Burger King haluaisi sulkea ravintolansa Venäjällä, mutta ei pysty

shutterstock_409245433
Moskovassa toimiva Burger King -ravintola kuvattuna vuonna 2016. Shutterstock

Monet kansainväliset yritykset ovat lopettaneet tai keskeyttäneet toimintansa Venäjällä Ukrainan sodan vuoksi. Pikaruokajätti Burger Kingille ravintoloidensa sulkeminen maassa on osoittautunut kuitenkin astetta haastavammaksi.

Britannian yleisradio BBC:n mukaan pikaruokaketju Burger King ei tällä hetkellä pysty sulkemaan ravintoloitaan Venäjällä.

Videolla: Millaisia ruoan hintoja on odotettavissa vuoden lopulla Suomessa? Juttu jatkuu videon alla.

4:18
Katso, millaisia hintoja on odotettavissa vuoden lopulla.

Ketjun edustajat kertovat ottaneensa yhteyttä paikalliseen toimijaan Alexander Koloboviin, jotta maassa voitaisiin laittaa Burger King -ravintolat kiinni tuenosoituksena Ukrainalle. Burger Kingin mukaan "monimutkaiset kumppanisopimukset" kuitenkin estävät tällä hetkellä toiminnan lopettamisen.

Suomalaisista elintarvikealan yrityksistä toimintansa ovat keskeyttäneet tai tulevat keskeyttämään Venäjällä ainakin Fazer, Paulig, Valio ja Hesburger. Myös kansainväliset jätit, kuten McDonald's, Starbucks, Coca-Cola ja Heineken ovat kertoneet vetäytyvänsä Venäjältä.

MTV Uutiset on aiemmin kertonut, miten useat suomalaiset ja kansainväliset yritykset ovat keskeyttäneet Venäjällä toimintansa Ukrainan sodan myötä. BBC:n mukaan jotkut kansainväliset ketjut, kuten Burger King ja Marks and Spencer, eivät olet pystyneet toimimaan näin, sillä myymälöitä vetää Venäjällä franchise-kumppanit. 

Burger King pyysi paikalliselta toimijalta ravintoloiden sulkemista: "Hän kieltäytyi"

Burger Kingin omistava Restaurant Brands International lähetti aiheeseen liittyen kirjeen yrityksen henkilökunnalle.

– Olemme ottaneet yhteyttä toimintoja operoivaan tahoon ja vaatineet Burger Kingin Venäjän ravintoloiden toimintojen keskeyttämistä. Hän kieltäytyi, toimitusjohtaja David Shear toteaa kirjeessä viitaten franchise-toiminnasta vastaavaan Alexander Koloboviin. 

Shear kertoo kirjeessä, että toiminnan keskeyttäminen vaatisi käytännössä Venäjän viranomaisten tuen päätökselle, eikä "näin ole käytännössä tapahtumassa lähiaikoina".

Yhteisyrityskumppanuus estää sopimuksen purkamisen

BBC:n mukaan Burger King aloitti toiminnan Venäjällä 10 vuotta sitten. Pikaruokajätti käy kauppaa maassa yhteisyrityskumppanuuden kautta: liiketoiminnan päätoimija on Kolobov ja mukana bisneksessä on myös venäläinen VTB Capital sekä ukrainalainen sijoitusyhtiö . VTB Capital on VTB Bankin, Venäjän toiseksi suurimman rahoituslaitoksen, tytäryhtiö, jolle Yhdysvallat, Iso-Britannia ja muut Euroopan maat ovat asettaneet pakotteita.

Restaurants Brands omistaa puolestaan vain vähemmistön venäläisestä yhteisyrityksestä, josta se haluaisi nyt irtautua kokonaan.

– Vaikka haluaisimme tehdä sen heti, on selvää, että tämä tulee viemään aikaa nykyisen yhteisyrityssopimuksen ehtojen perusteella, toimitusjohtaja Shear toteaa.

Videolla: Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa McDonald'sin nugeteissa?

0:31
Tämä yksityiskohta nugeteissa on mennyt monelta ohi.

Lähde: BBC

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja