Kahvikämmi, johon sinäkin olet langennut – Pauligilta muistutetaan: "Jos säilytät avattua kahvipakettia yli viikon..."

0:43 Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt

Kahvin säilyttäminen kotona on helppoa, kunhan muistaa pari perussääntöä. Jos kahvipakettisi säilyy avattuna yli viikon, olisi sen säilytyspaikkaa syytä pohtia uudelleen.

Videolla: Omistatko sinäkin Moccamaster-kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt!

Miten ja missä kahvipakettia tulisi kotona säilyttää, jotta kahvi pysyy mahdollisimman hyvänä? Koostimme yhteen tärkeimmät kahvin säilytysvinkit, jotka kannattaa pitää mielessä.

Kahvin säilytys kotona: Jääkaappiin vai huoneenlämpöön?

Pauligin mukaan kahvia säilytetään pääsääntöisesti huoneenlämmössä. Kahvi tulisi pitää mahdollisimman kuivassa paikassa ja valolta suojattuna. Kahvia ei kannata laittaa esimerkiksi hellan viereiseen kaappiin lämpövaihteluiden takia.

 Yhdessä tilanteessa kahvi kannattaa kuitenkin siirtää jääkaappiin.

Tiesitkö? Kahvin voi myös pakastaa!

Kahvin voi myös pakastaa. Myös pakastettaessa kahvin tulee olla huolellisesti ja ilmatiiviisti pakattu. Kun otat kahvin pakastimesta, anna sen lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen paketin avaamista. Pakastettua kahvia ei saa pakastaa uudelleen.

– Jos juot kahvia vain harvoin, voit säilyttää tiiviisti suljettua kahvipakettia jääkaapissa. Näin se säilyy pidempään tuoreena. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos säilytät avattua kahvipakettia yli viikon, silloin se kannattaa säilyttää jääkaapissa, Pauligilta kerrotaan.

Kahvipaketin tulisi olla jääkaapissa tiiviisti suljettu, jotta siihen ei tartu tuoksuja ja makuja muista ruoista. 

Älä kaada kahvia peltipurkkiin

Monilta suomalaisilta löytyy kotoaan kahvin säilytykseen tarkoitettuja peltipurkkeja. Purkit ovat oiva säilytyspaikka kahvipaketeille, sillä ne suojaavat kahvia haitalliselta valolta, hapelta ja kosteudelta. Muista kuitenkin laittaa kahvi purkkiin omassa pakkauksessaan. Kahvia ei tulisi missään nimessä kaataa paketista peltipurkkiin, sillä kahvista tartuu tällöin rasvaa purkin pintaan. Tuore kahvi voi mennä pilalle, kun se on kosketuksissa vanhasta kahvirasvasta likaantuneen peltipurkin kanssa.

Entä sitten, kun kahvi on jo keitetty?

Mitä tapahtuu jos kahvin jättää keitinlevylle seisomaan pidemmäksi aikaa? Kuinka kauan kahvi säilyy pannussa hyvänä? Pauligin baristojen mukaan seisottaminen ei kannata, jos haluat nauttia kahvisi mahdollisimman tuoreena ja hyvänmakuisena.

– Kahvijuoma sisältää merkittävästi haihtuvia aromiaineita. Mitä pitempään kahvia seisottaa, sitä enemmän siitä haihtuu aromiaineita, minkä myötä kahvin maku ja laatu heikkenevät. Jo puolen tunnin seisomisen kuluttua kahvin maku alkaa kärsiä. 

Jos tulee keittäneeksi liikaa kahvia, Pauligilta suositellaan siirtämään se kuumalla vedellä lämmitettyyn termoskannuun. Siellä se säilyy hyvänä muutaman tunnin ajan. Toinen vaihtoehto on, että kahvia hyödyntää vaikkapa ruoanlaitossa tai leivonnassa. Juoma sopii hyvin kastikkeisiin ja marinadeihin tai vaikka kakkujen kostukkeeksi. 

Lähde: Paulig

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja