Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Asiantuntijalta tärkeä muistutus – älä koskaan tee näin valmistaessasi teetä: "Saa juoman maistumaan yhtä pahalta kuin kaalivesi"

1:16Näin teet hitiksi noussutta dalgona-kahvia eli vatkattua kahvia
Julkaistu 28.09.2020 20:00

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Juoma- ja ruoka-alan ammattilainen Martin Isark kertoo brittimedioissa pahimman vihreen, minkä voi tehdä teetä valmistaessa.

Videolla: Oletko enemmän kahvi-ihmisiä? Testaa suosittua dalgona-kahvia!

Teetä valmistaessa ei voi mennä pahasti metsään, paitsi että voi, jos on brittiasiantuntijan sanaan uskominen. Moni valmistaa pussiteensä aika lailla samalla metodilla: ensin vesi keitetään ja sillä välin teepussi asetellaan mukiin odottelemaa. Kun vesi on tarpeeksi kuumaa, se kaadetaan mukiin ja teen annetaan hautua joitakin minuutteja. Lopuksi teepussia saatetaan vielä painaa lusikalla vasten mukin reunaa.

Osa juo sitten teen sellaisenaan, toiset lisäävät joukkoon vielä maito tai sokeria. 

Brittiläinen juoma- ja ruoka-asiantuntija Martin Isark kuitenkin tyrmää monen suosiman valmistumetodin. Asiasta uutisoi muun muassa brittilehti Mirror. 

Älä ikinä käytä kiehuvaa vettä

Martinin mukaan teen valmistukseen ei tulisi ikinä käyttää kiehuvaa vettä.

Kiehuneen veden tulisi antaa jäähtyä 80-asteiseksi. Jos kotoa löytyy moderni vedenkeitin astevalitsimella, vesi onkin helpompi valmistaa suoraan haluttuun lämpötilaan. Kattilassa tai teepannussa keittämällä astemäärän hallitseminen on hankalampaa. 

Martin Isarkin mukaan keitetty vesi teessä on jäänne niiltä ajoilta, kun veden puhtaus ja turvallisuus oli syytä varmistaa keittämällä.

– On aika murtaa se myytti, että teen valmistuksessa tulisi käyttää kiehuvaa vettä. Liian kuuma vesi tappaa teen nyanssit ja jäljelle jää kuivat tanniinit. Kiehuva vesi ja liian pitkä uuttaminen saa juoman maistumaan yhtä pahalta kuin kaalivesi. 

Ikuisuuskiista: Maito ennen vai jälkeen veden lisäämisen?

Säännöllisin väliajoin mediassa nousee esiin myös kiista siitä, tulisiko mahdollinen maito lisätä teehen ennen vai jälkeen kuumaa vettä. Oikea tapa jakaa mielipiteet. Osa on sitä mieltä, että teepussin laittaminen kylmään maitoon pilaa teen uuttumisprosessin. Teevalmistaja Twinings suosittelee kuitenkin tätä tapaa:

– Kun lisäät maitoa teehen, laita se kuppiin ennen teepussia. Näin maito jäähdyttää hieman teetä, eikä tee kuumenna maitoa, Twiningsin nettisivuilla todetaan.

Jos kaadat haudutetun teen pannusta mukiin, kannattaa tässäkin tapauksessa maito laittaa kuppiin ennen vettä ja sitten kaataa lämmintä teetä päälle vähitellen. Näin maidon proteiinit eivät hajoa ja maidosta tule rakeista.

Lue myös: Älä koskaan lämmitä kahvia tai teetä mikrossa – tässä syy

Lähde: Mirror, Guardian

Lisää aiheesta:

Onko tässä paras tapa valmistaa kahvia? Testasimme ruotsalaisen kananmunakahvin: "Totaalinen yllätys"Kuinka kauan kahvi säilyy pannussa keittämisen jälkeen? Älä ainakaan sorru kitkeröittävään mokaanTeetkö sinä näin? Twinings paljastaa yllättävän valmistustavan täydelliseen teekupilliseen – ohje jakaa taatusti mielipiteetKuinka kauan kahvia saa seisottaa pannussa keittämisen jälkeen? Maaginen aikaraja – myös mikrottamiselle yksiselitteinen tuomioVoiko teetäkin hämmentää väärin? Tämä on asiantuntijan mukaan oikea tapa – saa teen maistumaan paremmalta!Tuttu valmistustapa kumottiin! Tee tulisi sittenkin valmistaa mikrossa
JuomatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 22.9.14:47
    Ilmiöt

    Hämmentävästä juomasta tuli ilmiö Suomessa

  • 22.8.07:49
    Ravintolat

    Miten Michelin-ravintolalla voi olla anniskeluluvat toisen ravintolan kautta? Noho kommentoi

  • 26.7.14:35
    Vesimeloni

    Näppärä kikka! Raikas kesäjuoma syntyy yhdestä raaka-aineesta

  • 16.7.17:33
    Kesämyytit

    Elektrolyyttijuoma saattaa pelastaa kesäkuumalla – yksi ainesosa vaatii tarkkuutta

  • 29.6.19:01
    Muovi

    Näin vältät mikromuovien päätymistä elimistöön