Moni luulee automaattisesti laadukkaaksi kahviksi: Voikin oikeasti "peittää huonon kahvin sivumaut"

shutterstock_49548163
Tummapaahtoinen kahvi ei ole automaattisesti laadukkaampaa. Shutterstock

Suomalaiset ovat maailman kovimpia kahvinkuluttajia. Raakakahvia menee Suomessa henkeä kohden runsaat kymmenen kiloa vuodessa. Se on noin kaksinkertainen määrä kuin kahvien mahtimaassa Italiassa.

Ebookers haastoi kahviasiantuntijan Sanni Sointulan avuksi pohtimaan, mistä löytyy mahdollisimman laadukas kahvihetki suomalaisille suosituimmissa matkakohteissa. Helsinkiläinen kahvilayrittäjä Sointula on kahvinmaistelun eli Cup Tastingin hallitseva suomenmestari ja edustanut Suomea Cup Tastingin maailmanmestaruuskilpailussa.

Tummapaahtoinen kahvi ei ole automaattisesti parempaa

– Hyvä kahvi on kuin onnistunut matka. Se on henkilökohtaista. Se on makuasia. Myös konteksti, jossa kahvi nautitaan, merkitsee todella paljon, Sointula sanoo.

– Voi kiteyttää, että hyvä kahvi on kasvatettu otollisessa ympäristössä, prosessoitu, säilötty, kuljetettu ja lopulta keitetty oikein. Yleinen harhaluulo on, että tummapaahtoinen kahvi olisi jotenkin automaattisesti parempaa. Näin ei ole, vaan tummalla paahdolla saadaan korkeintaan peitettyä tehokkaammin huonon kahvin ikävät sivumaut, hän jatkaa.

Sointula on kiertänyt kahvin perässä ympäri maailmaa ja pakkailee nytkin laukkujaan Costa Rican ja Panaman matkaa varten. Sointulan mielestä erikoiskahviloiden kiertäminen on hauska tapa tutustua matkakohteen paikalliseen kulttuuriin, koska kahvilat sijaitsevat usein hieman syrjässä tunnetuimmilta turistialueilta.

– Hyvä kahvila on monen asian summa. Kun etsitään erittäin laadukasta kahvia, trendi on nyt sellainen, että kahvila keskittyy usein yksinomaan kahvin tarjoiluun. Aina ei saa edes välttämättä croisanttia, Sointula sanoo.

Näitä kahviloita ammattilainen suosittelee matkalla

Berliini:
Berliini on huikea kaupunki laatukahveja arvostavalle matkailijalle. Coffee Profilers on kansainvälisen World Brewers Cupin voittaneen Stefanos Domatiotiksen huippukahvila. Five Elephant tarjoilee laatukahvien ohella herkullisia juustokakkuja. Chapter One tarjoilee kreikkalaisen TAF-paahtimon kahveja, jotka ovat suosikkejani.

Tukholma:
Mariatorgetin metroaseman läheisyydessä sijaitsee Tukholman kahvimekka. Drop Coffee on yksi pohjoismaisten paahtimoiden uranuurtajista. Kahvilan läheltä löytyy myös Helsingissä tutuksi tullut Johan & Nyström. Cafe Esaias tarjoilee Ruotsin arvostetuimpiin lukeutuvan paahtimon Da Matteon kahveja. Snickarbacken 7 -kahvila ja taidegalleria on yksi kauneimmista kahviloista, joissa olen vieraillut.

Lontoo:
Lontoossa en ole itse päässyt käymään vuosiin, mutta kahviympyröissä olen tutustunut heidän kahveihinsa ja Lontoo on kuuluisa erinomaisista kahviloistaan. Kaffeine, Workshop Coffee ja Prufrock ovat vierailulistani kärkinimet ja odotan innolla, että pääsen testaamaan!

Kööpenhamina
Coffee Collective on paahtimo, jolla on kahvilat kauppahallissa Tovrehallernessa ja ravintolakatu Jaegersborggadessa. Coffee Collective tekee mahtavaa työtä koko ketjun varrella viljelmiltä kahvikuppiin asti. Heidän kahviloissaan voi törmätä myös suomalaiseen Mikaela Wallgreniin, joka on parhaiten kahvikisoissa pärjännyt suomalainen ja tuli tänä vuonna hopealle suodatinkahvin maailmanmestaruuskisoissa World Brewer's Cup:ssa.

Myös kaunis Atelier September ja uusi tulokas April Coffee takaavat hyvän kahvihetken.

Lähde: ebookers, Cup Tastingin suomenmestari Sanni Sointula

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja