Baari keksi tavan myydä olutta ulos lisäämällä siihen pisaran vettä ja kannen päälle – edelleenkin viranomaisille epäselvä tapaus on oiva esimerkki Sääntö-Suomesta

Baari keksi, miten voi myydä itse tehtyä olutta: Pipetillä tippa vettä sekaan – MTV kysyi paikan päällä, mistä on kyse 10:20 Baari keksi, miten voi myydä itse tehtyä olutta: Pipetillä tippa vettä sekaan – MTV kysyi paikan päällä, mistä on kyse

Helsinkiläinen baari ja olutkauppa Pien on keksinyt mielestään laillisen tavan myydä alkoholia ulos. Koronarajoitukset ovat iskeneet rajusti ravintoloiden ja esimerkiksi pienpanimoiden toimintaan, kun ravintolat ovat olleet suljettuna huhtikuun alusta saakka.

Katso videolta, miten erikoinen oluen myynti tapahtuu MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

Pien-baarin omistaja Erkki Häme keksi tiputtaa pipetillä vesitipan 2,8-prosenttista olutta sisältävään muoviseen tuoppiin ja laittaa kannen päälle. Näin miedon oluen ulosmyyminen muuttuisi periaatteessa lailliseksi.

Vesitipan tiputtaminen olueen tarkoittaa sitä, että tuote on näin "itse valmistettua", eikä suoraan oluthanasta kaadettua. 

– Tässä on ideana se, että koska 2,8-prosenttista olutta ei saa anniskella muuta kuin valmistajan paketoimassa paketissa, niin nyt me sitten ollaan itse se valmistaja, kun me laitetaan sinne vesitippa ja laitetaan kansi kiinni. Muutumme pelkästä myyjästä valmistajaksi. 

Pien-baari myi aiemmin olutta ilman vesitippaa ja sai huomautuksen jonkun kansalaisen tekemän ilmiannon perusteella. 

Lainsäädännön herättelyä

Mietoa alkoholia saa Suomessa valmistaa itse. 

– Alkoholin valmistukseen ei tarvita lupia, jos se on 2,8 prosenttia tai alle, se raja menee siinä. Tarjoilu menee sitten vaikeammaksi, Häme selventää. 

Hämeen mukaan Suomen alkoholilaki on yleisesti ottaen hyvin vaikea ja kankea. 

– Tämä on tämmöistä herättelyä lainsäädännöstä, että kuinka hankalaa se on ja miksi sen pitää olla tämmöistä. 

Pien aikoo avata ovensa heti, kun vain mahdollista. 

Viranomaisille asia ei ole selvä

Etelä-Suomen aluehallintavirastolle on epäselvää, mitä juoma oikeastaan on ja miten se on pakattu. 

– Ensinnäkin, mistähän tuotteesta tämä juoma on tehty? Jos sitä pipetillä laimennetaan, niin minkälaista juomaa tästä nyt tulee? Onko tässä kyseessä ylipäätänsä valmistaminen vai onko tämä vain juomasekoitus? Pohtii Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen

Jos kyseessä on yli 2,8-prosenttisen alkoholijuoman valmistaminen, siihen tarvitaan lupa. 

– Tällaista lupaa ei heillä minun käsittääkseni ole. 

Vähittäismyyty alkoholijuoma täytyy myydä suljetussa pakkauksessa, mieluiten tölkissä tai pullossa. AVI:lle on vielä jäänyt epäselväksi, miten pakkaus tosiasiassa on suljettu. 

Alkoholilaki ei määrittele, mitä tarkoittaa suljettu pakkaus. Pakkaukset menevät elintarvikelain piiriin. 

Selvityspyyntö on laitettu

Viranomaisten puolelta asia ei ole loppuunkäsitelty. 

– Asia on edelleenkin kesken. Selvityspyyntö on sinne nyt laitettu. Me haluamme tietää, mikä tämä pohjajuoma on ja mietimme sitten, onko kyseessä juomasekoitus vai onko kysymys tuotteen valmistamisesta. Anniskelusta ei voi minun mielestäni olla kyse, jos he noudattavat sitä, että ravintoloiden pitäisi olla kiinni. Anniskeltu juoma täytyy juoda anniskelupaikalla, Lehikoinen selittää. 

Lehikoinen ei osaa vielä sanoa, onko toiminta laillista. 

– En tiedä vielä, onko se laillista. jos he noudattavat näitä määräyksiä ja vähittäismyyvät suljetussa pakkauksessa, niin sitten he eivät toimi laittomasti. 

Asiassa on paljon pieniä yksityiskohtia ja viranomaisviidakkoa. 

– Valmistusluvat myöntää Valvira. Jos se on alle 2,8-prosenttista niin se on kunnan elintarvikevalvonta, kuka tätä valvoo. Anniskelu- ja vähittäismyyntiluvat ovat meillä täällä AVI:ssa. Ja nyt kun on MaRA-lain muutoksella anniskelupuoli kiinni, niin tässä pääsisi vielä poliisikin mukaan. 

– Aika epäselvä tilanne, Lehikoinen summaa. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat