Ateria kohutussa suomalaisravintolassa maksaa 180 euroa, eikä erikoisruokavalioita toteuteta – illallispaikat myytiin silti hetkessä loppuun: "Jonossa on 500–600 ihmistä"

Matti Jämsen Soromnoo
Projekti Soromnoon takaa löytyy huippukokki ja Bocuse d’Or -presidentti Matti Jämsenin lisäksi laivanrakentaja Markus Jämsen, muusikko Leo Stillman sekä laivanvarustaja Hugo Stillman. Soromnoo

Huippukokki Matti Jämsenin luotsaaman pop-up -ravintolan illallispaikat myytiin hetkessä loppuun.

MTV Uutiset kertoi viime viikolla keittiömestari Matti Jämsenin uudesta Soromnoo-ravintolaprojektista, jossa säännöt ja perinteet heitetään romukoppaan. 

Projekti Soromnoon takaa löytyy huippukokki ja Bocuse d’Or -presidentti Matti Jämsenin lisäksi laivanrakentaja Markus Jämsen, muusikko Leo Stillman sekä laivanvarustaja Hugo Stillman.

Soromnoo sijaitsee Helsingin Pohjoisrannassa, yli satavuotiaan Jan Mayen -purjelaivan ruumassa. Ravintolassa otetaan vierailta puhelimet pois ja illan sisältö on ruokailijoille yllätys. Kahdeksan viikkoa kestävän ravintolaprojektin aikana Jan Mayenissa tarjoillaan jokainen perjantai ja lauantai 30 ruokailijalle ravintolakokemus. Aterian hinta on 180 euroa, eikä sen sisältöä saa tietää etukäteen. 

– Minulta on yritetty kysellä viikonlopun aikana, että kerro edes jotain ruoista, mutta en itse asiassa kerro niistä yhtään mitään, Jämsen sanoo MTV:lle.

Linjaus erikoisruokavalioista herätti keskustelua

Soromnoo nousi viime viikolla uutisotsikoihin ennenkuulumattoman tyylinsä vuoksi. Ravintolan tiedotteessa luvattiin, että Soromnoo ei todellakaan tule sopimaan kaikille. Keskustelua herätti erityisesti ravintolan linjaus, jonka mukaan erikoisruokavalioita ei oteta lainkaan huomioon. 

– Tarjoilemme saman menun kaikille, ei rajoituksia. Voit tulla paikalle ja olla syömättä (maksaa silti 180 €) tai voit mennä jonnekin muualle, jossa tarpeesi otetaan huomioon. Suosittelemme jälkimmäistä vaihtoehtoa. Annamme ilmaiseksi Lactrasea laktoosi-intolerantikoille, Soromnoon nettisivuilla kuvaillaan. 

Matti Jämsen kertoo MTV:lle, että kyse on puhtaasti asiakkaiden turvallisuudesta.

– Meillä on neliön kokoinen keittiö, paljon ihmisiä ja liikuteltavia asioita, savua, kirkkaita valoja. En voi ottaa sitä riskiä, että jollekin vakavasti allergiselle käy jotain. Olen kerran nähnyt, kun kala-allergikkoa viedään ambulanssilla ravintolasta, ja en halua nähdä sitä uudestaan. 

Viesti näytti menevän perille myös asiakkaille, sillä Jämsenin mukaan tähän mennessä on tullut vain yksi erikoisruokavalioon liittyvä kysely. 

– Totta kai pystyn omassa Sesonki-ravintolassani ihan eri lailla toteuttamaan erikoisruokavaliot, mutta täällä se ei ole mahdollista.

Jämsenin mukaan ravintolaan saapuu joskus erikoisruokavaliota noudattavia asiakkaita, jotka eivät itsekään tiedä, mitä voivat syödä.

– He olettavat kuitenkin, että keittiömestari tuntee kaikki mahdolliset ruokavaliot. Välillä joutuu googlaamaan, Jämsen nauraa.

Illallispaikat myytiin jo loppuun

Vaikka keskustelupalstoilla ja iltapäivälehtien kommenttikentissä ehdittiin jo tuomita Jämsenin projekti, kritiikki ei heijastunut illallislippujen myyntiin. Jämsenin mukaan illallispaikat myytiin hetkessä loppuun sen jälkeen, kun ravintolasta oltiin uutisoitu laajasti. 

– Myytiin kokonaan loppuun ja jonossa on tällä hetkellä 500–600 ihmistä. Puhelin soi jatkuvasti, mutta meillä oli ohjeena laittaa varaukset tekstiviestitse, joten painamme punaista luuria. Mietimme aluksi, voiko niin tehdä, mutta totta kai voi, Jämsen nauraa.

Vaikka ruokailijoita onkin nyt jonoksi asti, Jämsen ei aio pidentää ravintolan aukioloa, vaan projekti kestää luvatut kahdeksan viikkoa. Jos kaikki menee nappiin, Soromnoo saattaa tehdä paluun ensi vuonna. 

– Uutisen kommenttikentässä joku jo ennusti, että "tämä ravintola tulee menemään konkurssiin kahdeksassa viikossa, haistakaa p***a". Meinasin kommentoida, että aika hyvä arvio ajasta.

Vaikka mielensäpahoittajia on riittänyt, on Soromnoo silti saanut myös runsaasti positiivista palautetta. 

– Otettiin iso riski ja mietittiin, että mitenköhän ihmiset suhtautuvat. Mielensäpahoittajia löytyy aina, mikä on myös hyvä meidä kannalta. Suurin osa on kuitenkin tykännyt. Ravintola-alan tuki on ollut ihan mieletön ja monet ovat sanoneet nostavansa hattua, että joku uskaltaa nämä asiat ääneen sanoa. 

***

Miksi ravintolat eivät ole sunnuntaisin Suomessa auki? Katso videolta alan asiantuntijoiden vastaukset. 

Miksi ravintolat eivät ole Suomessa sunnuntaisin auki? Yksinkertainen muutos voisi mullistaa koko homman 7:56

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!