Asiantuntijalta tärkeä muistutus – älä koskaan tee näin valmistaessasi teetä: "Saa juoman maistumaan yhtä pahalta kuin kaalivesi"

1:16 Näin teet hitiksi noussutta dalgona-kahvia eli vatkattua kahvia

Juoma- ja ruoka-alan ammattilainen Martin Isark kertoo brittimedioissa pahimman vihreen, minkä voi tehdä teetä valmistaessa.

Videolla: Oletko enemmän kahvi-ihmisiä? Testaa suosittua dalgona-kahvia!

Teetä valmistaessa ei voi mennä pahasti metsään, paitsi että voi, jos on brittiasiantuntijan sanaan uskominen. Moni valmistaa pussiteensä aika lailla samalla metodilla: ensin vesi keitetään ja sillä välin teepussi asetellaan mukiin odottelemaa. Kun vesi on tarpeeksi kuumaa, se kaadetaan mukiin ja teen annetaan hautua joitakin minuutteja. Lopuksi teepussia saatetaan vielä painaa lusikalla vasten mukin reunaa.

Osa juo sitten teen sellaisenaan, toiset lisäävät joukkoon vielä maito tai sokeria. 

Brittiläinen juoma- ja ruoka-asiantuntija Martin Isark kuitenkin tyrmää monen suosiman valmistumetodin. Asiasta uutisoi muun muassa brittilehti Mirror

Älä ikinä käytä kiehuvaa vettä

Martinin mukaan teen valmistukseen ei tulisi ikinä käyttää kiehuvaa vettä.

Kiehuneen veden tulisi antaa jäähtyä 80-asteiseksi. Jos kotoa löytyy moderni vedenkeitin astevalitsimella, vesi onkin helpompi valmistaa suoraan haluttuun lämpötilaan. Kattilassa tai teepannussa keittämällä astemäärän hallitseminen on hankalampaa. 

Martin Isarkin mukaan keitetty vesi teessä on jäänne niiltä ajoilta, kun veden puhtaus ja turvallisuus oli syytä varmistaa keittämällä.

– On aika murtaa se myytti, että teen valmistuksessa tulisi käyttää kiehuvaa vettä. Liian kuuma vesi tappaa teen nyanssit ja jäljelle jää kuivat tanniinit. Kiehuva vesi ja liian pitkä uuttaminen saa juoman maistumaan yhtä pahalta kuin kaalivesi. 

Ikuisuuskiista: Maito ennen vai jälkeen veden lisäämisen?

Säännöllisin väliajoin mediassa nousee esiin myös kiista siitä, tulisiko mahdollinen maito lisätä teehen ennen vai jälkeen kuumaa vettä. Oikea tapa jakaa mielipiteet. Osa on sitä mieltä, että teepussin laittaminen kylmään maitoon pilaa teen uuttumisprosessin. Teevalmistaja Twinings suosittelee kuitenkin tätä tapaa:

– Kun lisäät maitoa teehen, laita se kuppiin ennen teepussia. Näin maito jäähdyttää hieman teetä, eikä tee kuumenna maitoa, Twiningsin nettisivuilla todetaan.

Jos kaadat haudutetun teen pannusta mukiin, kannattaa tässäkin tapauksessa maito laittaa kuppiin ennen vettä ja sitten kaataa lämmintä teetä päälle vähitellen. Näin maidon proteiinit eivät hajoa ja maidosta tule rakeista.

Lähde: Mirror, Guardian

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja