Miksi viinejä dekantoidaan, ja miten sen voi tehdä kotioloissa?
Dekantointi eli viinin ilmaaminen tekee viinille saman, mikä tapahtuisi luonnollisesti pullossa ikääntymisen kautta paljon hitaammin. Tanniiniset viinit pyöristyvät dekantoidessa, ja niiden hedelmäiset maut pääsevät esiin. Nuoret viinit puolestaan ikään kuin avautuvat dekantoidessa.
Pullon pohjalle jäävä mahdollinen sakka on myös syy dekantoida viini. Huolellinen dekantoija osaa valuttaa viinin siten, että sakka jää pulloon ja viini päätyy dekantointiastiaan.
Myös valkoviinejä voidaan dekantoida siitä syystä, että joissain valkoviineissä esiintyy viinikiveä. Viinikivi on kristallisoitunutta happoa viinipullon pohjalla. Ulkonäöltään se muistuttaa pienenpieniä lasinsiruja. Se on täysin vaaratonta ja lähes mautonta, mutta voidaan esimerkiksi esteettisistä syistä poistaa viinistä.
Dekantointiin kotioloissa tarvitset lasisen karahvin tai muun astian, johon viini dekantoidaan.
Parhaan valaistuksen sakan poistamiseen tarjoaa kynttilänvalo. Kynttilän olisi hyvä olla dekantterin vieressä, viinipullon alapuolella. Valon tulisi osua suoraan viinipullon kallistettuun kaulaan. Valo auttaa huomaamaan, milloin sakka alkaa ilmestymään pullon kaulaan. Kynttilänvalossa sakan havaitseminen on helpointa. Tavallinen jalkalamppu tai muu vastaava voi olla liian kirkas, ja häikäistä dekantoijaa. Kynttilänvalo taas on sopivan pehmeä tähän tarkoitukseen.
Nuoria viinejä dekantoidessa kynttilää ei välttämättä edes tarvita, sillä on parempi kaataa sakaton viini nopealla tahdilla suoraan karahviin.
– Loiskuessaan viini ottaa enemmän happea ja avautuu paremmin, wine communicator Ilkka Siren neuvoo.
