Video törkeän McDonald's-kopioravintolan avautumisesta Venäjällä tyrmistyttää – tämä on totuus hittivideon taustalla

Uncle Vanya's on McDonald’sin törkeä kopio Venäjällä – taiteilijan näkemys kuvitteellisista ravintolan avajaisista 0:15 Uncle Vanya's on McDonald’sin törkeä kopio Venäjällä – taiteilijan näkemys kuvitteellisista ravintolan avajaisista
KATSO VIDEO: Uncle Vanya's on McDonald’sin törkeä kopio Venäjällä – tässä taiteilijan näkemys kuvitteellisista ravintolan avajaisista. Videon on tehnyt 3D-taitelija Mazur Gleb.

Avattiinko Venäjällä oikeasti törkeä kopio McDonald’s-ravintolasta? Katso sosiaalisessa mediassa leviävä video, jonka sisältö ei kuitenkaan ole totta.

MTV Uutiset kertoi maaliskuussa pikaruokajätti McDonald'sin vetäytymisestä Venäjältä. Yritys tiedotti keskeyttävänsä 850 ravintolansa toiminnan maassa Ukrainan sodan vuoksi. 

Päätöksellä on valtava symbolinen merkitys, sillä McDonald's edustaa venäläisille vapautta. Kun Venäjän ensimmäinen McDonald's avautui Moskovassa vuonna 1990, sadat ihmiset jonottivat sisäänpääsyä.

Videolla: Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa McDonald'sin nugeteissa? Artikkeli jatkuu videon alla.

Oletko huomannut tämän yksityiskohdan McDonald'sin nugeteissa? 0:31
Tämä yksityiskohta nugeteissa on mennyt monelta ohi.

"Huomenna ei ole McDonald'sia, vaan Uncle Vanya's"

Medialähteiden mukaan McDonald’sin päätös vetäytyä markkinoilta suututti venäläispoliitikot ja sai Venäjän duuman puhemiehen Vjatšeslav Volodinin käsittelemään asiaa parlamentissa maaliskuun alkupuolella. Brittilehti Expressin mukaan Volodin käsitteli asiaa kovasanaisesti:

– McDonald's ilmoitti sulkevansa. No hyvä, sulkekoot! Huomenna ei ole McDonald'sia, vaan Uncle Vanya's, Volodinin väitetään tokaisseen

Uncle Vanya’s kääntyy muotoon Vanja-eno, joka on Anton Tšehovin näytelmä. 

Volodinin parlamenttipuheen jälkeen moskovalaisen patenttijuristin kerrotaan myös hakeneen tavaramerkkiä Uncle Vanya’s -logolle. Tavaramerkkihakemuksessa mainittiin logon edustavan pikaruokaloita, kahviloita, ravintoloita ja itsepalveluravintoloita.

Hakemuksen logo muistutti erehdyttävästi amerikkalaista esikuvaansa.

Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

Käytännössä McDonald'sin logon varastaminen olisikin mahdollista, sillä Venäjä laillisti maaliskuun alkupuolella patenttivarkaudet kaikilta, jotka ovat sidoksissa Venäjän listaamiin ”epäystävällisiin maihin”. Myös kansainvälisiä tavaramerkkejä ei ehkä enää jatkossa suojattaisi Venäjällä. 

–  Venäjä voisi ottaa haltuunsa suljetut McDonald’sit, antaa paikallisten toimijoiden operoida ravintoloita ja kutsua niitä McDonald’seiksi, immateriaalioikeuksiin perehtynyt asianajaja Josh Gerben totesi Washington Post -lehden haastattelussa

Video "Uncle Vanya’s -ravintolan avajaisista" loksauttaa leuat

Joissain kansainvälisissä medioissa väitettiin myös Venäjän menneen todella jo niin pitkälle, että vanhan McDonald’s -ravintolan paikalle avautui Uncle Vanya’s -ravintola Moskovassa. Videota ravintolan avajaisista jaettiin myös ahkerasti sosiaalisessa mediassa.

