Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo
shutterstock
Julkaistu 27.04.2020 17:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

The Kitchn -ruokasivuston ruokatoimittaja Danielle Centoni kertoo, miten poikkeukselliset olosuhteet koronaepidemian aikana ovat muuttaneet perheen ruokaostoskäyttäytymistä. Uudenlaiset toimintatavat ovat jopa pienentäneet ruokalaskua.

Ruokatoimittaja Danielle Centoni kertoo pitäneensä ruokaostosten tekemistä ennen koronakriisiä lähes itsestäänselvyytenä. Se ei juuri herättänyt tunteita suuntaan tai toiseen. 

–  En käynyt vain yhdessä kaupassa ostosreissun aikana, vaan kahdessa tai kolmessa. Halusin ostaa naposteltavaa sieltä ja lihaa tuolta, eikä se ollut mikään ongelma. Jahtasin tarjouksia ja seurasin naposteluhimojani. Jos joku ruoka kuulosti hyvältä, ei ollut väliä löytyykö aineksia kotoa. Niitä pystyi hakemaan kaupasta milloin vain, Danielle kuvailee.

Koronakriisin iskeyttyä kaikki kuitenkin muuttui. Ruokakaupassa käyntiä täytyi alkaa ajatella potentiaalisena terveysriskinä sekä itselle että muille. Danielle ymmärsi, että yhden puuttuvan raaka-aineen hakeminen kaupasta on todellisuudessa melko tehotonta, vastuutonta ja tuhlailevaa.

– Minun täytyi muuttaa täysin lähestymistapaa, ja tiedättekö mitä? Olen kokenut voimakkaan herätyksen.

Danielle listasi neljä oleellisinta asiaa, jotka ovat muuttuneet hänen ruokakauppatottumuksissaan koronakriisin aikana. Ruokatoimittaja toivoo, että osa tavoista jäisi elämään kriisin jälkeenkin. Tavat ovat nimittäin jopa auttaneet Daniellea pienentämään ruokalaskua.

1. Pienten yritysten ja tuottajien priorisointi

Moni pienyrittäjä ja -tuottaja on nyt pulassa muun muassa siksi, että tuotteita ei mene nyt ravintoloille kaupaksi. Koronakriisin myötä pienten paikallistuottajien tukeminen on korostunut myös Daniellen ostoksissa.

Danielle teki tärkeän havainnon koronakriisissä ja rahaa alkoi säästyä – 4 oleellista asiaa, jotka muuttuivat ruokaostoksilla: "Jokainen lantti merkitsee nyt pienyrittäjälle"

– Aiemmin olin vähän laiskistunut tässä ja ajattelin, että ostan sitten ensi ostoskerralla pientuottajan kalliimman tuotteen, tai että joku muu, jolla on enemmän rahaa voi ostaa sen. Jokainen lantti merkitsee nyt pienyrittäjälle.

Danielle päätti ostaa paikallistuottajien tuotteita aina kun mahdollista. Danielle huomasi, että rahaa ei itse asiassa edes kulu enempää, koska hän panostaa määrän sijan laatuun, eikä ruokaa tule heitettyä niin herkästi roskiin.

2. Lihan vaihtaminen kasviksiin

Koska lihatuotteet ovat olleet ruokakaupoissa välillä kortilla ihmisten hamstrauksen vuoksi, Danielle on korvannut lihan ruoissa esimerkiksi erilaisilla kasviksilla, pavuilla ja viljoilla. Samalla hän on ymmärtänyt, miten hyvältä esimerkiksi tuoreet vihannekset maistuvat. Oregonissa asuvalla Daniellella on mahdollisuus ostaa tuoreita kasviksia suoraan tiloita, mikä tietysti tekee elämyksestä hieman erilaisen kuin vaikkapa meillä tällä hetkellä Suomessa.  

3. Ruokien suunnittelu etukäteen ja tekeminen kaapin aineksista

Kun kauppoihin ei tällä hetkellä voi tai ainakaan kannata mennä haahuilemaan ilman ostoslistaa, tulee valmistettavat ateriat suunniteltua etukäteen, eikä heräteostoksiin sorru niin helposti. Danielle on myös huomannut kokkaavansa yhä enemmän kaapista löytyvistä aineksista luovasti.

– Ensimmäisellä eristäytymisviikolla teimme ison inventaarion ruoista, jotka meillä jo on kuivakaapissa, jääkaapissa ja pakastimessa, ja kirjasimme kaiken ylös paperille. Meillä oli niin paljon ruokaa, jotka olimme jo unohtaneet – löytyi linssejä, papuja, nuudeleita, säilykkeitä ja muuta. Nyt voin vain katsoa listaa ja saada siitä ideoita ruoanlaittoon, sen sijaan että menisin päättömänä kauppaan ostoksille. 

4. Ruokien tekeminen itse

Daniellella itsellään on teini-ikäisiä lapsia, joille ruoka merkitsee käytännössä naposteltavia. Jos kotona ei ole sipsejä, keksejä tai myslipatukoita, ei ole teinien mukaan ”ruokaa”. Koronakriisin aikana Daniellen perheessä ollaan kuitenkin karsittu prosessoituja ruokia ostoslistalta, sillä ne vievät kotona ylimääräistä tilaa ja ovat pois pientuottajien tuotteisiin ajatellusta budjetista. Sen sijaan Daniellen perhe kokkaa myös naposteltavaa itse: leipää, muffineita, keksejä, sorbetteja ja niin edelleen.

– Tuntuu hyvältä, kun nämä asiat tekee itse. Itse tehty on paitsi halvempaa, myös parempilaatuista kuin kaupan prosessoitu tuote. Niitä myös arvostaa eri lailla. Lisäksi kokkailu ja leivonta antaa hyvän syyn sulkea uutiset hetkeksi ja tehdä jotain muuta. 

Lue myös: Oletko jo maistanut? 5 palkittua ja kehuttua kuohuviiniä vapuksi – mukana alle kympin suosikki ja 15 euron ylistetty löytö

Lähde: The Kitchn

****

1:26Pasta limonello – näin valmistuu supersuosittu hittiruoka Natalian ohjeella

Lisää aiheesta:

Ruokatoimittaja kehitti helpon systeemin – ei ole joutunut heittämään pilaantunutta ruokaa pois vuosiinHamstrausta, suunnittelua vai punalappukyttäämistä? Toimi nyt näin, niin säästät ruokalaskussasiPahimmat virheet, jotka voit ruokaostoksilla tehdä: Fakta kaupan halpismerkeistä voi yllättääVirve, 34, säästää huomattavia summia ruokaostoksilla – tekee päinvastoin kuin usein neuvotaan: "Menee suurin piirtein neljä euroa päivässä"Lara säästi vuodessa noin 27 000 euroa – paljastaa nyt vinkkinsä, joista tärkein on "30 päivän sääntö"Älä panikoi ja hamstraa, ole ystävällinen kaupan kassalle – 8 tärkeää sääntöä sinulle, joka käyt nyt ruokakaupassa
RuokaRuokakauppaKoronavirusMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • 11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • 09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • 08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan

  • Eilen17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta