Aloittelija, älä jännitä! Näin aloitat viiniharrastuksen helposti
Onko viinien maailma sinulle outoa ja vierasta? Kaihdat tilaisuuksia joissa puhutaan tanniineista ja pyöreistä jälkimauista? Ei huolta, sillä jokainen voi helposti oppia kaiken tarvittavan viineistä ja niiden juomisesta.
Viineistä nauttiminen ei ole niin monimutkaista kuin lukuisat viinioppaat antavat ymmärtää. Aloittelijan kannattaa suhtautua viineihin avoimin mielin ja jättää nippelitieto myöhemmälle.
Rennosti ja ennakkoluulottomasti
Tärkeä asia viinien maistelussa on ennakkoluulottomuus. Aloittelijan kannattaa maistella erityyppisiä viinejä eri rypäleistä valmistettuina. Myös valmistusmaa vaikuttaa paljon. Jos et tykkää ensimmäisestä maistamastasi viinistä, ei kannata luovuttaa, vaan kokeilla ennakkoluulottomasti jotain toista.
– Kokeilemalla erilaisia viinejä oppii parhaiten huomaamaan mistä pitää, kertoo viiniasiantuntija Cecilia Pasqua.
Aloittelijan kannattaa suhtautua viineihin rennosti ja mutkattomasti. Kestää aikansa ennen kuin viineistä oppii löytämään eroja ja makuvivahteita.
Helppo ja hauska juoda
Aloittelijan kannattaa aloittaa viiniharrastus kevyemmistä, helposti juotavista viineistä.
– Italialaisista viineistä on helppo aloittaa. Ne sopivat moneen, ovat pehmeitä ja helposti lähestyttäviä, Pasqua kertoo.
Valkoviineistä Pasqua suosittelee pino grigio-rypäleistä valmistettuja viinejä. Ne ovat pehmeitä ja tasapainoisia, sekä sopivat monen eri ruoan kanssa.
Aloittelijalle helppo ja varma juomavalinta on kuohuviini. Kuohuviini on helppo ja hauska juoda. Se tuo aina hymyn juojansa huulille.
– Aina on hyvä syy avata pullo kuohuvaa, Pasqua toteaa
Kuohuviini ei ole pelkkä kilistelyjuoma, vaan sopii myös yllättävän monen ruoan seuraksi. Kokeile esimerkiksi blinien tai kevyiden jälkiruokien kanssa.
Tarjoile oikein
Viini kannattaa aina nauttia oikean lämpöisenä. Varsinkin liian lämmin juoma voi viedä viini-innostuksen nopeastikin. Nyrkkisääntö on, että viinin on parempi olla mieluummin liian viileää kuin lämmintä. Lasissa viini lämpenee nopeasti.
Valkoviiniä voi säilyttää jääkaapissa ja nostaa lämpenemään puoli tuntia ennen tarjoilua. Punaviini taas kannattaa nostaa jääkaappiin viilenemään tuntia ennen tarjoilua.
Kuohuviini tulee olla hyvin jäähdytettyä, ja pullon voikin upottaa puoleksi tunniksi jääpaloja täynnä olevaan astiaan.
LUE LISÄÄ:
Laura Matilainen, laura.matilainen(at)mtv.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka