Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Asiantuntija tyrmää pahvimukit: Sanoo suorat sanat suomalaisten kahvitottumuksista

Vaaleapaahtoinen suodatinkahvi ja mukit ovat tuttu näky suomalaiskahviloissa.
Vaaleapaahtoinen suodatinkahvi ja mukit ovat tuttu näky suomalaiskahviloissa. Lehtikuva
Julkaistu 26.04.2017 12:30
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Suomalaistutkijan mukaan pahvimukit ja pakastepullat eivät ainakaan nosta suomalaisen kahvilakulttuurin mainetta. 

Suomessa juodaan neljästä viiteen kahvikupillista päivässä. Vaikka kahvi kuuluu olennaisena osana niin arkeen kuin juhlaan, suurin osa kahvista juodaan edelleenkin muualla kuin kahviloissa.

Kahvi- ja kahvilakulttuuriin perehtyneen tutkijan, Satu Jaatisen mukaan suomalainen kahvilakulttuuri ei yllä lähellekään Euroopan tasoa, vaikka viime vuosina kahvilatarjonta onkin lisääntynyt ja monipuolistunut.

– Olemme turhaan arkipäiväistäneet kahvilaa. Oli sitten kyseessä kirjasto, sairaala tai kioski, aina pitää olla kahvilaa siinä kyljessä. Se on jotenkin sotkettu ihan kaikkeen. Se ei ole päässyt sellaiseen kivaan gloriaan, jossa sen pitäisi olla, Jaatinen toteaa.

kahvila
Tarjottimet ja astiakärryt löytyvät lähes joka kahvilasta.CandyBox Images

Jaatisen mukaan tyypillistä onkin, että ulkomaanreissun jälkeen suomalaiset hehkuttavat jotain ihanaa kahvilaa, jonka he matkaltaan löysivät. Tähän on Jaatisen mukaan olemassa järkevä selitys.

– Niissä ihanissa kahviloissa ei ole tarjotinvaunuja, jonne tarjottimet viedään kahvittelun jälkeen. Niissä ei ole myöskään raakapakastettuja korvapuusteja.

Mutta millä sanoilla tutkija sitten kuvailisi suomalaista kahvilakulttuuria?

– Melko kälyistä, Jaatinen toteaa.

Pienpaahtimo ei takaa kahvin laatua

Good Life Coffeen perustaja Lauri Pipisen mukaan suomalaiset ovat ryhtyneet käymään yhä enemmän kahviloissa, mikä näkyy miehen mukaan myös tarjonnan parantumisena. Pipisen mukaan suuretkin ketjut ovat vihdoin ymmärtäneet, ettei kahvi voi aina olla samaa termoskannutavaraa, vaan siihen täytyy panostaa.

kahvila, barista, kahviPieniä kahviloita ja paahtimoita on syntynyt Suomeen viime vuosina runsaasti.Shutterstock

Kahvi-innostus on kuitenkin tuonut mukanaan myös lieveilmiön, joka ei aina imartele kahvikulttuuria. Pipisen mukaan kahvin paahtamisessa on käynnissä tällä hetkellä sama ilmiö kuin olutpanimoiden kanssa.

– Pienkahviloita ja -paahtimoita perustetaan tiuhaan, koska se on kova juttu, vaikka ei tiedetä lainkaan miten sitä tehdään, Pipinen toteaa.

Pipisen mukaan Suomeen onkin ilmestynyt paljon paahtimoita, joiden laatua ei voi kuvailla todellakaan hyväksi.

Kaffa Roasteryn paahtaja Alan Grosvenor kertoo, kuinka hyvä kahvi syntyy. 

2:09Paahtaja: Hyvä kahvi tehdään sipulin tavoin

Lisää aiheesta:

Suomalaisten kahvinjuonnissa selvä muutos – yhden juoman myynti jopa 15-kertaistunutMeira toi myyntiin kahveja, jotka ovatkin samaa Saludoa eri paketissa – kettuilua Pauligille? "Yksi soijamaitolitra pyöri kuukauden jääkaapissa" – kahvilanpitäjä Matias on nähnyt 15 vuoden aikana melkoisen muutoksenMoni luulee automaattisesti laadukkaaksi kahviksi: Voikin oikeasti "peittää huonon kahvin sivumaut"Kahvikulttuuri monipuolistuu – uusia paahtimoita syntyy tiheäänYmpäri maailmaa villitsevä kahvitrendi ei sytytä suomalaisia
KahviMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kahvi
  • 31.10.11:55
    Juomat

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"

  • 8.10.07:44
    Terveys ja hyvinvointi

    Näin kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin

  • 1.10.07:45
    Ravitsemus

    Onko suodatinkahvi terveellistä? Ravitsemusasiantuntija kertoo faktat

  • 27.8.07:46
    Huomenta Suomi

    Säilytätkö avattua kahvipakettia yli viikon? Toimi näin

  • 26.8.07:45
    Tutkimustulokset

    Nyt selvisi paras aika juoda kahvia