kaikki on tällä hetkellä pielessä

  • Eilen09:35
    Klassikkoreseptit

    Kokki näyttää, miten teet klassikkokastikkeen helposti itse – "Ihmisiä vähän pelottaa"

  • Eilen06:49
    Flunssa

    Harva tietää tätä seikkaa hengitystieinfektioiden ehkäisystä: "Sinkki on mielessä, mutta…"