Danielle teki tärkeän havainnon koronakriisissä ja rahaa alkoi säästyä – 4 oleellista asiaa, jotka muuttuivat ruokaostoksilla: "Jokainen lantti merkitsee nyt pienyrittäjälle"

shutterstock_604036085
shutterstock

The Kitchn -ruokasivuston ruokatoimittaja Danielle Centoni kertoo, miten poikkeukselliset olosuhteet koronaepidemian aikana ovat muuttaneet perheen ruokaostoskäyttäytymistä. Uudenlaiset toimintatavat ovat jopa pienentäneet ruokalaskua.

Ruokatoimittaja Danielle Centoni kertoo pitäneensä ruokaostosten tekemistä ennen koronakriisiä lähes itsestäänselvyytenä. Se ei juuri herättänyt tunteita suuntaan tai toiseen. 

–  En käynyt vain yhdessä kaupassa ostosreissun aikana, vaan kahdessa tai kolmessa. Halusin ostaa naposteltavaa sieltä ja lihaa tuolta, eikä se ollut mikään ongelma. Jahtasin tarjouksia ja seurasin naposteluhimojani. Jos joku ruoka kuulosti hyvältä, ei ollut väliä löytyykö aineksia kotoa. Niitä pystyi hakemaan kaupasta milloin vain, Danielle kuvailee.

Koronakriisin iskeyttyä kaikki kuitenkin muuttui. Ruokakaupassa käyntiä täytyi alkaa ajatella potentiaalisena terveysriskinä sekä itselle että muille. Danielle ymmärsi, että yhden puuttuvan raaka-aineen hakeminen kaupasta on todellisuudessa melko tehotonta, vastuutonta ja tuhlailevaa.

– Minun täytyi muuttaa täysin lähestymistapaa, ja tiedättekö mitä? Olen kokenut voimakkaan herätyksen.

Danielle listasi neljä oleellisinta asiaa, jotka ovat muuttuneet hänen ruokakauppatottumuksissaan koronakriisin aikana. Ruokatoimittaja toivoo, että osa tavoista jäisi elämään kriisin jälkeenkin. Tavat ovat nimittäin jopa auttaneet Daniellea pienentämään ruokalaskua.

1. Pienten yritysten ja tuottajien priorisointi

Moni pienyrittäjä ja -tuottaja on nyt pulassa muun muassa siksi, että tuotteita ei mene nyt ravintoloille kaupaksi. Koronakriisin myötä pienten paikallistuottajien tukeminen on korostunut myös Daniellen ostoksissa.

– Aiemmin olin vähän laiskistunut tässä ja ajattelin, että ostan sitten ensi ostoskerralla pientuottajan kalliimman tuotteen, tai että joku muu, jolla on enemmän rahaa voi ostaa sen. Jokainen lantti merkitsee nyt pienyrittäjälle.

Danielle päätti ostaa paikallistuottajien tuotteita aina kun mahdollista. Danielle huomasi, että rahaa ei itse asiassa edes kulu enempää, koska hän panostaa määrän sijan laatuun, eikä ruokaa tule heitettyä niin herkästi roskiin.

2. Lihan vaihtaminen kasviksiin

Koska lihatuotteet ovat olleet ruokakaupoissa välillä kortilla ihmisten hamstrauksen vuoksi, Danielle on korvannut lihan ruoissa esimerkiksi erilaisilla kasviksilla, pavuilla ja viljoilla. Samalla hän on ymmärtänyt, miten hyvältä esimerkiksi tuoreet vihannekset maistuvat. Oregonissa asuvalla Daniellella on mahdollisuus ostaa tuoreita kasviksia suoraan tiloita, mikä tietysti tekee elämyksestä hieman erilaisen kuin vaikkapa meillä tällä hetkellä Suomessa.  

3. Ruokien suunnittelu etukäteen ja tekeminen kaapin aineksista

Kun kauppoihin ei tällä hetkellä voi tai ainakaan kannata mennä haahuilemaan ilman ostoslistaa, tulee valmistettavat ateriat suunniteltua etukäteen, eikä heräteostoksiin sorru niin helposti. Danielle on myös huomannut kokkaavansa yhä enemmän kaapista löytyvistä aineksista luovasti.

– Ensimmäisellä eristäytymisviikolla teimme ison inventaarion ruoista, jotka meillä jo on kuivakaapissa, jääkaapissa ja pakastimessa, ja kirjasimme kaiken ylös paperille. Meillä oli niin paljon ruokaa, jotka olimme jo unohtaneet – löytyi linssejä, papuja, nuudeleita, säilykkeitä ja muuta. Nyt voin vain katsoa listaa ja saada siitä ideoita ruoanlaittoon, sen sijaan että menisin päättömänä kauppaan ostoksille. 

4. Ruokien tekeminen itse

Daniellella itsellään on teini-ikäisiä lapsia, joille ruoka merkitsee käytännössä naposteltavia. Jos kotona ei ole sipsejä, keksejä tai myslipatukoita, ei ole teinien mukaan ”ruokaa”. Koronakriisin aikana Daniellen perheessä ollaan kuitenkin karsittu prosessoituja ruokia ostoslistalta, sillä ne vievät kotona ylimääräistä tilaa ja ovat pois pientuottajien tuotteisiin ajatellusta budjetista. Sen sijaan Daniellen perhe kokkaa myös naposteltavaa itse: leipää, muffineita, keksejä, sorbetteja ja niin edelleen.

– Tuntuu hyvältä, kun nämä asiat tekee itse. Itse tehty on paitsi halvempaa, myös parempilaatuista kuin kaupan prosessoitu tuote. Niitä myös arvostaa eri lailla. Lisäksi kokkailu ja leivonta antaa hyvän syyn sulkea uutiset hetkeksi ja tehdä jotain muuta. 


Lähde: The Kitchn

****

Pasta limonello – näin valmistuu supersuosittu hittiruoka Natalian ohjeella 1:26

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.