Tutkijoiden mukaan kylmä ilmasto ja suomalaisten ujo luonne ovat syitä siihen, miksi suomalaiset kuluttavat kahvia eniten maailmassa.
Suomalaiset ovat asukaslukuun suhteutettuna maailman kovinta kahvinjuojakansaa, mutta näin ei ole aina ollut. Kahvipapu saapui Suomeen Ruotsin kautta 1700-luvulla, samoihin aikoihin kuin peruna. Aluksi tuontituotteena tuotava kahvi pyrittiin kieltämään, jotta valuutta ei valuisi ulkomaille. Myös kahvin piristävä vaikutus herätti omat epäilyksensä juoman terveellisyydestä.
Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen mukaan suomalaiset joivat viime vuonna kahvia 9,9 kiloa henkeä kohden. Eniten kulutetaan vaaleapaahtoista kahvia.
– Kun kahvi tuli Suomeen, ei tiedetty, mitä kofeiini on. Kun ihmiset maistoivat sitä ensimmäisen kerran, siinä epäiltiin olevan jotain noiduttua, niin vahva juoman vaikutus oli, tutkija ja tietokirjailija Satu Jaatinen kertoo.
– Kun huomattiin ettei siitä ollut haittaa, se on saanut turvallisemman elintarvikkeen maineen.
Pikkuhiljaa kahvi yleistyi herrojen herkusta koko kansan juomaksi, ja se alkoi korvata monessa taloudessa perinteeksi muodostuneen aamuryypyn. Piristystä alettiin hakea viinan sijaan kahvista.



