Raha ei ole kaikki kaikessa viinilasiostoksilla. Yksikin hyvin valittu lasi tekee illallisestasi huomattavasti tyylikkäämmän.
Viinilasilla on paljon merkitystä itse viinin makuun ja tuoksuun. Perussääntö on, että lasin tulisi olla jalallinen, kirkas, ohut ja ylöspäin suippeneva.
Jalan ansiosta et lämmitä viiniä sormillasi, eikä lasiosaan jää rumia sormenjälkiä. Ylöspäin suippenevassa, tulppaanimalliksi kutsutussa viinilasissa aromit säilyvät parhaiten. Ohuessa lasissa suutuntuma on miellyttävämpi, kuin paksussa lasissa.
Kaupoissa on myös paljon värillisiä, kivannäköisiä viinilaseja. Kirkkaassa lasissa viininnauttija kuitenkin erottaa viinin värin ja rakenteen paremmin, kuin värillisessä lasissa. Viinin ulkonäkö on erottamaton osa nautintoa.
– Värjätyille laseille sanon ehdottoman ein. Lasissa täytyy voida huljutella viiniä vapaasti, ja tutkia sen väriä, sanoo wine communicator Ilkka Siren.
Erilaisille rypälelajikkeille ja viinityypeille on olemassa hyvin erimuotoisia ja kokoisia viinilaseja. Onko todella tarpeen hankkia joka viinille omanlaisensa lasi?
– Kaikki viiniammattilaisetkaan eivät pääse yhteisymmärrykseen siitä, minkälainen viinilasi sopii millekin viinille. Makukokemus riippuu omasta mausta, sanoo Siren.
Lue vinkit viinilasiostoksille!
Shampanjalasi
Shampanjaa tulisi tarjoilla pitkistä ja kapeista, huilumaisista laseista. Lasia ei koskaan saa kaataa ääriään myöten täyteen viiniä, sillä täydessä lasissa aromeille ja tuoksuille ei jää tilaa vapautua. Näin on myös shampanjan ja kuohuviinin kohdalla. Älä siis sorru juhlaemännän tavallisimpaan virheeseen, eli kaatamaan alkumaljoja piripintaan asti täyteen.



