Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Perinteiset viiniopit uusiksi: Kuohuvaa roséta pääruoan ja valkoviiniä vasikan kanssa

Viinin valinnassakin voi käyttää luovuutta ja irtautua sääntönä pidetystä "punaista punaisen ja valkoista vaalean kanssa" -tyylistä.
Viinin valinnassakin voi käyttää luovuutta ja irtautua sääntönä pidetystä "punaista punaisen ja valkoista vaalean kanssa" -tyylistä.
Julkaistu 24.10.2014 17:08

MTV LIFESTYLE

Pikkujoulukausi ja edessä oleva joulu nostavat viinin myyntiä huimasti. Ummikkokin pärjää viiniostoksilla parin vinkin ja asiantuntevan myyjän avulla.

Miten yhdistää ruoka ja viini? Asiantuntija-apua on yleensä helposti saatavilla viiniostoksilla, mutta joitakin kikkoja on helppo oppia itsekin. Näin esimerkiksi kiireessä selviää viiniostoksilta nopeammin pois, kun apua ei välttämättä tarvitsekaan pyytää.

Ruokajuomaksi kuohuvaa

Viini-lehden päätoimittaja Mikko Numminen antaa herkullisen vinkin ruokaviinin valintaan: Usein aperitiiviksi tai jälkiruokajuomaksi mielletty kuohuviini on myös erinomainen ruokajuoma.

– Opin eräältä viiniasiantuntijalta, että kuohuviini on helpoin tapa ratkaista viiniongelma. Kuohuviini on siinä mielessä ruokaystävällinen valinta, että vaikka olisi mausteinenkin ruoka, niin kuplat pitävät sen hyvin koossa.

Myös rosékuohuviiniä kannattaa kokeilla pääruokajuomana, sillä siinä on enemmän pontta kuin vaaleassa kuohuviinissä.

Ruoan kanssa tarjoiltu kuohuviini kannattaa kaataa perinteisten, kapeiden lasien sijaan vaikka valkoviinilaseihin.

Päivitä vanhat viiniopit

Totuttu oppi punaviinistä punaisen lihan ja valkoviinistä vaalean lihan parina on Nummisen mukaan jo vanhanaikainen. Hän kertoo, että esimerkiksi vasikan kanssa kannattaa ehdottomasti kokeilla myös valkoviiniä. Yllättävätkin makuparit voivat Nummisen mukaan sopia erinomaisesti yhteen.

Haastavina ruokina viinin valinnan kannalta pidetään sieniä ja reilusti tomaattia sisältäviä ruokia. Tomaatti tuo esiin karvaita makuja viinissä, joten tomaattiruokien kanssa on hyvä välttää tammitynnyrissä kypsytettyjä viinejä.

– Sauvignon Blanc- ja Riesling-rypäleistä tehdyt viinit harvemmin kypsytetään tammitynnyreissä, joten niitä kannattaa käyttää tomaattiruokien kanssa. Sieniruoissa viinisuositus sen sijaan lähtee useimmiten kastikkeesta, Numminen summaa.

Runsaaseen pöytään tasapainoista viiniä

Osa suomalaisista kohtaa myös vuosittain niin sanotun joulupöytäongelman. Ruokalajeja on niin paljon, että viinin valinta menee helposti metsään. Numminen suosittelee valitsemaan mahdollisimman tasapainoisen viinin runsaaseen pöytään, mutta muistuttaa, että viinit nousevat arvoonsa ruokapöydässä, jossa tarjolla on vähemmän, mutta parempaa.

– Ja viiniä tarjoillessa tulee aina muistaa se, että viini ei pidä nopeista lämmönvaihteluista, Numminen muistuttaa.

Viinin jäähdyttäminen pikaisesti pakastimessa saattaa siis pahimmillaan tehdä hallaa sen maulle, joten viinit kannattaa muistaa laittaa viilenemään tarjoilulämpöisiksi hyvissä ajoin.

LUE MYÖS:

Tiesitkö? Helpot kikat parantavat viinin ja oluen makua

6 yllättävää olutfaktaa – näitä et tiennyt!

Emma Karki, emma.karki(at)mtv.fi

Lisää aiheesta:

Nämä kolme viiniä asiantuntija ostaisi juhannukseksiYleinen harhaluulo grilliviineistä – asiantuntijalta juomasuositus: "On aika tykki"Yllättävä viini nousemassa suosioon SuomessaMoni pilaa suositun alkoholijuoman hölmöllä ratkaisulla: "On yleinen harhaluulo, että…"Alko paljastaa suomalaisten selkeimmän hittijuoman jouluna – ole kuitenkin tarkkana, mitä nappaat ostoskoriin: "Joulupöytään ei saisi valita..."Ruoat ja viinit, joita ei kannata yhdistää – asiantuntijalta tyrmäys klassiselle makuparille: ”Pahin mahdollinen yhdistelmä”
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:44
    Ruoka

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • 10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä

  • 09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • Eilen17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • pe17:47
    Ruoka

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle