Venäjällä trokataan nyt McDonald’s-ruokaa ja jopa tyhjiä pakkauksia – avautuvatko Mäkkärit uudelleen röyhkeän tempun varjolla?

shutterstock_577282822
McDonald'sit saatetaan vielä avata Venäjällä uuden lain mahdollistamana. Shutterstock

McDonald'sin ilmoitus keskeyttää 850 ravintolansa toiminta Venäjällä on johtanut muun muassa pikaruokatuotteiden trokaamiseen. Koska Venäjä laillisti juuri käytännössä patenttivarkaudet "epäystävällisiltä maiden" yrityksiltä, saattaa McDonald'sien avaamiseen maassa olla kuitenkin olemassa mahdollisuudet.

MTV Uutiset kertoi keskiviikkona pikaruokajätti McDonald'sin vetäytymisestä Venäjältä. Yritys tiedotti keskeyttävänsä 850 ravintolansa toiminnan maassa Ukrainan sodan vuoksi. 

Päätöksellä on valtava symbolinen merkitys, sillä McDonald's edustaa venäläisille vapautta. Kun Venäjän ensimmäinen McDonald's avautui Moskovassa vuonna 1990, sadat ihmiset jonottivat sisäänpääsyä.

Tältä ensimmäisen McDonald'sin avajaiset näyttivät vuonna 1990 Venäjällä. Jos kuva ei näy, katso se täältä.

– Kun Moskova avasi ensimmäisen McDonald'sinsa, rautaesiriput olivat murenemassa ja Venäjä lähestyi länttä, BBC:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Steve Rosenberg tiivisti twiittiinsä.

McDonald's kertoi tiedotteessaan jatkavansa silti palkanmaksua venäläisten ravintoloidensa työntekijöille.

McDonald's-ruokaa ja ruokapakkauksia trokataan nyt Venäjällä

McDonald’sin ilmoitus ravintoloiden sulkeutumisesta Venäjällä aiheutti mediatietojen mukaan pikaruokien trokausilmiön. Venäläiset ryhtyivät myymään McDonald’sin ruokaa paikallisessa Ebayn tyylisessä Avito-nettihuutokaupassa. Brittilehti Independentin mukaan venäläiset yrittivät lyödä rahoiksi pikaruoalla, jota ei kohta enää ole saatavilla.

Independent kertoo, että Avito-palvelussa oli keskiviikkona myynnissä muun muassa kaksi burgeria, kaksi juomaa ja yhden kirsikkapiirakan sisältävä McDonald’s ateria 7500 ruplalla, eli noin 50 eurolla. Daily Mailin mukaan aterioista ja yksittäisistä hampurilaisista on pyydetty jopa satoja euroja. 

Tällä hetkellä palvelussa näyttäisi olevan myynnissä runsaasti myös tyhjiä McDonald’s-laatikoita ja muita pakkauksia. On epäselvää, ovatko tuotteet myynnissä vitsimielessä, vai riittääkö pikaruoan tuoksuisille tyhjille pakkauksille oikeasti kysyntää.

Eräässä myynti-ilmoituksessa kaupataan muun muassa isoa satsia tyhjiä McDonald’s pakkauksia 70 000 ruplan eli lähes 500 euron hintaan.

– Vain yksi ranskalainen jäljellä, mukit ja servetit. Mukissa on myös tuoksu jäljellä. Hintatiedustelut ja muut kysymykset yksityisviestillä, ilmoituksessa todetaan. 

Toisessa ilmoituksessakin tyhjiä pakkauksia kaupataan ”kiellettynä hedelmänä”.

– McDonald’sin pakkauksia. Näissä on vielä kielletyn ruoan tuoksu…mmm.

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt myös kuvia, joissa on väitetysti venäläisten jääkaappeihinsa hamstraamia McDonald's-tuotteita.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Mahdollistaako uusi laki McDonald'sien avaamisen Venäjällä?

Venäjälle on hyökkäyssodan johdosta asetettu monenlaisia pakotteita ja useat kansainväliset yritykset ovat ilmoittaneet toiminnan keskeyttämisestä tai lopettamisesta maassa. 

Vastatoimena Venäjä on muun muassa tällä viikolla käytännössä laillistanut patenttivarkaudet kaikilta, jotka ovat sidoksissa Venäjän listaamiin ”epäystävällisiin maihin”. Washington Post kertoo, että Venäjän mukaan patenttien luvatonta käyttöä ei korvata tällaisille yrityksille. 

Washington Postin mukaan Venäjä harkitsee myös rajoitusten poistamista immateriaaliomaisuudelta liittyen tuotteisiin, joiden toimitusta Venäjälle on rajoitettu. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi yritysten tavaramerkkejä.

Immateriaalioikeuksiin perehtynyt asianajaja Josh Gerban sanoo, että käytännössä tavaramerkkisuojan menettäminen voisi tarkoittaa esimerkiksi McDonald’sien avautumista.

–  Venäjä voisi ottaa haltuunsa suljetut McDonald’sit, antaa paikallisten toimijoiden operoida ravintoloita ja kutsua niitä McDonald’seiksi. 

Videolla: Suomalaisyritykset boikotoivat nyt venäläistuotteita. 

2:00
Tällaisia tuotteita esimerkiksi Kesko veti myynnistä.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja