Älä sorru näihin mokiin teen säilyttämisessä: "Yleinen virhe on…"

shutterstock_695172754
Väärä säilytystapa saa teen menettämään makunsa ja arominsa nopeammin. Kuvituskuva. Shutterstock

Oikein säilytettynä tee pysyy hyvänä useamman vuoden.

Suomalaisten sanotaan olevan kahvikansaa, mutta myös tee maistuu monelle. Aivan kuten kahvia myös teetä tulisi säilyttää oikein saadakseen makuelämyksestä kaiken irti.

Suojaa tee kosteudelta ja voimakkailta tuoksuilta

Kuivat teelehdet imevät herkästi itseensä muita tuoksuja ja kosteutta. Tämän vuoksi tee tulisi säilyttää ilmatiiviissä rasiassa pimeässä ja viileässä paikassa turvallisen välimatkan päässä voimakkaista tuoksuista ja hajuista. 

Esimerkiksi maustehylly soveltuu huonosti teen säilyttämiseen. Jääkaappiinkaan teetä ei pidä varastoida, sillä joka kerta, kun teen ottaa pois kylmästä, siihen alkaa muodostua juoman makua ja tuoksua latistavaa kosteutta. Tee kannattaa pitää myös kaukana voimakastuoksuista yrttiteetuotteista, jotka eivät nimestään huolimatta ole varsinaisesti teetä.

– Yleinen virhe on säilyttää teetä samassa paikassa kuin yrttiteetä, jolloin lopputuloksena voi olla vahingossa mintulta maistuva musta tee, teeasiantuntija Ottilie Cunningham kertoo Real Simple -lehdelle.

Hyvä tapa säilyttää teetä on pistää se puhtaaseen, kuivattuun ja ilmatiiviiseen purkkiin. Purkkia voi säilyttää esimerkiksi ruokakomerossa tai kuiva-ainekaapissa.

Eri teelaadut kannattaa säilyttää omissa purkeissaan, jotta ne eivät pääse imemään makuja ja hajuja toisistaan. Jos teepussit ovat suljetuissa yksittäispakkauksissa, tämä ei ole ongelma.

Tee ei periaatteessa mene vanhaksi

Edellä mainitut nyrkkisäännöt pätevät sekä pussi- että irtoteen säilyttämiseen. Asianmukaisesti säilytettynä tee säilyy laadusta riippuen 1–3 vuotta.

Tee ei periaatteessa mene vanhaksi, mutta sen maku heikkenee ajan mittaan. Parhaan tee-elämyksen saakin tuoreita teelehtiä käyttämällä, minkä vuoksi kotiin ei kannata varastoida teetä ylen määrin.

Jos teelehtien maku on kuitenkin päässyt väljähtämään, voi asian korjata yksinkertaisesti laittamalla kuumaan veteen enemmän teetä.

Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä 1:01

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat