Siniset Dipper-toffeepatukat ovat tällä hetkellä Suomen Tullin ja Ruokaviraston syynissä. Valmistajan mukaan väitteet riskeistä eivät voi pitää paikkaansa, eivätkä tutkimustuloksetkaan tämän hetkisten tietojen perusteella osoita makeista vaaralliseksi.
Videolla Ruokaviraston ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen kertoo Dipper-patukkaan liittyvistä tutkimuksista.
Ruokavirasto tiedotti toukokuun lopussa alkaneensa selvittää Dipper-patukoista tehtyjä ilmoituksia. Ruokavirastolle tulleiden ilmoitusten mukaan ihmiset ovat saaneet erilaisia oireita, kuten vatsavaivoja, ihottumaa ja päänsärkyä, syötyään Vidal Dipper XL Vadelma -toffeetankoja. Viraston tiedotteessa todettiin tuolloin, ettei oireiden syytä tiedetä, eikä niiden yhteyttä Dipper-patukoihin voida toistaiseksi todistaa. Varotoimenpiteenä Ruokavirasto kuitenkin suositteli maahantuojia ja vähittäismyyjiä lopettamaan kyseisen patukan myynnin toistaiseksi.
Ruokaviraston ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa, miten asia päätyi viranomaisten käsittelyyn:
– Kaikki lähti siitä, kun Kemikaalicocktail-blogin Noora Shingler otti meihin yhteyttä. Sivustolla oli käyty keskustelua patukoista ja kuluttajat kertoivat saamistaan oireista. Me sitten ohjeistimme olemaan yhteydessä kunnallisiin valvontaviranomaisiin, jos ilmenee oireita. Sitä kautta alkoi tulla lisää ilmoituksia.
Tullilaboratorio ei ole löytänyt syytä oireille
Erityisesti lasten keskuudessa suositut siniset Dipper-patukat päätyivät Tullin laboratoriotesteihin. Yle uutisoi viime torstaina, että tullilaboratorio ei ole toistaiseksi löytänyt patukoista syytä oireille. Tutkimuksissa on keskitytty tutkimaan sinistä väriainetta E133 ja sen mahdollista liikakäyttöä. Kyseiselle väriaineelle on asetettu EU:ssa enimmäismäärärajat.