Suomalaiset ovat maailman kovimpia kahvinkuluttajia. Raakakahvia menee Suomessa henkeä kohden runsaat kymmenen kiloa vuodessa. Se on noin kaksinkertainen määrä kuin kahvien mahtimaassa Italiassa.
Ebookers haastoi kahviasiantuntijan Sanni Sointulan avuksi pohtimaan, mistä löytyy mahdollisimman laadukas kahvihetki suomalaisille suosituimmissa matkakohteissa. Helsinkiläinen kahvilayrittäjä Sointula on kahvinmaistelun eli Cup Tastingin hallitseva suomenmestari ja edustanut Suomea Cup Tastingin maailmanmestaruuskilpailussa.
Tummapaahtoinen kahvi ei ole automaattisesti parempaa
– Hyvä kahvi on kuin onnistunut matka. Se on henkilökohtaista. Se on makuasia. Myös konteksti, jossa kahvi nautitaan, merkitsee todella paljon, Sointula sanoo.
– Voi kiteyttää, että hyvä kahvi on kasvatettu otollisessa ympäristössä, prosessoitu, säilötty, kuljetettu ja lopulta keitetty oikein. Yleinen harhaluulo on, että tummapaahtoinen kahvi olisi jotenkin automaattisesti parempaa. Näin ei ole, vaan tummalla paahdolla saadaan korkeintaan peitettyä tehokkaammin huonon kahvin ikävät sivumaut, hän jatkaa.
Sointula on kiertänyt kahvin perässä ympäri maailmaa ja pakkailee nytkin laukkujaan Costa Rican ja Panaman matkaa varten. Sointulan mielestä erikoiskahviloiden kiertäminen on hauska tapa tutustua matkakohteen paikalliseen kulttuuriin, koska kahvilat sijaitsevat usein hieman syrjässä tunnetuimmilta turistialueilta.
– Hyvä kahvila on monen asian summa. Kun etsitään erittäin laadukasta kahvia, trendi on nyt sellainen, että kahvila keskittyy usein yksinomaan kahvin tarjoiluun. Aina ei saa edes välttämättä croisanttia, Sointula sanoo.