Videolla näkyy, kuinka nuori mies tuijottaa Uncle Vanya -ravintolan logoa. Ravintolan ikkunassa roikkuu ”avaamme pian” -lakana, joka kuitenkin putoaa maahan ja takaa paljastuu McDonald’sin logo.

Uncle Vanya's on McDonald’sin törkeä kopio Venäjällä – taiteilijan näkemys kuvitteellisista ravintolan avajaisista 0:15
Uncle Vanya's ravintolan avajaiset, vai sittenkin jotain muuta?

Videolla soi myös McDonald'sin tunnusmusiikkia muistuttava luritus, joka viimeistään saa epäilyksen heräämään videon aitoudesta.

Kyseessä todellisuudessa 3D-taiteilijan luomus

India Todayn tekemän faktantarkistuksen myötä kävi ilmi, että video ei ole aito. Kyseessä on sen sijaan 3D-taiteilija Gleb Mazurin tekele. Mazurin tavoitteena oli demonstroida videolla, miltä näyttäisi, jos Uncle Vanya’s todella korvaisi McDonald’sin. 

Mazur vahvisti India Todaylle, että kyseessä todella on vain hassutteluvideo.

– Video on kuvattu Pietarissa. Käytin 3D-grafiikkaa luodakseni ravintolan avajaiset sellaisena kuin minä ne kuvittelen. Todellisuudessa täällä ei ole Uncle Vanya -ravintolaa vielä, Mazur kertoi medialle.

Mazurin mukaan hänen tarkoituksensa ei ollut luoda valeuutisia.

– Jotkut mediat ottivat materiaalini ilman lupaani ja jakoivat sitä ikään kuin aitona tapahtumana ilman, että mainitsivat nimeäni. 

India Today yritti myös selvittää venäläissivustoilta, milloin Uncle Vanya’s -ravintolaketju aloittaisi oikeasti toimintansa. Mitään tietoa asiasta ei kuitenkaan löytynyt. On siis epävarmaa, onko Venäjälle oikeasti avautumassa ketjun ravintoloita, vai ei. 

India Todayn käyttämällä venäläisellä sivustolla muistutetaan, että kaikkeen internetissä nähtyyn materiaaliin ei tule luottaa.

– Tällaiset tietokonegrafiikkaa käyttävät videot osoittavat jälleen kerran, kuinka helppoa meidän aikanamme on väärentää tosiasiat ja kuvata väärennettyä materiaalia "materiaalina tapahtumapaikalta".

Tavaramerkkivaltausyritykset jatkuvat Venäjällä: Starbucks, Coca-Cola, Ikea...

Oli miten oli, Venäjällä on joka tapauksessa pyritty viime aikoina valtaamaan kansainvälisiä tavaramerkkejä. 

Immateriaalioikeuksiin perehtynyt asianajaja Josh Gerben twiittasi tiistaina, että McDonald'sin lisäksi useita muita kansainvälisiä yrityksiä on otettu kohteeksi.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

– Ukrainan sodan alusta alkaen valtaajat ovat tehneet tavaramerkkihakemuksia Venäjällä, Gerben twiittasi listan kera. 

Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Gerben selventää asiaa Twitterissä.

– Tavaramerkkien valtaamisen yrittäminen on suhteellisen yleistä. Normaalissa tilanteessa todelliset tavaramerkin omistajat vastustaisivat näitä hakemuksia hyvällä menestyksellä. Sotatilanteessa Venäjän hallinto voisi kuitenkin myöntää nämä rekisteröinnit valtaajille. 

Gerbenin mukaan kysymys kuuluukin, haluaako Venäjä olla seuraava Pohjois-Korea.

– Jos isot amerikkalaisyritykset eivät pysty luottamaan Venäjän lakeihin, on epätodennäköistä, että ne tekisivät enää bisnestä maassa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!